tag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post7914137761208704792..comments2024-03-27T15:19:29.263+01:00Comments on Szépségtár: Mielőtt főzöl vele, meg kell mosni azt a nyavalyás húúúúúúst!!!!szepykehttp://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-42089540746035034342009-12-14T16:50:25.216+01:002009-12-14T16:50:25.216+01:00Azt hiszem viszonylag kevesen ismerik a nutriát, i...Azt hiszem viszonylag kevesen ismerik a nutriát, illetve még kevesebben kóstolták a húsát. Mi tartottunk otthon évekig, ÉApám vágta-nyúzta-darabolta, tehát kvázi teljesen 'zárt láncolatban' működött a dolog, mégis, mielőtt felhasználta volna a húst ennek-annak, leöblítette.<br />Megjegyzem, a nutria roppant tiszta állat, bármilyen zöldséget, mielőtt megenné, megmossa.<br />Hmm, lehet, okosabb, mint sok ember?<br /><br />Reggel beérkezik a henteshez 10 kg csirkecomb, kiteszi felét a pultba a ragyogó tálcára, délre, ahogy fogy, pótolja, estére, mikor csak néhány darab comb van a tálcán, bizony összegyűlik véres lé a tálca aljára, hiába volt reggel ragyogóra sikálva ... Ezenkívül, minden hentesnél egy mérleg és egy pult van, ott szeleteli a karajt, ott filézi, kívánságra, a csirkemellet, darabolja a combot, ugynarra a mérlegre pakolja a húst, papír és zacskó nélkül, lemérni. Szóval akadhat csirkecombbon is karajcsont szilánk és marhafelsálon csirketoll tokja ...<br />Kollegiumban láttam, srác rántottát készített a szobának, ugyanabba a tányérba törte fel a tojásokat egymásra, majd MIUTÁN feltörte, megszagolta ... kérdeztem, nem lenne-e hasznosabb, előbb megszagolni és utánna a többire zuttyantani ... áááá, minek az ... a nyolcadik volt a záp, rá a többire ...<br /><br />WL - nem akkor kell megmosni meg a tojást, mikor hűtőbe tesszük, hanem közvetlenül felhasználás előtt ... nem hinném, hogy ront az eltarthatóságán ...<br /><br />Hogy csak akkor kellene megmosni, ha feltöröm? Ja, biztos jó érzés, ha a lágy vagy keménytojásnak odatett tojás főzés közben megreped és kitüremkedik a nem megmosott tojás főzővizébe a tojás ...<br /><br />Kenyeret, kiflit, már amikor boltit veszek, nem mosom meg evés előtt, de arra igenis odafigyelek, hogy bezacskózzam és hogy az eladó-pénztáros ne tapogassa össze, illetve ne tegyem közvetlenül a pénztárszalagra ... Ti, akik felhánytorgatjátok, hogy a pékárut sem mossuk meg, gondolom, nem bánjátok azt sem, ha a pénztáros körbetaperolja ... merthogy annyi kosz úgyis kell a szervezetbe ...<br /><br />Igen, évente nagyjából két kg piszkot kell valamilyen formában megennie egy embernek, ahhoz, hogy a szervezete ne billenjen át a túlzottan steril-mindent fertőtlenítve oldalra ... de, könyörgöm, nem kell ezt a két kg piszkot egyszerre megenni!<br /><br />Nem kell mindent rögtön és azonnal és órák hosszat fertőtleníteni, súrolni, sikálni, de azért nem feltétlenül kell a házi kerti paradicsomot sem mosás nélkül megenni, még akkor sem, ha nem permeteztük; ahány bogár, pók, légy azon átmászott ... bár biztos vannak, akiknek ilyenek nincsenek a kertjükben ...<br /><br />Tojásfeltörés - nem egy főzőműsorban a séf, ha nem kell szétválasztani a tojássárgáját és fehérjét, egy kézzel töri fel és zuttyantja a tojást a tálba ... biztos nem is ér a belseje a héj külsejéhez.<br /><br />hogy is van a mondás? Az vagy, amit megeszel ...Garffykahttps://www.blogger.com/profile/08524649894255676770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-32932766214361914472009-12-14T01:26:56.052+01:002009-12-14T01:26:56.052+01:00Szepyke,
