Van valaki a közelemben, akinél szó szerint "be van kattanva" a bolognai... Ha lehet, hetente enne ilyet. A másik ilyen nála a rántott sajt...
A múlt hétvégén sikerült ipari mennyiségű bolognai szószt készítenem. Ki kellett találnom, hogy tésztán kívül mivel lehetne kombinálni. A zöldségesnél levertem egy kelkáposztát, így adta magát a dolog. Rakott kelt csinálok a paradicsomos-húsos raguból. A ragu elkészítése részletesen megtalálható ITT. Ide most azért bemásolom, hogy követhető legyen:
Bolognai ragu
Hozzávalók:
- 40-40 dkg marha és sertés darálthús vegyesen
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 literes sűrített paradicsom, vagy hámozott paradicsom konzerv
- 2-3 evőkanál ketchup
- 2-3 evőkanál olaj
- oregano
- só
- bors
- majoranna
- bazsalikom
- 1-2 gerezd fokhagyma
A hagymát megpucolom, megmosom, felkockázom. Egy arra alkalmas edényben melegítem, majd jöhet rá a felkockázott hagyma. A hagymát üvegesre párolom, jöhet rá a hús, amit fehéredésig pirítok, többször átkeverve. Jön rá a paradicsomszósz, a fűszerek. Ezzel a szósz készen van.
A továbbiakban ez történt vele:
Hozzávalók:
- 1 kelkáposzta
- 1 zacskós gyorsrizs
- ipari mennyiségű tejföl, mennyiséget mindenki ízlése szerint határozza meg, nálunk minimum fél liternyi
- só
A kelkáposztáról lebontom a szélső, vastagabb leveleket. A káposztát először félbe vágom. A két felet felcsíkozom, és bőséges mennyiségű vízben megmosom, illetve beáztatom. (Ezen növény valahogy mindig tartalmaz apró csigákat... nem tudom, hogy csak én vagyok ilyen szerencsés, vagy másnak is jut belőle, de én akár mikor, akár hol veszem, csiga mindig van benne, ezért is áztatom be, hogy ha lehet inkább kimásszanak, minthogy megtaláljam őket...)
A rizst sós vízben megfőzöm. A kelt szintén sós vízben megfőzöm, ha kész, leszűröm. Ahogy készen vagyok egy sütőbe tehető edénybe teszem a káposzta felét, rá a rizst, a ragut, majd a káposzta felét. Bőven locsolok rá tejfölt, alufóliával lefedem és a forró sütőbe teszem. Kb fél óra elég neki. Ha késznek ítélem, leveszem az alufóliát és még tíz percig sütőm, hogy a tejföl szép piros legyen a tetején.
Készen vagyunk!
Tálalni rengeteg tejföllel tálalom.
Ha nem maradékból csináljuk, a ragut kb ugyanígy készítjük, csak kimarad belőle a fokhagyma, a fűszerek és a paradicsomszósz.
Azaz, olajon megpirítom a hagymát, megy rá a hús, fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, megszórom majorannával. Nálam ez az eredeti változat.
Remek étel, bár a káposzta főzése közben többször iskolai tornaöltözök szaga terjeng a lakásban, ahol egy nyolcadikos fiú osztály az imént öltözött át egy dupla tornaóra után... Hát igen...
De ettől ne féljünk, remek étel, kit érdekel, hogy az illata nem lakásillatosító jellegű? Illetve, nem a kellemes fajtából?
Rakott káposzta. Jöhet. Szeretem. Jó lesz ma ebédre:)))
VálaszTörlésoff:
A hidegtálas (sajtotekercses) oldalt lévő képecskére kattintva a gesztenyetorta receptje jön fel:DD
Ooopsz, javítottam!:))
VálaszTörlésKöszönöm!
Szívesen:D
VálaszTörlésHát nem fogod elhinni mi pihen a céges hűtőben bedobozolva, és már a perceket számolom míg ráugorhatok. :D Én alapból bolognaisra csinálom a rakott kelt, szeretem hogy olyan színes-ízes lesz. De a tejföl is kötelező elem! :)
VálaszTörlésTimus, elfogyott????:))
VálaszTörlésImáááááádom!
VálaszTörlésKataKonyha, én is!:)))))
VálaszTörlésJaj elkéstem ez az én kedvencem nem tudom abba hagyni ha elkészítem , ha megkérdeznék mi legyen az utolsó vacsim gondolkodás nélkül ezt választanám, mindent überel. IMÁDOM
VálaszTörlésTényleg így van. Bár,én a rakottkrumpliért is harcba mennék!:)
VálaszTörlésÉpp most főtt meg a kel és a rizs. Megyek is húst darálni. :-)
VálaszTörlésJókaja, Krisztina még nem evett ma...
VálaszTörlés:)))