2009. szeptember 12., szombat

Gesztenyetorta


Ez a torta a mi karácsonyi tortánk. Igaz, ami igaz, kicsit macerás, de nagyon, nagyon, nagyon finom és az ünnep végéig friss marad. Nem szárad ki. Tejszínhabbal valami pazar. Külsőleg nem egy nagy durranás, de annál finomabb.

Gesztenyetorta:

22 cm-es tortaformához (12 szelet)

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 tojás
  • késhegynyi sütőpor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg hámozatlan mandula

a töltelékhez:

  • 30 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
  • egy nagy stampedli rum
  • néhány csepp citromlé
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
a bevonathoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • két kanál vaj
  • egy kevés ribizlilekvár (helyettesíthető mással, csak savanykás legyen!)
  • hámozott vagy sült gesztenye minimum 12 db (megfőzve!)


A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a mandulát is, amit előzőleg ledaráltunk. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, a cukrot átszitáljuk, majd a felét a vajjal habosra keverjük.

Egymás után beledolgozzuk a tojások sárgáját és az olvasztott csokoládét a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a mandulás-lisztes keverékkel együtt a tojássárgája-krémhez keverjük, a tortaformát kivajazzuk, belisztezzük, majd belesimítjuk a masszát. Az előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. A tortát legalább két órán át hagyjuk hűlni a tortaformában csak azután borítjuk ki és vágjuk két lapra.

A gesztenyemasszát a rummal, a citromlével, a szitált porcukorral és a vaníliás cukorral sima masszává dolgozzuk. A vajat habosra keverjük, a gesztenyemasszát hozzáadjuk, majd újra habosra keverjük, s ha szükséges, még egy kis rumot teszünk bele, ezután a tölteléket az egyik tortalapra kenjük, a másik tortalappal befedjük és a tortát két órára hűtőszekrénybe rakjuk, utána felforrósítjuk a ribizli lekvárt és bekenjük vele a torta tetejét.

A bevonathoz a csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és bekenjük vele a tortát. Az egész gesztenyeszemeket (előtte főzzük meg egy kis édesített vízben, én rumban is meg szoktam őket fürdetni...) a torta tetejére tesszük, és ízlés szerint díszítjük.

19 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon finom lehet, karácsonykor ki fogom próbálni én is :)

    VálaszTörlés
  2. Kérek szépen egy szeletkét! :))
    Játékra hívlak! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a külseje is tetszik, az ízét meg el tudom képzelni, szóval: nagyon nagyszerű!! :-))

    VálaszTörlés
  4. Lúdanyó, nagyon finom torta. Tényleg pepecs, de azért annyira nem. A krémből szerintem bővebben csinálj, mert abból is lehet a tetejére mintázni, és valami Isteni!

    Limara, ez egy régi kép, de karácsonykor szólok!:DD

    És megyek már hozzád!


    Yasmine, a külseje, hát... már fejlődtem azóta, ez kb egy öt éves kép, de lehet, hogy régebbi...

    VálaszTörlés
  5. Klassz! Eltettem karácsonyig a receptjét (mart ha már most kipróbálom, mit teszek majd az ünnepi asztalra?:)

    VálaszTörlés
  6. Mi ez,hogy nem nagy durranás?
    Nagyon-nagyon szép!
    Nagyon ügyes voltál,s milyen finom lehetett!:-))

    VálaszTörlés
  7. Integetek :-DDD Nem szeretem a gesztenyét, valamiért nekem fullasztóan tömény.

    De ha mondjuk mogyorókrémre cseréljük a gesztenyét, akkor olyasmi lesz, mint amivel nyaralás alatt dőzsöltem :-)
    Teszek egy próbát :-)

    VálaszTörlés
  8. Szepy te már a karácsonyra készülsz??
    Egyébként gyönyörű a torta és a tál is amin van! Biztos finom is, és mikor készítsen az ember macerás tortát, ha nem karácsonykor?

    VálaszTörlés
  9. Nekem sincs semmi bajom a külsejével. És én nemcsak integetek-kérek inkább...Bár hol van ez már..Akkor majd karácsonykor kérek:))

    VálaszTörlés
  10. Jöttem én is integetni!!! :) Kérek!!!!

    VálaszTörlés
  11. Hű ez nagyon klassz!
    Szép is, finom is. Hasonlót én is szoktam, piskótatekercs formájában.

    VálaszTörlés
  12. Napmátka, ebben teljesen igazad van!:D

    VálaszTörlés
  13. Andi, ez tényleg nagyon finom torta. Meglepően finom.

    VálaszTörlés
  14. Viki és sok tejszínnel kikeverve??? Akkor is tömény? Én imádom a gesztenyét... Télen sokszor sütök a sütőben és megeszek egyedül egy kilót belőle, aztán fetrengek tőle!:DD

    VálaszTörlés
  15. Trinity, karácsonykor ne felejtsd el, hogy szólj miatta!:D

    VálaszTörlés
  16. Mian, visszatérünk rá egy pár nap múlva!:D Ha minden igaz, még 102 nap és karácsony!:DD Mindjárt itt lesz, nyugi!:D

    VálaszTörlés
  17. Wise Lady, piskótatekercs? Gesztenyével töltve? Hu, az is nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  18. Hmmm, nagyon jól néz kis. Recept mentve! Mikor lesz már karácsony?!!!

    VálaszTörlés
  19. Csibe, a blog fejléce alatt követheted a számlálót... December 24-ből számol vissza...

    Már nincsen sok!:D

    VálaszTörlés