2011. június 28., kedd

GESZTENYEGOLYÓ TORTA



Ez a torta nagyjából negyedóra alatt összeállítható. Akár rögtön is fogyaszthatjuk, de ha 2-3 órát a hűtőben tölt, még jobban összeérnek az ízek. A hozzávalókból kisebb vagy nagyobb tortát is készíthetünk; kisebb tortaformában  magasabb, nagyobb formában alacsonyabb tortát kapunk. Ez a recept megjelent a Kifőztük 2011/4. számában. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahogy eddig is, most is ingyenesen.  Elkészítésekor a tortaforma mérete befolyásolja, hogy a torta magasabb, vagy alacsonyabb lesz, illetve, hogy mekkora gesztenyegolyók kerülnek bele. Minél kisebb a forma, annál magasabb lesz a krém, annál nagyobb golyók készülhetnek bele, ha 26-os formában készítjük, a golyók nagyságánál vegyük figyelembe, hogy a krém jobban szétterül és "laposabban" fedi a golyókat. 

Gesztenyegolyó torta

Hozzávalók

a torta aljához:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg kakaós keksz

a gesztenyekrémhez:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 50 dkg mascarpone
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1/2 dl rum (elhagyható)

a gesztenyegolyókhoz:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1-2 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

a torta tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  •  5 dkg vaj

Felolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a ledarált kakaós keksszel. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírból vágott korongot rakunk. Rányomkodjuk és elegyengetjük a vajas kekszet.
Egyneművé keverjük az 50 dkg gesztenyemasszát és a mascarponét (késes robotban kb. 1 perc), apránként hozzáadjuk a porcukrot és a rumot. Ezt a masszát további felhasználásig hűtőben tároljuk.


A golyókhoz szánt 25 dkg gesztenyemasszát összekeverjük a rummal és a porcukorral. Mérettől függően 8-10 darab golyót gyúrunk belőle.
Gőz fölött felolvasztjuk a 2 dkg vajat az 5 dkg étcsokoládéval. Belemártjuk, majd a torta aljára tesszük a golyókat. Köréjük és föléjük rétegezzük az eddig hűtőben tárolt mascarponés gesztenyemasszát, és elegyengetjük.

A 10 dkg étcsokoládét összeolvasztjuk az 5 dkg vajjal, majd a tortára öntjük, és elsimítjuk. Ha a masszát a hűtőben tároltuk, a torta szinte azonnal tálalható.

Magában vagy tejszínhabbal is fogyasztjuk.



Ezzel a recepttel "neveztem" ITT a gesztenyével készült ételek pályázatra. További gesztenyés receptek :  www.gesztenyepure.hu .


2011. június 25., szombat

A fröccs... és változatai


Itt a tökéletes összefoglaló arról, hogy miből áll egy jó fröccs... és hogy hogy is hívják a fröccs változatait.

Tudjátok, hogy a viceházmester milyen arányokat takar? Mennyi borhoz mennyi szódát kell adagolni a sóherfröccsnél? 
Nem? 
Akkor itt az idő, hogy ITT megnézzétek!



Fröccs neve↓Bor mennyisége
(dl)↓
Szódavíz mennyisége
(dl)↓
Szódavíz részaránya
(százalékban)↓
Elnevezések↓Eredete vagy névadója↓
Krúdy-fröccs9110Krúdy Gyula
háziúr4120nagyházmester, bivalycsók
lámpás15525
avasi fröccs7330
nagyfröccs2133fröccs, hajtás, húzásMóra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”.
csatos10533
házmester3240
Puskás Fröccs6333
polgármester6440
bakteranyós2,52,550
kisfröccs1150fütty, tréfa, rövidlépésJózsef Attila szerint egy „füttyre” meg lehetett inni.
maflás5550mafla
viceházmester2360
alpolgármester4660
hosszúlépés1267fordított
lakófröccs1480kisházmester, sportfröccs
távolugrás1990sóherfröccs

