Ez a recept is szerepel a Kifőztük 4. számában. Ha nincs meg még a 4. szám, tessék menni letölteni, mert hamarosan itt az 5.!
Egy kevés többletmunkával és egy plusz hozzávalóval a főzött vaníliakrémből két desszertet kapunk. A krém sűrűsége miatt nem feltétlenül szükséges fagylaltkészítő gép, akár egy botmixerrel is elkészíthetjük a házi vaníliafagylaltot.
Vaníliakrém
Hozzávalók:
- 4,5 dl tej
- 1 vanília rúd
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg porcukor
A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, adjuk a tejhez (a magokat és a rudat is), majd a tejjel melegítsük meg (nem kell felforralni). Hagyjuk benne a rudat, fedjük le és hagyjuk állni minimum fél órát. Keverjük habosra a cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk a vaníliás tejhez, amiből előtte vegyük ki a vaníliarudat. A tejet a tojássárgákkal kis lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. Melegen használhatjuk sodóként, például aranygaluskához, öntetként palacsintához, vagy rétegezhetünk vele piskótát is.
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
- 1 adag főzött vanília krém
- 2 dl cukrozatlan sűrített tej
- 2 evőkanál porcukor
A kész, kihűlt vaníliakrémet keverjük el a cukrozatlan sűrített tejjel és a cukorral. Ellenőrizzük, hogy elég édes-e a krém, ha a fagylalt kifagyott, kevésbé lesz édes, mint a szobahőmérsékletű krém. Ha fagylaltgéppel kevertetjük ki a fagyit, előtte tegyük egy fél órára a mélyhűtőbe, majd a teljesen lehűlt krémet adagoljuk a gépbe. Ha gép nélkül készítjük a fagylaltot, egy jól záródó dobozban tegyük a mélyhűtőbe, és fél óránként botmixerrel vagy villával jól keverjük át.
Ne tessék sajnálni belőle a vaníliát, ez bizony csak akkor jó, ha van benne gazdagon apró fekete mag.. attól igazi.
Amelyik vaníliafagylaltban nincsenek ilyen pici fekete magok, az nem is vaníliából van...
Isteni lehet, és hogy repül az idő
VálaszTörlésCsodás :) Fogok csinálni valamelyik nap.
VálaszTörlésEgyszer felhörpintettem egy fél liter ilyen krémet. Csodás. A lényeg, hogy ne főjön fel, mert akkor rántotta lesz. Amúgy kristálycukor is megteszi.
VálaszTörlésÓóó, de fini lehet!
VálaszTörlésA napokban tettem fel én is hasonlót, de abban aroma van (igazán finom lett)...de ha megjön az a bizonyos vaníliarúd, no akkor készül ismét :)
Én is a vaníliarudat várom a vaníliafagyi készítéséhez :)
VálaszTörlésCsoda finom!
VálaszTörlésMEgvan mit készítek majd a Szepy-féle vaníliából :) Írtó finom lehet :)
VálaszTörlésAnyáám de jól néz ki! :-)
VálaszTörlésIlyeneket csinálsz és a McCafében eszünk? :-)))
Bianka, igen, megint eltelt két hét...:)))
VálaszTörlésMandy, imádni fogod! A krémet külön, mert az valami Isteni!:))
Balsafa, nem győztem kinyalni a tálat, imádnivaló kis krém ez, az biztos!:))
Csibe, hamarosan, igen, már én is alig várom!:))
Zsuzsanna, vettem a célzást!:)))
Mónika, de még milyen finom!:)))
Ami!:))
Latsia, nah, igen... de ott van mandulás kávéééééééé!:))))