2010. március 25., csütörtök

Pavlova, és az ő habcsókja...


Pavlova torta.

Magyar nevén habcsók torta.

Igen, habcsók. Mert nem más ez a torta, mint egy nagy adag habcsók, egy nagy adag tejszínhab és némi gyümölcs.

Nem szeretem a habcsókot, de ezt szerettem. Vagy azért, mert nem szárítottam ki teljesen, így belül ragacsos, nedves, édes volt, a tejszínhab tökéletes volt hozzá, és meglepően finom volt. Sokkal rosszabbra számítottam. Azt hittem, hogy majd egy nagy édes hab lesz. De ez több annál. Édes, ez egyértelmű, de van valami bája, valami megmagyarázhatatlan dolog, amitől tudom, hogy jön még hozzánk vendégségbe... 

Pavlova torta
Hozzávalók:
  • 6 fehérje
  • csipet só
  • 30 dkg cukor  (ha lehet, porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 teáskanál ecet, vagy citromlé
a tetejére jelen esetben került:
  • 3 dl tejszínhab
  • cukor
  • 0,5 dl csokoládélikőr
  • gránátalma magok


A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsolva előmelegítjük.

A fehérjéket elkezdjük habbá verni a sóval. Amikor már keményedik, jöhet bele apránként a cukor, majd a keményítő és az ecet. Teljesen keményre verjük. Az ecettől szép fényes lesz.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy szilikonlappal, és a habból vagy egy nagy tortát formázunk, ami lehet bármilyen alakú, (kör, ovális, négyszög, szív, stb) a lényeg az, hogy először egy adag habot teszünk a tepsibe, majd arra a következő adagot, és így tovább. Ezt addig folytatjuk, amíg a habunk tart. Ha több kisebb formát csinálunk, ugyanígy járunk el, csak a kisebb formákat alakítjuk így. A sok-sok réteg ahogy egymásra kerül, elterül, nem fogunk felhőkarcolót kapni, ettől ne féljünk. Ha a hab elfogyott, a masszát alakítsuk úgy, hogy a szélén magasabb legyen, azaz legyen egy pereme, mert középre jön majd a tejszínhab és arra a díszítés, vagy a gyümölcs.

Mehet a sütőbe. 

Nah, és itt jön a kérdés, illetve a dilemma... hány percig süssük? 

Nekem gázsütőm van, 8 osztással, hőfokjelzés nélkül. A legkisebb fokozaton harminc perc alatt megsült, azaz kicsit bebarnult, ha tovább maradt volna, még meg is égett volna szerintem. 

Tehát, a sütési időre azt mondanám, figyeljünk rá. Olvastam mindenfélét róla. 
Hogy először nagyobb hőfokon, amit aztán visszaveszünk, meg írtak több órát, meg a sütőben hűljön ki, meg maradjon ott egy éjszakát, meg ... szóval, volt minden.

Kicsit ez is túl van lihegve szerintem. 

Én nem vittem bele túl nagy energiát, mégis nagyon finom, nagyon impozáns lett, ráadásul, mindennel együtt elkészült kb 45 perc alatt...

Amikor megsült, a sütővel együtt kitettem a konyhapultra, ahol hagytam kihűlni. Majd a tejszínhabot felvertem, közben ment bele a cukor és a csokoládélikőr. A likőr éppen csak megfestette, alig tért el a színe a torta színétől. A tetejére gránátalma magokat szórtam, de tökéletes lehet eperrel, vagy valamilyen fanyar gyümölccsel!






Valóban pompázatos megjelenése van!


Édes, roppanós alap, rajta a krémes, hideg tejszín és a fanyar gyümölcs! Királyi lakoma. Ráadásul nagyon egyszerű, rengeteg tojásfehérjét elnyelő szépség. Ha vendégeket várunk, előre el tudjuk készíteni, tálaláskor csak a habot kell a tetejére kenni, és a gyümölccsel megszórni!

25 megjegyzés:

  1. Drága DebiGabi, melyik tányérkáddal jelentél meg? :))) Van még belőle, sőt, sütök neked!:) Minden van hozzá még. Tojásfehérje, hab, most van otthon eper is, ha azzal szeretnéd!:) Nah?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, nekem is ez a kedvencem :)

    VálaszTörlés
  3. Szép lett, inkább gyönyörű.
    Viszont szégyellem, de még nem ettem. Biztos nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Én csokisat szoktam, mindig baromi ronda lesz, viszont nagyon fincsi. :D

    VálaszTörlés
  5. Hűűűű de szép lett!
    Én sem ettem még, a habcsókot sem szeretem, de ha Te mondod, hogy finom, elhiszem ;-))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Most már én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Charlotte, ha már erre jártál, képileg mennyire béna?


