Ezt a mézeskalácsot sütöm már évek óta. Nálam négyszeres, vagy ötszörös adagból készül, azaz minimum 4 kilónyi lisztből és a további hozzávalókat is fel kell szorozni néggyel, vagy öttel, attól függően, hogy milyen adagot "kell" sütnöm.
Nagy előnye, hogy a melegítés miatt pillanatok alatt "összeáll" a tészta, nem kell órákig gyúrni, mint néhány mézeskalács tésztáját, ahol a kéz melegétől "olvad fel a méz". Ennél ez nem így van. Már kisüléskor is puha, és az is marad! Ha kevesebb szódabikarbónát teszünk bele, jobban tartja a formáját. Eltarthatóságával kapcsolatban csak annyit, hogy a nagymamám a karácsonyra kapott adagját még augusztusban is rágcsálta... És semmi baja nem volt, nem keményedett meg, bár az is igaz, hogy egy fém kekszesdobozban tárolta.
Mézeskalács:
- 30 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg méz
- 2 kiskanál őrölt gyömbér
- 2 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kiskanál őrölt narancshéj
- 2 kiskanál fahéj
- 1 kg liszt
- 3 kiskanál szódabikarbóna
kenéshez:
- tojássárgája (a tojásfehérjét tegyük el, jó lesz a gyümölcskenyérhez!)
Megolvasztjuk a mézet és a margarint, bele a fűszerek és kihűlésig keverjük.
Bele a liszt fele, a szódabikarbónával keverve. A három tojást a cukorral habosra keverjük. A liszt másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe az eddig elkészített elegyet és gyúrjuk.
Egy éjszakán át állni hagyni, lefedve. (ezt idő hiányában el is hagyhatjuk!)
A kellő vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és közepesen meleg sütőben kb 10-15 percig sütjük. (aranysárga legyen!)
Díszíteni csak a teljes kihűlése után lehet!
Figyeljünk rá, hogy ahogy telik az idő, a sütő hiába van ugyanazon a hőfokon, egyre melegebb. Nálam az történik, hogy kezdek 10-12 perccel, majd az utolsó tepsinyi mézeskalácsnak már csak 6-7 per kell a megsüléshez!
A négyszeres adag kisütése nálam négy-öt órát vesz igénybe, amíg az egyik tepsi sül, ki lehet nyújtani a következőhöz a formákat.
Nyújtani elvileg lisztezett felületen kell, de a tészta annyira jó állagú, textúrájú, hogy csak az első adagnál igényli a lisztezést, utána már nem. Legalábbis nálam.
Nekem is van egy tuti receptem,tavaly felraktam,de kipróbálom a tiédet,mert az enyém azért nem állandóan puha.
VálaszTörlésKöszi a receptet!!!!
Én is, én is! Mármint ki fogom próbálni, mert nekem nagyon rossz tapasztalatom van a mézes tésztával. Nyúlik, ragad, stb. De ez meghozta a kedvemet. :)
VálaszTörlés:)))
VálaszTörléshttp://palocprovence.blogspot.com/2008/12/mzeskalcs-1-avagy-rgtn-puha-karcsonyi.html
Mammka, ez 8 hónap múlva is puha! Persze, megfelelő tárolás mellett!:)
VálaszTörlésAlíz, nem fogsz benne csalódni, ez egy remek recept!
Palócprovence!:)))
Gondolom, Te is túl vagy néhány izomlázon. Hogy én mennyit gyúrmáztam a mézeskalács tésztáját, mielőtt megkaptam ezt a receptet!:)))
Mi is ezt csináljuk ma délután. Mármint a díszítését. Szepy, 4 kiló lisztből?? Le a kalappal! Én egy kilóból csináltam, de most egy kicsit elég volt. Sütni nem annyira szeretem, díszíteni viszont imádom!! :))
VálaszTörlésYasmine, igen... Az viszont már akkora adag, amihez vennem kellett egy lavor nagyságú fémtálat, hogy abban lehessen melegíteni...
