Amikor egy pár hete Judithnál megláttam EZT tudtam, hogy már csak idő, és el fog készülni nálam is. Nem tudtam, hogy honnan veszek Maraschino cseresznyét, mert ilyet még itthon nem láttam. Illetve, ha van is valahol, gondolom, hogy horror drága.
Példát vettem Micimackóról, mert ez következett: "gondol, gondol.."
És megvan!
Fogok egy kevés aszalt cseresznyét, azt beáztatom egy kevés rumba, hogy szépen kiengedje a színét, és közben az amúgy is rózsaszínes rumot még jobban megszínezze. És igen... Megszületett!
És akkor a recept:
- 30 dkg porcukor
- 23 dkg puha vaj
- csipet só
- 1 evőkanál rum
- 1/2 teáskanál mandula aroma
- 45 dkg liszt
- 10 dkg apróra vágott aszalt cseresznye
- 1/2 teáskanál sütőpor
A vajat a puha vajjal kikeverjük, jön bele a só, a rum, a mandulaaroma, a liszt, az aszalt cseresznye és a sütőpor.
Nekem gyúrható massza lett a végeredmény. Két evőkanállal kis halmokat tettem egy szilikonlappal bélelt tepsibe, és nem pihentettem, ment rögtön a 180 fokos előmelegített sütőbe (gázsütő 4-es fokozat) és kb 8 perc alatt készre sült. Kivettem a tepsit a sütőből, és a kekszeket ebben hagytam kicsit kihűlni. Ilyenkor még puha, de kihűlés után "megszilárdul".
Nekem gyúrható massza lett a végeredmény. Két evőkanállal kis halmokat tettem egy szilikonlappal bélelt tepsibe, és nem pihentettem, ment rögtön a 180 fokos előmelegített sütőbe (gázsütő 4-es fokozat) és kb 8 perc alatt készre sült. Kivettem a tepsit a sütőből, és a kekszeket ebben hagytam kicsit kihűlni. Ilyenkor még puha, de kihűlés után "megszilárdul".
Nem lett sajnos olyan szép rózsaszínes, mint Judith kekszei, de az íze nagyon finom. Szeretem az ilyen egyszerű, gyors recepteket, és szeretem az ilyen kekszféléket!
Nagyon el van találva a mandula és a cseresznye együtt, és ha ezzel a "lebutított" változattal ilyen finom, képzelem, hogy milyen lehet az eredeti!
Azt meg kell, hogy említsem, hogy nekem "elhasaltak", de ez senkit nem zavart, valahogy már megszoktam, nekem minden ilyen keksz lapos lesz... Biztos a gázsütő az oka, vagy én vagyok béna, de ez kit érdekel? Engem nem, és már a kekszet sem... Béke poraira... illetve, morzsáira...
Ki fogom még próbálni más aszalttal is, ami sötétebb piros, hátha elérem azt az árnyalt rózsaszín színt, mint amilyen az eredeti... Mi jöhet szóba a meggyen kívül???
Hihetetlen gyors sütemény. Ha az "áztatást" nem számolom, nem kell hozzá még 15 perc sem!
Szeretem az ilyen kontrasztos süteményeket! Azért néhol picit szivárványosan rózsaszínes... Bánatosan (üresen) tátongó kekszesdobozomnak szerintem kedvére tennék ezzel a keksszel... :) Az én kedvemről meg nem is beszélek... :))
VálaszTörlésMegcsináltad? de ügyes vagy, én még mindig tipródtam, mivel kell helyettesíteni...
VálaszTörlésSzuper :)
VálaszTörlésFelhőlány, néhol én is rózsaszínnek látom.. De csak néhol...:(
VálaszTörlésKata, igen, megcsináltam. Ízre nagyon jó, de a színén még van mit erősíteni...
Mandy, igen!:)
Hmmm, hmmm, és még egyszer hmmm! Vonzó a recept is, a kép is, és az elkészítési idő is :)
VálaszTörlésNekem igy is tetszenek! Orulok, hogy az ize ugyanolyan finom lett, ha nem is volt olyan szine.
VálaszTörlésCsak erdekessegkeppen jegyzem meg, az enyem nem volt gyurhato massza, nagyonis puha volt... Tudom, hogy itt a liszt masabb, talan ezert lettek kicsit laposabbak.
Meg agyalok en is...
vaj, mandula, cseresznye - nyolc perc alatt megvan? nekem való!!!!
VálaszTörlésKoktélcseresznye? Nekem zöld van itthon, kipróbáljam, hátha megkapom a tuti zöld színű kekszeket? :D
VálaszTörlésCsibe, igen, igen!:)))
VálaszTörlésA 8 perc sütési idő kimondottan vicces, mert tényleg 15 perc alatt készen voltam vele!:)
Judith, lehet, hogy az én vajkimérésem nem volt teljesen pontos, de lehet, hogy a lisztünk nem egyforma!:)És köszönöm, mindenkinek nagyon bejött!:)
Andrea, meg nekem!:))
Egycsipet, légyszi!:) És lehet bele zöld mandulaaromát is tenni...:) Ki is próbálom majd vele...:))))
Ha már aroma, tegyél bele pár csepp meggyet, esetleg igazi feketeribizli szörpöt.
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésNéz be hozzám! Meglepi!
Ez nagyon jól hangzik! Imádom a kekszeket, tuti kipróbálom én is! Csak ahhoz kell erőt vennem, hogy az aszalt meggyet kimagozzam... Merthogy a Drága Anyukám így aszalta meg, magostól :) Szép kis móka lesz! Nem baj ez a kesz szerintem megéri!!!
VálaszTörlésÉn is elmentettem Judith recijét:)) Nekem is tetszik,jól beelőztél, bár most engem nem nehéz:DDD Mi jöhet szóba?? Áfonya?? Jó színes!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésDuplán ment el-bocs, azért töröltem...
VálaszTörlésKonyakos meggy????????
VálaszTörlésJókaja, ribizliszörpöm nincs, van viszont málnám...Hmmm, jó ötlet!:)
VálaszTörlésMaryenne, már voltam nálad, nagyon köszönöm, megtisztelsz!:)
Ildinyó, ne szorakozz a kimagozásával, 300 ft-ért 10 dekát vehetsz... Legalábbis én annyiért vettem a mammutban... a kimérős néninél, ahol a csokik is vannak súlyra!:)
Trinity, az áfonya nem kékes inkább?
Judith, azt inkább megeszem....:)
Imádom az ilyen kekszeket!!!!!!
VálaszTörlés:)))
Lekvároskukta, én is! Nagyon. Egy falat, szétomlik a szádban, és hopp, már jöhet a következő!:)
VálaszTörlés