Egyszerű, gyorsan megvan, és nagyon finom! Sokoldalú, és valóban nagyon olcsó édesség, vagy desszert.
Gánica
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 10 evőkanál gríz (búzadara)
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj
tálaláskor:
- lekvár
- porcukor
- fahéjas porcukor
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész, sűrű tejbegrízből két kanál segítségével nagyobb galuskákat készítünk, a zsemlemorzsába beleforgatjuk, és már készen is vagyunk!
Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral és egy kanálnyi szilvalekvárt halmozunk rá.
Rétegezhetjük is. Egy sor galuska, rá egy kis baracklekvár, majd megint galuska, baracklekvár, majd a tetejére porcukor.
Hihetetlen egyszerű édesség!
Reszelt csokoládéval is elkészíthetjük, illetve gríz helyett kukoricadarából is nagyon finom!
Jujj...én imádom a darakását(én így ismerem), úgyhogy ez is biztos ízlene. Nyamm...kezdek nagyon éhes lenni. Van még belőle?^_^
VálaszTörlés:)) Felénk ez a ganca:
VálaszTörléshttp://palocprovence.blogspot.com/2009/01/gyerekkori-zek-2-ganca.html
Édes változatáról még nem hallottam, hiába, a pap is holtig tanul...:))
Így még én sem hallottam, de apu csinált gyerekkoromban ilyesmit, a hudeg tejbegrízt felkockázta, bepanírozta és olajban kisütötte. Egérkének hívtuk. Ez si fincsi lehet.:))
VálaszTörlésAkartam volt mondani, hogy hideg és ez is.:))
VálaszTörlésNálunk is sósan megy, akárcsak a nudli. Ahány ház, annyi szokás.
VálaszTörlésSajnos, én ezt sehogy sem szeretem, pedig a te fotóidon még guszta is.:)
Araniel, sajnos nincs. Ebből nem lehet eleget csinálni!:)
VálaszTörlésPalócprovence, én hallottam a sósról, és jesszus, mennyire jól néz ki, amit feltettél!:))
Mónika, nah, én meg így nem hallottam még... Az is érdekes lehet!:)
Ms.Poppy, ne tudd meg, hogy mit össze bénáztam vele... Olyan világosság van, hogy minden tiszta kék lesz tőle...:))
Jól hangzik! Nem ismerem így. A panírozott tejbegrízről hallottam és erre felé úgy tudom a németek készítették. A nálunk a gánica sós,krumplis tészta kevés liszttel, hagymás paprikás lisztben sütve, sok tejföllel...Jó laktató..
VálaszTörlésbocsi, de most vitatkoznom kell!:) ez nem gánica/ganca. a gánica vagy másnéven dödölle, egy sós, igecsak laktató krumlis dombóc...
VálaszTörléshttp://tomakonyha.blogspot.com/2009/01/lis-tbis-egy-tl-ddlle.html
ezt leszámítva jól néz ki ez is!:)
:))) a "krumlis dombóc" természetesen krumplis gombóc akart lenni...
VálaszTörlésÉn nem hallottam még róla, fincsi lehet!
VálaszTörlésDe j!hirtelen azt gondoltam a krumplisgánicáról lesz szó,de erről még nem is hallottam. Isteni édesség köszi!
VálaszTörlésA libateperődről pedig nem is beszélve igazi merénylet volt ez ellenünk.De azért nagyon szép!
El kell zarándokolnom a húsboltba úgy látom. :)
Tudom, lemaradtam már, szívesen megkóstoltam volna. Még szerencse, hogy jóllaktam palacsintával:)
VálaszTörlésTündér, az se rossz, sőőőőőőőőőt!:)
VálaszTörlésBombadil Toma, akkor ennek mi a neve? Ez nem lehet édes gánica? A káposztástészta is van édesen és sós változatban is!:)
Vagy legyen dombóc?:))
Jah, és még valami, szerintem, a dödölle az teljesen más, mint ez. A dödölle nehéz étel, mármint olyan karizmokat igényel, mint ami Popejnek van, ehhez ez egyáltalán nem szükséges... Akkor meg most mi ez? Én így ismerem...:)
Kiskukta, mint a tejbegríz maga, egyértelműen finom:)
Ninca80, ugye, hogy "gyilkos" a tepertő??? :))))
Kata, még szerencse...:))))
Ez a gánicát nem ismerem, igaz azt sem tudom pontosan a nagyim hogyan is csinálta, de mintha kukoricaliszt, és vöröshagyma rémlene...
VálaszTörlésA Te változatod nagyon jól hangzik, főleg, hogy búzadara kell hozzá :)
Csibe, teljesen el vagyok bizonytalanodva, hogy most akkor ez mi is... Én ennek ismerem, de kezdenek meggyőzni, hogy ez nem az...:))
VálaszTörlés