Egyéb szeszes fröccsök [szerkesztés]

  • Málnás: Savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek.
  • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
  • Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve.
  • Tiszafröccs v. Kassfröccs: Vörösbor pezsgővel.
  • Matrózfröccs: Korsó sör mellé, fél deci rummal.
  • Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rummal.
  • Deák bólé: Nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel.
  • Góré fröccs (Ijesztett fröccs): Kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér.
  • Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron.
  • Tömbházmester: Vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, Akik 3 darab házmestert értenek alatta.
  • Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla.
  • Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla.
  • Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK): 3 dl bor + 2 dl kóla. (3/2-es)
  • Lórugás: 1 rész brandy egy rész kólával. (Keserűlikőrre emlékeztető íz.)


PAVLOVA - FEKETEERDŐ PAVLOVA






A pavlovával való megismerkedés örök elköteleződést jelent. Ha meg kellene fogalmazni, mitől lesz ilyen nagy kedvenc, az ízén kívül bizonyára az is szerepelne az indokok között, hogy változatossá tehetjük az adott szezonnak megfelelő gyümölcsökkel. Nem először készítettem, az első próbálkozás gyönyörűséges darabja ITT található. Készüljön bármikor, bármilyen jól eltalált párosítással, biztos sikert aratunk vele. Ezt a változatot gázsütőben készítettem. Villanysütőben készült csokoládés változata a Kifőztük 2011/3. számában olvasható, illetve TücsökBogárnál keresendő. Ez a recept a Kifőztük 2011/6.számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen. 

FEKETEERDŐ PAVLOVA


Hozzávalók 4 főre

a pavlovához:
  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé

a tetejére:
  • 3 dl tejszínhab
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1/2 dl cseresznyepálinka
  • 1 dl víz
  • 10-15 dkg kimagozott fekete cseresznye
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2-5 dkg étcsokoládé


Kimagozzuk a cseresznyét, kissé megcukrozzuk, és legalább egy órára, de lehetőség szerint egész éjszakára pálinkába áztatjuk.
Kezdjük habbá verni a fehérjéket a sóval. Amikor már keményedik, mehet bele apránként a cukor, majd a keményítő és az ecet. Kemény habot verünk. Akkor jó, amikor a kiemelt habverőn habcsúcs képződik.
Sütőpapírral vagy szilikonlappal béleljük a tepsit, és vagy egy nagyobb, vagy több kisebb, tetszőleges alakú tortát formázunk rá a habból. Ehhez rétegekben rakjuk föl a habot, akkor kevésbé terül szét. A végén úgy alakítjuk a masszát, hogy a szélén magasabb legyen, vagyis peremet képezünk, mert középre kerül majd a tejszínhab, arra pedig a díszítés vagy a gyümölcs. A legkisebb fokozatra állított, 20 cm-re nyitva hagyott ajtajú gázsütőben körülbelül 30 perc alatt süssük készre a habot, de vigyázzunk, ne barnuljon meg. (Ez a Pavlova-torta alapja.) Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük a cseresznyét, fölforraljuk a lé egy részével és a vízzel, és botmixerrel kissé pürésítjük. Beleforgatjuk az étkezési keményítőt, majd kihűtjük, és hozzákeverjük az áztatáshoz használt pálinkát.
Kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral. Leszűrjük a cseresznyepürét, a levét fél-retesszük, ez lesz majd az öntetünk. A habhoz keverjük a gyümölcshúst, a sült alapra rétegezzük, rákanalazzuk a püré levét, végül ráreszeljük a csokoládét és tálaljuk.


A Pavlova készítésétől egyáltalán nem kell félni. Szinte lehetetlen elrontani, és ahogy látszik, egy közel 30 éves Karancs gázűzhely segítségével is előállítható. Tessék tehát Pavlovát készíteni, mert az első alkalom után csak a képzeletünk szab majd határt annak, hogy milyen ízben, milyen gyümölccsel készüljön. 






