2011. június 28., kedd

GESZTENYEGOLYÓ TORTA



Ez a torta nagyjából negyedóra alatt összeállítható. Akár rögtön is fogyaszthatjuk, de ha 2-3 órát a hűtőben tölt, még jobban összeérnek az ízek. A hozzávalókból kisebb vagy nagyobb tortát is készíthetünk; kisebb tortaformában  magasabb, nagyobb formában alacsonyabb tortát kapunk. Ez a recept megjelent a Kifőztük 2011/4. számában. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahogy eddig is, most is ingyenesen.  Elkészítésekor a tortaforma mérete befolyásolja, hogy a torta magasabb, vagy alacsonyabb lesz, illetve, hogy mekkora gesztenyegolyók kerülnek bele. Minél kisebb a forma, annál magasabb lesz a krém, annál nagyobb golyók készülhetnek bele, ha 26-os formában készítjük, a golyók nagyságánál vegyük figyelembe, hogy a krém jobban szétterül és "laposabban" fedi a golyókat. 

Gesztenyegolyó torta

Hozzávalók

a torta aljához:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg kakaós keksz

a gesztenyekrémhez:
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 50 dkg mascarpone
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1/2 dl rum (elhagyható)

a gesztenyegolyókhoz:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1-2 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

a torta tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  •  5 dkg vaj

Felolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a ledarált kakaós keksszel. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírból vágott korongot rakunk. Rányomkodjuk és elegyengetjük a vajas kekszet.
Egyneművé keverjük az 50 dkg gesztenyemasszát és a mascarponét (késes robotban kb. 1 perc), apránként hozzáadjuk a porcukrot és a rumot. Ezt a masszát további felhasználásig hűtőben tároljuk.


A golyókhoz szánt 25 dkg gesztenyemasszát összekeverjük a rummal és a porcukorral. Mérettől függően 8-10 darab golyót gyúrunk belőle.
Gőz fölött felolvasztjuk a 2 dkg vajat az 5 dkg étcsokoládéval. Belemártjuk, majd a torta aljára tesszük a golyókat. Köréjük és föléjük rétegezzük az eddig hűtőben tárolt mascarponés gesztenyemasszát, és elegyengetjük.

A 10 dkg étcsokoládét összeolvasztjuk az 5 dkg vajjal, majd a tortára öntjük, és elsimítjuk. Ha a masszát a hűtőben tároltuk, a torta szinte azonnal tálalható.

Magában vagy tejszínhabbal is fogyasztjuk.



Ezzel a recepttel "neveztem" ITT a gesztenyével készült ételek pályázatra. További gesztenyés receptek :  www.gesztenyepure.hu .


22 megjegyzés:

Eszter írta...

Juuu, de nagyon jó recept, torta és fotó! El is mentettem, köszi! ;-)

horimarika írta...

Ez zseniális!

szepyke írta...

Ez jó fotó? Hátul repül a tányér...:))))) De azért kedvesek vagytok, köszönöm!:)
És már régi, a 4. számban jelent meg, az meg április...:))))

Eszter írta...

Repül a tányér... :-)
Akkor úgy írom: gusztusos. Legalábbis nekem összefutott a nyál a számban, na. ;-)

Puszedli írta...

Jaj, ez mesés! De tényleg!

sedith írta...

Szepy, nem tudom, én ezt hogy nem láttam eddig! Tömény élvezet, az biztos! A legközelebbi jövőben nincs semmi alkalom a családban, de az tutti, hogy bármiylen ürügy kapcsán el fogom készíteni. Mit beszélek? Két hét múlva lesz a házassági évfordulónk! No, akkor egy héttel előbbre hozom a tortázást, mert akkor épp nem leszünk itthon.:)

Ami írta...

Annyira guszta! Nekem tetszik a fotó, úgy beleharapnék abba a szeletkébe :)

trollanyu írta...

Nagyon jó recept, csupa gesztenye, nagyon szeretem:)

Csibe írta...

Már akkor is, és ott is...de most aztán nagyon-nagyon!! :))

Éva írta...

Nagyon guszta, és a recept is nagyon jó, mert egyszerű az elkészítése is! Szeretem a gesztenyét így kipróbálásra fog kerülni az biztos!

trinity írta...

Tömör gyönyör torta:) Szeressük:DD

szepyke írta...

Eszter.. tényleg repül a tányér, nézd meg...:)))) és köszönöm!:)

Puszedli, köszönöm, kedves vagy!:)

Sedith, ez bizony tömény.. közel egy kiló gesztenye van benne.. hát, nem mondom, hogy kalóriaszegény...:) Sedith, majd írd meg, hgoy hogy ízlett és köszönöm, és jó az új hajad!:))

Ami, vigyek majd, tudod hova..:)?

Trollanyu, bizony... ennél több gesztenye csak a gesztenyében van..:DDDD

Csibe, imádlak, nah.

Éva, majd mesélj, hogy hogy ízlett!:)

Trinty, mi is szeressük!:)

VerkaBead - www.verkabead.blogspot.com írta...

Nem is tudom mi hatott rám jobban, a fotó vagy a recept egyszerűsége, de tegnap hazafelé bevásároltam a hozzávalókból és el is készítettem. Kicsit több idő volt mint negyed óra, de megérte. Isteni lett. A krémbe mondjuk csak 25 dkg gesztenyét tettem a fél kg Mascarpone-hoz, így nem lett olyan tömény... :)
Nagyon jó kis recept, mindenkinek ajánlom! :)

Bianka írta...

Zseniális

szepyke írta...

VerkaBead, örülök, hogy ízlett!:)))

Bianka, ez bizony az!:))

Vicuska írta...

Ez itt maga a gesztenyés tökély, nem csoda, hogy méltóan díjazták, szívből gratulálok! :)

szepyke írta...

Vicuska, igen, az maga a tömény gesztenye és még tökéletes is!:) Köszönöm!

Nóra írta...

Szia Szepyke, megcsináltam! :-)
A család szereti a gesztenyét, a hétvégén tehát elkészítettem.
Egyik nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan egy egyszerűen készen van. Másodszor pedig, nagyon fini! Nagyon gesztenyés, de nagyon jó!

Névtelen írta...

Érdekelne, hogy milyen méretű kapcsos tortaformát használsz ehhez a mennyiséghez.
Köszönöm

szepyke írta...

Szia! Ha jól emlékszem, ez 22-es formában készült, de ha ugyanezt 26-os formában készíted, csak annyi történik, hogy laposabb lesz. Ha magasabbat szeretnél, minél kisebb formában készítsd. Természetesen, a forma méreténél, a benne lévő golyók nagysága is változik, de nálam készült azóta úgy is, hogy sok pici golyót tettem a krémbe, szinte, mintha meggyszemek lettek volna benne.
Köszönöm, hogy szóltál miatta, ki is írom a recept elejére.

Unknown írta...

Milyen étcsokit használtok a golyók bevonásához ill a torta tetejére? Köszi

szepyke írta...

Anita, én a Lidlben vagy az Aldiban veszek minimum 60%-os csokoládét hozzá.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...