VálaszTörlésAkkora, hogy nem fér be a hűtőbe, még az üres polcra sem. Jah, és puposan van benne a tészta olyankor!:))))
Na,en is eleg nagy adagban szoktam sutni,de ennyit ayert meg en sem:))le a kalappal,van vele munka,de megeri.
VálaszTörlésÉn már sokszor próbáltam, de valahogy nem az igazi. Az idén Te jössz!!!:-) majd írok hogy hogy sikerült! Köszi
VálaszTörléstyűha, 4 kg lisztből, nem semmi. Én most az egy kilós adaggal birkózom, meg fogok izmosodni a végére :)
VálaszTörlésEdó, nekem kb négy-öt óra kisütni. Mondjuk, akkor szó szerint meg sem állok, mert nincs rá idő. Amíg sül az egyik, nyújtom a másikat...
VálaszTörlésAhogy melegszik a sütő, egyre kevesebb ideig sül, én meg egyre gyorsabban kell, hogy nyújtsam. Elég jól szoktam aludni utána...
Andi, megtaláltad az igazit! Ez a legjobb recept, pedig túl vagyok néhányon...
Mandy, viszont egy hétig olyan illat lesz, minhta már karácsony lenne!!
Évekkel ezelőtt feladtam a mézeskalács sütését... Másnál működött ugyanaz a recept, nálam nem... Ha lenne egy szabad délutánom, tennék egy próbát a Te recepteddel az tuti! :))
VálaszTörlésEzt egyszerre megcsinálni, emberpróbáló feladat! Két évvel ezelőttig nálam is 5-600 db süti készült vegyesen, de mézest csak 1kg lisztből csináltam. Ami nem fogyott el, azt fagyasztóba tettem és húsvétkor megettük.
VálaszTörlésAkkor ehhez nem kell karizomra gyúrni??? :))
VálaszTörlésNekem is van egy tuti receptem, amit este fakanállal keverek össze, másnap meg még egy kevés lisztet adok hozzá a deszkán, szóval nem kell hozzá nagy izommunka..Ezeket szeretem! És valóban, nem romlik meg!!!( csak elfogy:( )
Kész vagyok :) Bár az utolsó mókusokkat elkapta az "erdőtűz" (kicsit odaégtek)
VálaszTörlésFelhőlány, ha lesz, próbáld ki ezt! Nem fogsz benne csalódni!
VálaszTörlésDaisy, nálam minden elfogyott, mert én ajándékba csináltam.
Trinity, ez is ilyen. Ha nem hagyjuk pihenni, vissza sem "szilárdul" és még kevesebb munka van vele.
Mandy, ó szegények! De azért jól vannak veled együtt?:)
Szepyke, ez már ipari mennyiség, nem vagy semmi ;)
VálaszTörlésKi fogom probalni! Koszike! persze nem ipari mennyiseget :) ugyes vagy!
VálaszTörlésCsibe, és mégsem marad belőle..
VálaszTörlésDelish, nem fogsz benne csalódni!
hát nekem sajnos nem lett jó puha, de disznek nem rossz,de még kipróbálom a fémdobozos akciót!
VálaszTörlésNoémi
Noémi, én évek óta ezt sütöm és rögtön puha, ehető. Nem tudom, hogy mi lehetett a gond. Sajnálom, pedig, hidd el, ez egy igazán jó recept. Hosszú évekig bénáztam másik receptekkel, és ez lett a befutó, mert ez tényleg puha ahogy kisült.
VálaszTörlésÉs tádáááám! 7 év múltán még mindig egy nyerő recept! Ma tartottam próba mézi projektet és tökéletes lett!
VálaszTörlésÉs én ennek igazán nagyon örülök. :) Nálam is ez készül még mindig, de már margarin helyett vajjal... :))
VálaszTörlésÉs vajból is ennyit teszel bele vagy kevesebbet?
VálaszTörlésHa jól emlékszem, 30 dkg margarin helyett 25 dkg vajjal csinálom.
VálaszTörlésKöszönöm nagyon!
VálaszTörlésIgazán nincs mit. :)
VálaszTörlés