Egy régi Burdából származik a recept. Imádom ezeket a fűszeres italokat ajándékozni. A fontosak értékelik, én meg szívesen készítem.
Téli puncs
Hozzávalók:
- 2 db citrom
- mogyorónyi friss gyömbér
- 12 dkg cukor
- 4 szem szegfűszeg
- 1/4 teáskanál őrölt (reszelt) szerecsendió
- 150 ml konyak
- 2 rúd fahéj
A citromokat jó alaposan megmosom, és vékony szeletekre vágom. A gyömbért meghámozzuk, szintén apró darabokra vágjuk. Felforralunk 500 ml vizet a cukorral, a szegfűszeggel, a szerecsendióval, és a gerezdekre vágott citromok felével. Közepes lángon kb 15 percig főzzük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a konyakot.
Az előkészített, elmosott üveget forró vízzel kiöblítjük, és beledobjuk a gyömbért, a fahéjat és a maradék citromot. Sűrű szitán rászűrjük a forró puncsot és azonnal szorosan lezárjuk.
Elkészítési idő maximum 20 perc. Az üvegbe zárt ital hónapokig eláll, bár úgysem éri meg a hónapokat... Ebből az adagból kb 750 ml-nyi puncs lesz! Én ezt az adagot ketté vettem, és két fél literes üvegbe töltöttem.
Egy 5 dl-es konyakból, ami kb 1800,- Ft (Lánchíd konyak) ha szintén így adagoljuk, kb hat adag hozható ki! További költség az üveg, amibe csomagoljuk, a citromok, a gyömbér, a cukor a szegfűszeg és a fahéj. Számításaim szerint, az üveg drágább, mint egy adag puncs...
Belekortyoltam, köszi!
VálaszTörlésÉs még józan vagy???:)))))
VálaszTörlés