2010. január 1., péntek

Gesztenyeleves pirított szalonnával - karácsonyi leves




Ez a leves a karácsonyi levesünk mostanában. Talán tavaly készült először. Nem a legszebb leves, de ízre mindenképpen kárpótolja az embert. Remekül passzol hozzá a pirított szalonna (bacon). Krémes, sós, finom. Aki első ránézésre jelezte, hogy, nah, olyat, Ő biztos nem eszik, az is kétszer szedett belőle.

Hozzávalók:
4 főre:
  • 40 dkg nyers gesztenye (legjobb a mirelit, ha be tudjuk szerezni)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 db krumpli
  • 1 liternyi alaplé, azaz valamilyen leves, nálam ez kocka volt, ez van...
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1/2 teáskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1/2 citrom leve
  • 1,5 dl tejszín
  • bors
  • szeletelt bacon ízlés szerinti mennyiségben
A gesztenyéket, az aprított hagymát és a krumplit az alaplében feltesszük főni. Mehet bele az aprított fokhagyma, a babérlevél. Amikor a krumpli és a gesztenye megpuhult, vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk le a levest. Jöhetnek bele a fűszerek, azaz a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, jöhet bele a citrom leve, és a tejszín, illetve a bors.
A levest forraljuk, majd amikor felforrt, el is zárhatjuk, készen vagyunk!
A bacont aprítjuk, legegyszerűbb egy egyébként is a konyhai használatra tartott ollóval darabolni. Egy serpenyőben teljesen szárazra pirítjuk, azaz kisütjük a zsírt belőle, hogy minél ropogósabb legyen. Ezzel is készen vagyunk, tálalhatunk. A bacont külön tegyük az asztalra, ne ázzon el a levesben, amíg áll az asztalon.




Az alapötlet a Tv Paprika magazinból származik. Ott húsgombóccal van tálalva, az első alkalommal úgy csináltam, de szerintem ez a verzió jobb volt. Illetve pluszban van egy-két dolog benne, amit én elhagytam. Így is tökéletes!



Frissen őrölt borssal, és ropogós szalonnával! Méltó leves egy ünnepi alkalomhoz!



8 megjegyzés:

  1. Nekem is baconnel tetszik jobban..Finom lehetett!!

    VálaszTörlés
  2. nocsak nocsak :)

    ezt kukk meg: http://starfokker.blogspot.com/2010/01/gesztenyekremleves.html

    :D

    VálaszTörlés
  3. Trninty, az felesleges bonyolítás volt, ráadásul a bacon visszaköszönt a főételben is, így nagyon passzoltak!:) (főétel: "szőtt" baconba töltött darálthús)

    Starfokker, kicsi a világ, és nem nagyon van már új találmány!:)
    És teljesen igazad van, ez egy remek leves, ha a Tiédről, ha erről beszélünk!:) (ha teheted, vegyél mirelit gesztenyét, úgy mégkönnyebb!)

    VálaszTörlés
  4. Hasonlóan készítem én is, de vargánya is kerül bele (vagy jobb híján bolti csiperke). Ha nem kapok mirelit gesztenyét a zacskós változattal (sült, héj nélküli)készítem, azzal is jó. Férjem nagy kedvence! :)

    VálaszTörlés
  5. Palócprovence, a zacskós sült változatra nem is gondoltam!
    Bevallom, nekem nagyon kényelmes a mirelit, csak néha horror ára van...

    VálaszTörlés
  6. Szeretem én is a mirelitet, de pont az ára miatt szoktam a zacskósat venni (230 Ft körül szoktam venni, bár idén már biztos drágább).

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Elkészíthető ízesítetlen,tehát sós mirelit gesztenyepüréből is??

    Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
  8. Szia! Naná, hogy el, csak akkoriban még nem volt kapható, csak édes gesztenyemassza. Ha be tudsz szerezni, natúr masszát, akkor az is tökéletes lesz hozzá!

    VálaszTörlés