az állatorvos kifejezetten felhívta a fig...Szepyke,<br />az állatorvos kifejezetten felhívta a figyelmünket, hogy a tengerimalacok nem kaphatnak mosatlan almát, gyümölcsöt...Belepusztulhatnak a permetbe, ami a héjon van. De legjobb nekik meg is hámozni. Nem vicc....trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-37591295630552967882009-12-13T20:02:13.428+01:002009-12-13T20:02:13.428+01:00Én például dolgoztam élelmiszerboltban, apukám a k...Én például dolgoztam élelmiszerboltban, apukám a konzervgyárban, vannak tapasztalataim a vágóhídról és a szegedi szalámigyárról is.Wise Ladyhttps://www.blogger.com/profile/14588463271060323408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-12926993394669079432009-12-13T19:34:37.581+01:002009-12-13T19:34:37.581+01:00Gabi, én a paprikát is megmosom, pedig a víz nem v...Gabi, én a paprikát is megmosom, pedig a víz nem viszi le róla csak azt, ami szemmel látható...<br /><br />Érdekességként, csak annyit, hogy van egy nyuszink. Neki nagyon nehéz friss zöldséget venni, mivel kicsi maga az állat, a nem jól megmosott zöldségen olyan dolgok vannak, amibe ő simán belehalhat.<br /><br />Például a trágya... Az ember ugyebár hőkezel mindent, mielőtt megeszi. Vagyis, általában mindent. Például a legtöbb zöldséget, húsokat.<br /><br />Viszont csomó olyan dolog van, amit nem hőkezelünk, hanem vízzel megmossuk. Például a tv paprikát, amit aztán egy szép nagy szelet vajaskenyérre téve megeszünk. Éppen elég olyan koszt viszünk be a szervezetünkbe, amit nem tudunk máshogy megoldani, mert a paprikáról a sima víz nem viszi le csak a szemmel látható dolgok, de a mi rajta marad, az bejut a szervezetünkbe. Ettől nekünk általában semmi bajunk nem lesz, mert százalékosan elfér. Viszont, ugyanebbe a mennyiségbe egy kisállat, mint egy nyuszi simán belehal...<br /><br />Tehát, én megmosom a húst, bár utána még hőkezelem is, inkább jöjjön le róla minden, ami a víztől lejöhet, mint hogy az ételbe kerüljön bele...szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-65070365406293803242009-12-13T13:59:28.951+01:002009-12-13T13:59:28.951+01:00Nem akartam írni, de már nem tudom tovább magamban...Nem akartam írni, de már nem tudom tovább magamban tartani.<br />Úgy veszem észre, hogy kommentelök többsége életében nem járt vágóhídon, húsfeldolgozó üzemben, konzervgyárban és még sorolhatnám. A kiskereskedelmi egységekröl ne is beszéljünk!!! Azt hiszem, ha látnátok azt, hogy milyen állapotok uralkodnak egyes helyeken, úgy mosnátok meg mindent, mint a huzat. Még akkor is, ha a víz nem fertötlenít.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-16844563512899354152009-12-13T13:08:00.967+01:002009-12-13T13:08:00.967+01:00Persze hogy nem a bacik miatt mossuk le, hanem a l...Persze hogy nem a bacik miatt mossuk le, hanem a látható és nem látható fizikai szennyeződésektől.<br />Én is mosok mindent, valahogy így természetes nekem. A gyerek kezét is megmosom, minden étkezés előtt és nem azért hogy csiramentes legyen a gyerek. Sőt Wc-zés után is mossuk a kezünket, bár a bacikat tényleg nem tudjuk a vízzel lemosni. De hát csak megmossuk nem???Andihttps://www.blogger.com/profile/00583529164241766897noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-78143242475367996202009-12-13T11:08:12.640+01:002009-12-13T11:08:12.640+01:00Szepyke,én nem vagyok egy konyhatündér(csak az utó...Szepyke,én nem vagyok egy konyhatündér(csak az utóbbi hónapokban lett a mániám a sütés-főzés),de én is meglepődtem!