2010. február 5., péntek

Vargabéles 1.0 - azaz az alap








Jó pár blogon megjelent a napokban a Vargabéles. Egyszerű, és nagyszerű étel. Semmi nehézség nincs benne, mégis hidegen, melegen tökéletes desszert lehet egy jó kiadós leves mellé, vagy csak úgy egy vasárnap délután, amikor a hóesésben leülünk a fotelba egy tányérral, rajta egy ilyen helyes szelettel, és egy nagy adag savanykás sárgabarack lekvárral...




Vargabéles:
  • 1 csomag réteslap (6 lapnyi réteslap, jelen esetben mirelit)
  •  40 dkg cérnametélt
  • 50 dkg túró
  • 4 db tojás sárgája
  • 4 db tojás fehérje
  • 2-3 dl tejföl
  • 15 dkg cukor + 1 kanál vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (én ezt elhagytam!)
  •  +1 tojás
  • vaj a réteslapok megkenéséhez

A cérnametéltet kifőzzük. A rétestésztával három rétegben kibélelünk egy mélyebb tepsit, minden réteg közé olvasztott vajat kenünk.
Jön a töltelék, amihez a túrót áttörjük. A tojások sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral,  a tejföllel, a mazsolával, majd hozzáadjuk az áttört túrót és jól összekeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, és a túrós krémhez keverem, majd lassan, óvatosan a már kissé kihűlt tésztához keverjük. Ezt az elegyet a rétestésztával bélelt tepsibe öntjük, majd újabb három réteslappal borítjuk, de itt is figyelve rá, hogy a réteslapok közé vajat kenjünk. Ha készen vagyunk, a réteslapok tetejét megkenjük egy felvert tojással, és a középmeleg sütőben, azaz kb 180 fokon, gázsütő 4-es fokozatán aranybarnára sütjük.

Készen vagyunk!



Tálalni hidegen, és melegen is lehet. 

Megszórjuk porcukorral, és baracklekvárral tálaljuk.





Hogy miért 1.0 lett a cím??? Mert jön egy másik variációja is... nem is olyan sokára...



13 megjegyzés:

  1. Egy szelet elvitelre, jó lesz tízóraira:)

    Nemrégiben készítettem én is, azt hittem hogy sokkal bonyolultabb, pedig pikk-pakk megvan és milyen finom.

    VálaszTörlés
  2. Én is kérek ^___^
    Bár jelenleg csak egy fél házikolbászos szendvicset tudnék felajánlani helyette ^^""
    Nagyon szeretem, és ez nagyon guszta lett :)

    VálaszTörlés
  3. Nem ér!!! még nem is reggeliztem:(

    VálaszTörlés
  4. Nyami, azzal a baracklekvárral!!!

    Újabb variáció? Milyen? Csokis? :-)

    VálaszTörlés
  5. Picur alszik,így maci kávét szürcsölve, hópihéket rágcsálva csorgatom a nyálam nálad. Istenien néz ki. Még nem csináltam, pedig már hányszor készültem...na majd...hamarosan :)

    VálaszTörlés
  6. Kérek szépen! :)))
    Az egyik kedvencem, de a párom mindig megvétózza. :S

    VálaszTörlés
  7. hehe!:) én is sütöttem a héten, trinity posztján felizgulva, csak még nem írtam meg a posztot...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! Ki kéne próbálnom a fiúknak....de megvárom a 2. változatot.... :-)

    VálaszTörlés
  9. DebiGabi, tényleg pikk-pakk, és tényleg nagyon finom!:)

    Araniel, házikolbászos? Viccelsz? Azonnal cseréljünk!:))))

    Kata, még én sem...Ez tegnapi "maradék"...:)))

    Viki, talált, menjél lottózni, mert ez hátha ott is bejön!:)

    Csibe, maci kávét? Nagyon egyszerű, és náááááááágyon finom!:)

    Egycsipet, akkor beszéljünk össze, mert nálunk is csak én vagyok "túrós"...:))

    Bombadil Toma, onnan jött az ihlet, hogy milyen régen nem ettem már!:)


    Andi, a hétvégéig kell csak várnod!:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon fincsi lehet! Én még nem csináltam!

    VálaszTörlés
  11. Képzeld, még sosem ettem Vargabélest, de most nagyon szeretnék! :)

    VálaszTörlés
  12. Ez tényleg ilyen egyszerű? Én még soha nem csináltam, mert sokkal bonyolultabbnak gondoltam. De akkor mostmár én is megvárom a 2.0-át :)

    VálaszTörlés
  13. Maryenne, tényleg finom, és naaaaaaagyon egyszerű!:)


    Limara, ne már!:) Küldjek? Küldök a holnapiból is előre!:)))

    Ágianyu, ennyire egyszerű, és mint minden egyszerű étel, nagyszerű is egyben!:)

    VálaszTörlés