Nah, megvan, megsütöttem!
És már nincs belőle. A fele akkor fogyott el, amikor ebédre megettem, a másik fele meg este egy kis kovászosuborkával és májkrémmel együtt tűnt el... Jól érezték magukat együtt!
A recept itt található Wise Ladynél eredetiben, de azért bemásolom ide is!
Hozzávalók: 1 nagyobb, vagy 2 kisebb ciabattához
- 2 csésze (2 dl-es) kenyérliszt BL80
- 2 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 5 g élesztő (épp csak egy szeletke)
- 1 csésze víz
- 1 kávéskanál só
Kimérem a liszteket egy tálba, hozzáadom a sót is. Meglangyosítom a vizet és feloldom benne az élesztőt. Hozzáöntöm a liszthez és elkeverem. Lefedem fedéllel vagy alufóliával, legalább 12-18 órát kelesztem. Nagy melegben hűvös helyre kell tenni. Jól lisztezett szilikonlapra borítom, átgyúrom, áthajtogatom. Nagyon ragadós a tészta. Ekkor lehet hozzá adalékot tenni. Magokat, olajbogyót vagy apróra vágott snidlinget szoktam. Papucs alakra formázom, liszttel megszórom.
Szilikon lappal együtt egy fémtepsibe rakom (amelynek van fedele), lefedem, és a belangyosított sütőben duplájára kelesztem. Ha nincs szilikonlap, akkor sütőpapírt is lehet használni. Ha ezt sem akarjuk, akkor kiolajozni a tepsit, liszttel megszórni és arra helyezni.Ezután a fedőre belülről vizet spriccelek, és lefedve 220 fokon kb. 35-45 percig sütöm. (Fedő nélkül is süthető, akkor puhább a héja és kevesebb idő alatt megsül. Ilyenkor a sütő aljára spricceljünk vizet.)
Te nem alszol, hogy folyton posztolsz?
VálaszTörlésDe, alszom. Éjjel egy és hajnal 7 között.
VálaszTörlésJah, a legtöbbjét megírom és amikor alkalmas, közzéteszem. Ezért van olyan, ami ma jelent meg, de három napos a dátum szerint.
VálaszTörlésJa, én is így szoktam.
VálaszTörlésNincs véletlenül képed a ciabattáról felvágva? Milyen lett nálad a belseje?
Az az igazság, hogy készült volna kép, be is készítettem a gépet, hogy majd.... de aztán lemaradtam, mert túl gyors volt a folyamat... magyaráz előbb elfogyott, mint ahogy lefényképeztem volna. A következőt lefényképezem. Annyi még, ami nem tudom, hogy megint mitől volt, de szinte pont mindegy, hogy annyira ragadós volt, hogy nem tudtam nyújtani, csak "szétkentem" a sütőlapon. Mondjuk ha rengeteg liszttel megszórtam volna, akkor biztos lehetett volna, mert ez közel nem olyan volt, mint az első, ez teljesen "egy darabban" volt, de nagyon-nagyon nedves állagú volt. A belsejében viszonylag nagy "buborékok" voltak. Kicsit most kevés sót tettem bele, de én mindent sótlanul készítek, mert így szoktuk meg, meg nem kell annyi só az ételekbe.
VálaszTörlésIgen, elég ragadós, de nyugodtan lehet lisztezni.
VálaszTörlésÉn kipróbálom!!!
VálaszTörlés