Ez a leves a karácsonyi levesünk mostanában. Talán tavaly készült először. Nem a legszebb leves, de ízre mindenképpen kárpótolja az embert. Remekül passzol hozzá a pirított szalonna (bacon). Krémes, sós, finom. Aki első ránézésre jelezte, hogy, nah, olyat, Ő biztos nem eszik, az is kétszer szedett belőle.
Hozzávalók:
4 főre:
- 40 dkg nyers gesztenye (legjobb a mirelit, ha be tudjuk szerezni)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 db krumpli
- 1 liternyi alaplé, azaz valamilyen leves, nálam ez kocka volt, ez van...
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1/2 teáskanál rozmaring
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1/2 citrom leve
- 1,5 dl tejszín
- bors
- szeletelt bacon ízlés szerinti mennyiségben
A gesztenyéket, az aprított hagymát és a krumplit az alaplében feltesszük főni. Mehet bele az aprított fokhagyma, a babérlevél. Amikor a krumpli és a gesztenye megpuhult, vegyük ki a babérlevelet és turmixoljuk le a levest. Jöhetnek bele a fűszerek, azaz a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, jöhet bele a citrom leve, és a tejszín, illetve a bors.
A levest forraljuk, majd amikor felforrt, el is zárhatjuk, készen vagyunk!
A bacont aprítjuk, legegyszerűbb egy egyébként is a konyhai használatra tartott ollóval darabolni. Egy serpenyőben teljesen szárazra pirítjuk, azaz kisütjük a zsírt belőle, hogy minél ropogósabb legyen. Ezzel is készen vagyunk, tálalhatunk. A bacont külön tegyük az asztalra, ne ázzon el a levesben, amíg áll az asztalon.
Az alapötlet a Tv Paprika magazinból származik. Ott húsgombóccal van tálalva, az első alkalommal úgy csináltam, de szerintem ez a verzió jobb volt. Illetve pluszban van egy-két dolog benne, amit én elhagytam. Így is tökéletes!
Frissen őrölt borssal, és ropogós szalonnával! Méltó leves egy ünnepi alkalomhoz!
Nekem is baconnel tetszik jobban..Finom lehetett!!
VálaszTörlésnocsak nocsak :)
VálaszTörlésezt kukk meg: http://starfokker.blogspot.com/2010/01/gesztenyekremleves.html
:D
Trninty, az felesleges bonyolítás volt, ráadásul a bacon visszaköszönt a főételben is, így nagyon passzoltak!:) (főétel: "szőtt" baconba töltött darálthús)
VálaszTörlésStarfokker, kicsi a világ, és nem nagyon van már új találmány!:)
És teljesen igazad van, ez egy remek leves, ha a Tiédről, ha erről beszélünk!:) (ha teheted, vegyél mirelit gesztenyét, úgy mégkönnyebb!)
Hasonlóan készítem én is, de vargánya is kerül bele (vagy jobb híján bolti csiperke). Ha nem kapok mirelit gesztenyét a zacskós változattal (sült, héj nélküli)készítem, azzal is jó. Férjem nagy kedvence! :)
VálaszTörlésPalócprovence, a zacskós sült változatra nem is gondoltam!
VálaszTörlésBevallom, nekem nagyon kényelmes a mirelit, csak néha horror ára van...
Szeretem én is a mirelitet, de pont az ára miatt szoktam a zacskósat venni (230 Ft körül szoktam venni, bár idén már biztos drágább).
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésElkészíthető ízesítetlen,tehát sós mirelit gesztenyepüréből is??
Köszönöm a segítséget!
Szia! Naná, hogy el, csak akkoriban még nem volt kapható, csak édes gesztenyemassza. Ha be tudsz szerezni, natúr masszát, akkor az is tökéletes lesz hozzá!
VálaszTörlés