    Bianka, szerintem is versenyben van a gyönyörű jelzőért és tényleg finom. Ha nem ettél még, akkor küldök!:)))

    Egycsipet, a csokisat a habhoz kevered? Feltetted már, muti!:)

    Lekvároskukta, én sem szeretem a habcsókot, de ez a tejszínhabbal teljesen más!:)

    Mandy, köszönöm!:)

    Moha, most már próbáld ki Te is!:))

    VálaszTörlés
  8. Táskaborításra hívtak én meg téged :)
    Köszi elfogadok egy szelettel

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűségesen szép lett! :))
    És most már azt is tudom, hogy mennyire finom, és mennyire más, mint a hagyományos habcsók... :))
    Néhány hete készítettem először, de még nem "mászott" fel a blogomra...

    VálaszTörlés
  10. Bianka, köszönöm, voltam nálad!:))

    Felhőlány, köszönöm, kedves vagy, de akkor már Te is tudod, hogy ez nem az én érdemem, hanem magáé a tortáé, mert az szép alapban. Várom a tiédet, mi van rajta!:)

    VálaszTörlés
  11. Wow! Ez nekem meredek :D
    Én ilyen kis konzervatív vagyok: nálam a tortának van tésztája xD Azért egyszer megkóstolnám... Wow és megint csak :D

    Ööö... a nevétől meg csak bennem sejlett fel egy kedves, kissé molett, aranyos asszonyság, aki mosolyogva tűri férje bogarait, pedig aligha hisz benne, hogy bármi értelme lenne csesztetni szegény kutyákat?! xD

    Pavlovné habcsóktortája rulezzz! ;)♥

    VálaszTörlés
  12. Lukinyuszi!:))
    A Pavlova torta egy balett táncosról kapta a nevét!:)))
    http://www.foodandwine.hu/2009/01/30/anna-pavlova/
    Itt olvashatsz róla!:)))
    Mondjuk, nekem sem érthető, hogy ez a hölgyemény, hogy szerethette ezt a tortát, azt hittem, hogy a balett táncosok nem is esznek... :))))

    VálaszTörlés
  13. Szia Szepyke!
    Köszi, megcsináltam én is, de most húsvétra elkészítem kis tortácskákban. Köszi az ötletet.

    Most sem értem, hogy az enyém miért volt olyan pici :(

    Hugi

    VálaszTörlés
  14. Hűűűűűűűűűű de széééépséges!!!!

    VálaszTörlés
  15. Hú, guszta ngyon! Szerintem hamarosan terítékre kerül nálam is:)

    VálaszTörlés
  16. Na tessék megint lemaradtam valami isteni finomságról:(
    Hát ez csodás:))) Még nem ettem de már 1 éve készülök elkészíteni, a sima habcsókért oda vagyok a kedvencem a jégbüfés medvetalp:) aminek az alját csokiba mártják :)))

    VálaszTörlés
  17. Nagyon régen ettem habcsókot. A múltkor nem sikerült felvernem a tojásfehérjét, akkor elmaradt a próba sütés, azóta sem éreztem kényszert az újrakezdéshez. Viszont most a nálad látott fotó újra lázba hozott. Meg kell néznem mennyi tojásfehérje van lefagyaszta és sort kerítek rá én is.
    Köszi.:)

    VálaszTörlés
  18. Jajjj nekem, és neked is, ha a kezem közé kerülnél :)) ilyen gyönyörűséggel kínozni!...ráadásul még soha nem ettem :(

    VálaszTörlés
  19. Immmádom a pavlovát, egyik kedvencem lett! :)
    guszta nagyon!!

    VálaszTörlés
  20. Puszedli, de kedves vagy, köszönöm!:) És finom is. Én is meglepődtem, de finom!:)

    Hugi, mit jelent, hogy pici? Lapos? Az a titka, hogy több réteg habot kell egymásra tornyozni.

    Marcsi, köööööööszöööööööööönöööööööm!:))

    Tündér, várom!:)

    L.Krisztina, én is készültem vele egy ideje... 15 tojásfehérje várakozott a mélyhűtőben az akcióra!:)))

    Thrini, én is köszönöm, hogy láza jöttél!:))))):D

    Csibe, és képzeld, csináltam belőle kókuszost, amire csokis tejszínhab ment, majd megmutatom! Nah, az kííínzás ám!:)))

    Niki, köszönöm, tényleg az! Kérsz?:)

    VálaszTörlés
  21. Szepyke, nagyon szép lett a Pavlovád, és el tudom képzelni milyen finom, nálunk is nagy kedvenc évek óta.
    De csokisat még nem sütöttem....

    Viszont "a sütővel együtt kitettem a konyhapultra" kifejezésen halálra röhögtem magam, bocs, de vizuális típus vagyok, és elképzeltem, amint kiszerelted a sütőt:-)))
    Mert ugye azt is tudjuk, hogy Te meg nagyon aktív vagy:-))
    Puszi!

    VálaszTörlés
  22. Latsia... én is felröhögtem, amikor ezt olvastam!:) Tényleg mekkora hülyeséget írtam... kijavítsam, vagy jó így, hogy mindenki lássa, hogy milyen kreatív vagyok, hogy emelgetem a sütőt...:))) vagy nem is kreatív, hanem erős...:)))

    VálaszTörlés