2011. június 24., péntek

Aszalt kókusz - kókuszszirom - kókuszliszt




Tudom, tudom... kezd úgy látszani, mintha belehülyültem volna az aszalásba. És a vicc, hogy én is érzem, hogy meggárgyultam, de annyira élvezem és olyan mesés dolgok születnek, hogy ezzel mindig meg is magyarázom magamnak a dolgot, miszerint, nem, nem vagy tök hülye, remek dolgokat készítesz és sokan fognak neki majd örülni...

Itt az újabb aszalvány... az aszalt kókusz.

Aki szereti a kókuszt, az ki ne hagyja! Olyan intenzív kókusz íze van, hogy abbahagyhatatlan.
A kókusz nagyon egészséges, azon kívül, hogy nagyon finom, minden jó van benne, ami a szervezetünknek kellhet, így tessék minél bátrabban fogyasztani. Azt meg kell, hogy említsem, hogy amilyen finom, annyira kalóriadús is a szentem, de hát tudjuk, hogy ami az életben jó, az vagy hizlal vagy erkölcstelen. Hogy a kókusz melyik kategóriába tartozik, azt mindenki maga döntse el.

És akkor, hogy mi történt a kókusszal?

A kókuszdiót nagy nehézségek árán feltörtem, a fehér húst kiszedtem belőle, majd krumplihámozóval vékony forgácsokat vágtam belőle. A forgácsok mentek az aszalógépbe, majd kb. két óra múlva ropogós, teljesen száraz, kókuszpelyhet kaptam, ami olyan hihetetlenül intenzív kókusz ízű volt, hogy attól majdnem elájultam.

Ezt a száraz forgácsot kávédarálóba teszem majd és ledarálom, így kókuszlisztet fogok kapni. Erről képek és beszámoló később.

Mindenképpen próbáljátok ki, mert fantasztikus dolgot kaptok a végére.




Aszalt cseresznye


És itt a következő aszalvány.

Aszalt cseresznye. Ez az a fajta cseresznye, aminek a külseje és a belseje is szinte már fekete, annyira bordó, így meg aszalva néhol már annyira fekete, hogy kékesen csillog.

Szaftos, ragacsos, nagyon intenzív íze van. Pazar lett! Szerintem jobb, mint a meggy. Egy baja van, hogy ebből csak két kilót aszaltam és amikor elkészült valahogy a nagy kóstolgatásban kb. a fele el is tűnt...

Ez is ajándék lesz majd, de még mindig nincs vége a sornak...:)

Ugyanúgy készült, ahogy az aszalt meggy,  annyi különbséggel, hogy ezt megmostam, kimagoztam és így futottunk neki az aszalás összesen kb. 30 órájának..
Ezt is több részletben aszaltam meg, ha minden igaz, három napot töltött az aszalóban, napi 8-9 órát száradva.

A végeredmény egyértelműen megérte. A két kiló cseresznye nagyjából 20-25 dkg aszalvány lett. Ez ugyan rosszul hangzik így, de a két kilóból rögtön vegyük le a magokat.. és már jobb az arány.

Ha valaki aszalásra adja a fejét, mindenképpen aszaljon cseresznyét is, mert ez valami álom!

Sajnos már csak egy-két helyen lehet cseresznyéhez jutni, de ha találtok még valahol, vegyétek meg, ha nincs aszalótok, fagyasszátok le és majd ősszel, vagy télen be lehet tenni a villanysütőbe, már akinek van olyan, és meg lehet aszalni. Aztán télen elhasználni süteményekbe, likőrbe, pálinkába...

És nyáron mire lehet használni???? Mire, mire... fagyihoz. Eszméletlen finom. Eddig ezzel vagyok a legelégedettebb... így most cseresznyét hajkurászok, hogy aszaljak még vagy öt kilót belőle...:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...