Én azt hittem,ez mindenkinek természetes,hogy a nyers dolgokat evés előtt megmossuk.Eszembe sem jutott,hogy ezzel fertőtlenítem,csak egyszerűen,hogy tiszta legyen.<br />GabiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-71919341673787782312009-12-13T10:06:46.558+01:002009-12-13T10:06:46.558+01:00Jah, még valami.
Én kb 5 záptojást találtam eddig...Jah, még valami. <br />Én kb 5 záptojást találtam eddig. <br /><br />Egyszer a serpenyőbe ütéskor derült ki, hogy záp. Rá a sonkára, a másik tojás mellé.<br /><br />Ment minden a kukába. De ugyanez lehet, hogy mehet egy tésztába, amiben már benne van mondjuk 25 dkg vaj, stb. Az is mind megy a kukába...Akkor nem éri meg külön felütni? <br /><br />Hús: ha a vágóhídon leesik a földre a hús, majd felveszik, megy a többi közé. Tényleg elég neki az, hogy hőkezelitek???<br /><br />Ha a konyhában esik le valami a földre, azt is csak megfújjuk, hogy lemenjen róla a por, mert a víz sem fertőtlenítené? <br />Értem én, hogy a víz nem fertőtlenít, de azt is tudom, hogy csodákra képes...szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-74788303066275916252009-12-13T09:56:15.703+01:002009-12-13T09:56:15.703+01:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-48309798586899480232009-12-13T07:44:26.232+01:002009-12-13T07:44:26.232+01:00Jól van, látom megint sikerült a kedélyeket borzol...Jól van, látom megint sikerült a kedélyeket borzolni. Nyuszicsillag!!! ez a legjobb!!<br />A húst leöblítem, a tojást egyesével ütöm fel, de csak akkor öblítem le, ha van rajta valim, nem oda való, bár én nagyrész Anyukámtól kapott tojásból dolgozom, és azzal nincs gond.Maxhttps://www.blogger.com/profile/08446898821591830201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-65627562719453455502009-12-13T05:18:56.723+01:002009-12-13T05:18:56.723+01:00hát, én nem tudom milyen hentes az ahol véres lébe...hát, én nem tudom milyen hentes az ahol véres lében áll a hús, de ott biztos nem vásárolnék:)Bombadil Tomahttps://www.blogger.com/profile/12187372828606215466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-75242918607680340882009-12-12T23:16:09.771+01:002009-12-12T23:16:09.771+01:00Általában minden húst megmosok, a tojást minden es...Általában minden húst megmosok, a tojást minden esetben.Az utóbbit azért, mert élénk képzettársításom van, és tisztában vagyok vele, hogy a tojás nem a tojástartóban terem meg.<br />Egyébként sok minden mást mosok, dolgoztam élelmiszerboltban, és láttam, miken megy keresztül a termék már addig is, amíg a boltba kerül.<br />Hát akkor akkor a többiről ne is beszéljünk.mariamhttps://www.blogger.com/profile/08656252373893242694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-52112741647744611452009-12-12T22:05:50.396+01:002009-12-12T22:05:50.396+01:00Szepyke, az előbb elfelejtettem dobtam neked egy ...Szepyke, az előbb elfelejtettem dobtam neked egy kérdést : )) nézz csak be hozzám. á la carte kulinariahttps://www.blogger.com/profile/12137160063217464933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-25553979060266941212009-12-12T22:00:03.140+01:002009-12-12T22:00:03.140+01:00Huha, mennyit