2009. június 15., hétfő

Avokádókrém, vagy Guacamole másképp...

, ve
Volt két avokádó a hűtőben. Már kb két hete ott hánykolódtak. Ma valami hihetetlen éhség volt rajtam, mindenáron palacsintát akartam enni. Aztán hazaértem, és megcsináltam az avokádókat. Ez van. :)

Hozzávalók:

  • 2 db avokádó
  • kb 2 evőkanálnyi vaj
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb 1 evőkanálnyi mustár
  • szezámmag (ízlés szerint, vagy el is hagyható)

Az avokádókat megmosás után körbevágom egy éles késsel, és az egyik részt megcsavarva szétnyitom mint a kindertojás belsejében lévő kis kapszulát. Remélem, hogy érthetően fogalmaztam. Kiveszem a magot, és majd egy későbbi bejegyzésben leírtak szerint kigyökereztetem, és elültetem. Az avokádó "húsát" egy kanállal kivájom, az én avokádóm már eléggé érett volt, így szinte ki tudtam fordítani a héjából. A kivájt részhez hozzáadom a fokhagymát, a vajat, a borsot, és egy kis adag mustárt. Nem sózom még! Botmixerrel összekeverem, és megkóstolom. Ha kell még bele só, vaj, mustár, azt pótolom. Egy serpenyőben szezámmagot pirítok és a krémhez keverem. Jól összedolgozom és tálalom. Nálam jelen esetben sárgarépa volt hozzá, de bármivel "tunkolhatjuk".





13 megjegyzés:

  1. Ez isteni! Friss sárgarépával pláne! Nagyon szeretjük...csak ritkán kapok normális avokádót.

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk!!!Épp tegnap emlegettük....

    VálaszTörlés
  3. Szerintem egy lavornyit meg tudtam volna belőle enni. :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kedvelem én is!A szezámmag jó ötlet! Szerintem a kindertojásos példa sokat segített:))))

    VálaszTörlés
  5. épp tegnap próbáltam először az avokádóból krémet csinálni. Eddig mindig csak magában ettük kenyérrel.
    Tapasztalat: azt hiszem ezután is magában esszük csak....

    Valamiért nekem a hozzáadott dolgok elrontották az ízét, a gyerekek lázadoztak, nem ették meg.
    Ja én szezámmagot, hagymát és egy-két fűszert tettem bele. A vöröshagyma rontotta el, uralkodik rajta.
    De ha magáról az avokádóról kérdezel, az egyszerűen hihetetlenül finom, mondjuk nem mindegy milyen fajtájú és érettségi fokú. A kedvencünk!!!

    VálaszTörlés
  6. Van két avokádó pálmám, szép nagyok, kb. fél évesek, itt vannak mellettem.
    Ja és most ölni tudnék egy adag guacamoléért:)

    VálaszTörlés
  7. Tündér, köszönöm! Pont úgy nyitható, mint a kinder... Legalábbis szerintem. :D

    Renata, tenyleg sok lehet bele a hagyma. Valójában semleges ízű maga az avokádó, ezért bármi elnyomhatja. Én a színét szeretem, és ez az adag jó fokhagymás volt, amit szintén szeretek! :D

    Max, azokat Te nevelted? A kettőből maradt egy negyed adag, küldjem??? Kicsit fokhagymás, tehát utána emberek közé csak vigyázva! :D

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek lettek a fényképek is :)

    VálaszTörlés
  9. Lúdanyó, köszönöm! Igyekeztem. Érdekes, hogy mennyire zöldnek látszik, pedig valójában nekem sárgásnak hatott...

    VálaszTörlés
  10. Nagy kedvencem! A legalsó kép zseniális. :)

    VálaszTörlés
  11. Én is magában szerentem a legjobban, pontosabban a héjában kockázom, kikaparom, aztán olívaolaj és tengeri só rá, és citromlé. Ennyi elég is rá, szerintem így a legfinomabb, Reni!

    VálaszTörlés
  12. Duende, nem volt citromom, azért lett ez a megoldás. :D
    És köszönöm a kép dícséretét!:DDD

    VálaszTörlés
  13. Duende, köszönöm!!! Mármint a dicséretet!:D

    És azért mustárral és vajjal készült, mert nem volt otthon citromom...

    VálaszTörlés