írtatok. Nem tudok további dolgokat ...Huha, mennyit írtatok. Nem tudok további dolgokat mondani, mert mindent elmondtak már helyettem. <br />Hogy miért mosom meg a húst? Nem, nem azért mert azt gondolom, hogy a vízzel fertőtlenítem, hanem azért, mert olyan dolokat mosok le róla, amit nem akarok a tányéromban, vagy a mások tányérjában megtalálni. Elhangzott, hogy az első öblítésnél, még véres víz jön róla, a második, harmadik öblítésnél már tiszta. Nem, nem fertőlenítem, hanem lemosom róla a papírt, a vért, a hentes haját, a csontszilánkot, a többi oda nem illő dolgot. A kenyeret is összefogdossák, talán még többen is, mint a húst, de egy vágóhídon előfordulhat minden, amit nem akarok megenni, se hőkezelve, se hőkezelés nélkül. Nem a túlzott tisztaságról van szó, hanem arról, hogy a pultban a véres lében állva ami ráragad, az ráragad, de jöjjön le róla, mielőtt belefőzöm az ételbe. És azt gondolom, hogy egy ilyen műsor példát mutat, és mivel az emberek többsége higiéniai szempontból a béka alatt van kettővel, jó lenne, ha ezt nem erősítenék, hanem a jót, a követendőt mutatnák. A fordítási hibákra kitérve, ezeken szoktam a legjobbakat röhögni. És ezért tartom többre a blogokban megjelenő recepteket, mint a szakácskönyvekben, újságokban megjelenőket...szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-36922361514059243082009-12-12T21:10:10.406+01:002009-12-12T21:10:10.406+01:00Ikkyu-san:ha innen nézzük,persze,hogy nem kell min...Ikkyu-san:ha innen nézzük,persze,hogy nem kell minden húst megmosni.A darált húst pl én sem mosom meg:)Sem a szeleteltet.És abban is igazad van,hogy a többség úgy csinálja,ahogy tanulta az anyukájától,vagy mástól.De engem speciel megnyugtat az,hogy az első két lé,amiben mostam a húst,még véres-zavaros lötty,a harmadik pedig már tiszta vízszinű.Akkor valamit csak lemostam róla.<br />A tojás pedig mégiscsak a tyúk fenekéből jött ki,még ha nem is látszik rajta:)<br />GabiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-61565093424817775752009-12-12T20:42:45.545+01:002009-12-12T20:42:45.545+01:00Akkor, lehet, hogy csak nekem volt szerencsém! :)Akkor, lehet, hogy csak nekem volt szerencsém! :)Ikkyu-sanhttps://www.blogger.com/profile/17835704562844560505noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-7456109361903591982009-12-12T20:32:59.658+01:002009-12-12T20:32:59.658+01:00Ikkyu-san
Nem tudom én találkoztm már szörrel a hú...Ikkyu-san<br />Nem tudom én találkoztm már szörrel a húson pedig boltban veszük mi is.<br />JuditAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-59855554240054367522009-12-12T20:17:23.159+01:002009-12-12T20:17:23.159+01:00Én mindig megmosok mindent. ez van, így tartom jón...Én mindig megmosok mindent. ez van, így tartom jónak. Viszont tudom, hogy sokat nem segít, de azért mégis... hátha.. á la carte kulinariahttps://www.blogger.com/profile/12137160063217464933noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-24754447480002687112009-12-12T19:30:43.504+01:002009-12-12T19:30:43.504+01:00Judit: Mi sem esszük meg a csontszilánkot, és a sz...Judit: Mi sem esszük meg a csontszilánkot, és a szörszálakat! :) Ugyanis nincs benne! Feltéve, ha nem az udvaron, a földön darabolták, disznóvágás után. Én még bolti húsban ( karaj, comb, tarja stb. ) nem találtam szőrszálat. A húsoscsont/levescsont, farhát stb. persze más tészta.Ikkyu-sanhttps://www.blogger.com/profile/17835704562844560505noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-56183949335807304472009-12-12T19:17:34.776+01:002009-12-12T19:17:34.776+01:00És az valakinek feltűnt, hogy a hozzá nem értő for...És az valakinek feltűnt, hogy a hozzá nem értő fordítás miatt Ms. Olson állandóan 350-400 fokon süt??? A Fahrenheit-fokot nem konvertálják sosem Celsiusra... Próbáljon már meg valaki otthon a gázsütőben 400 fokot előállítani!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-60870708720982296192009-12-12T18:44:35.824+01:002009-12-12T18:44:35.824+01:00Igaz hogy a víz nem fertőtlenít, de én nem tudnám ...Igaz hogy a víz nem fertőtlenít, de én nem tudnám úgy megenni ahogy a boltbol hazahozom. A bacik biztos nem döglenek meg a mosástól de amik feldolgozás közben rákerülne (csontszilánk, szörszál, stb.) én azt nem szivesen enném meg.<br />JuditAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-45557743393254423942009-12-12T18:26:21.526+01:002009-12-12T18:26:21.526+01:00Jujj, de én szereteeeem ezt az Anna Olsont, meg a ...Jujj, de én szereteeeem ezt az Anna Olsont, meg a sütireceptjeit! :-) Húst egyébként bevallom én sem szoktam megmosni, anyu is csak a véresebb példányokat... :-$Csengehttps://www.blogger.com/profile/17828610307636529514noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-41276394570128813672009-12-12T17:28:15.370+01:002009-12-12T17:28:15.370+01:00mint ahogy azt más sokan leírták, a mosástól semmi...mint ahogy azt más sokan leírták, a mosástól semmivel sem lesz "tisztább" a nyers hús. sütés előtt nem kell lemosni, a magas sütési hőfok minden baktériumot elpusztít. <br />viszont minden alakalommal kezet kell mosni ha nyers húst fogsz meg, és ezt minden angol főzőműsorban többször is kiemelik, mert ebből kifolyólag a nyolcvanas években volt egy járvány angliában amiben több tucatnyian haltak meg.<br />a tojást meg csak akkor kell megmosni, ha szét akarod választani a fehérjét a sárgájától, a többi esetben nem szükséges ha jól töröd fel. persze nem árt, ha valakinek ez megnyugtatja a lelkét:) persze csak feltörés előtt, mert különben nem áll el.Bombadil Tomahttps://www.blogger.com/profile/12187372828606215466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-91826138209790312202009-12-12T16:59:07.249+01:002009-12-12T16:59:07.249+01:00Milyen szép is volna, megmosnák a húst, a zöldsége...Milyen szép is volna, megmosnák a húst, a zöldséget, lemosnák a kakit a tojásról, azzal el is menne a műsoridő fele, a mosogatással, felmosással (mert az is kell, gyermekeinknek azt is illene tudni) a másik fele... a konyha ragyogna, mi meg néznénk, néznénk... később beindulnának a felmosócsatornák is.... .<br /><br />Nem kekeckedni akarok, elmosolyodtam. (Mosom a húst.)Vörösborhttps://www.blogger.com/profile/06882533770777744171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3868035685470266875.post-24365769305229974752009-12-12T16:25:56.786+01:002009-12-12T16:25:56.786+01:00Én bizony megmosom a húst is, tojást is. A húst ne...Én bizony megmosom a húst is, tojást is. A húst nem azért, hogy fertőtlenítsem, de a hentesnél állt a pultban alatta véres lé, rátapadhat bármi. Nekem így jó érzés. A tojásról meg szennyeződés hullhat a tálba feltöréskor..Limarahttps://www.blogger.com/profile/04616222469318529835noreply@blogger.com