2010. április 6., kedd

Meggyes-mákos torta


Egyszerű bögrés sütemény. A mák jó barátja a meggy, és én imádom így együtt mindkettőt.
Ez az a bizonyos mindent egybe sütemény. Szinte csak követni kell a hozzávalók sorrendjét, aztán megsütni, és jól megenni...
Tényleg ennyire egyszerű!

Meggyes-mákos torta

Hozzávalók:
  • 33 dkg liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1,5 dl natúr joghurt 
  • 1,5 dl étolaj
  • 5-8 dkg mák

a tetejére:
  • 1 tasak piros tortazselépor
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál meggybefőtt leve, vagy ivólé
  • 40 dkg meggy (fagyasztott, vagy befőtt)


Összekeverem a lisztet, a sütőport. Jöhet bele a cukor, a vaníliás cukor, a só, és a reszelt citromhéj. Majd jönnek a tojások, a az étolaj, a joghurt és a mák. Jól elkeverjük, és egy kivajazott, lisztezett formába öntjük. (Lehet simán tepsibe is, illetve muffinformába, vagy őzgerincbe!)

A piros tortazseléport a 2 evőkanál cukrot, és a gyümölcslét elkeverjük, majd jöhet hozzá a meggy. Ezt a tészta tetejére önjük, és egy villával, megpróbáljuk a tésztába keverni, hogy minél inkább takarja a meggyet a tészta, illetve a gyümölcslé minél inkább belekeveredjen a tésztába. 

Előmelegített 180 fokos sütőben (gázsütő 4-es fokozat) kb 40-45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!!!)

Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.




Igyekezzünk minél jobban a belsejébe juttatni a tészta tetejére locsolt gyümölcsöt és gyümölcslét, mert a torta tetején maradva karammellizálódhat, és kénytelenek leszünk egyedül megenni az egészet, ha a többiek azt hiszik, hogy égett... Pedig, nem az. Csak a gyümölcslé karamellizálódott és a torta körvonalát végig megfestette.

13 megjegyzés:

  1. Most én csöngetek fel,jó? Gyönyörű színe van.
    A mák egészben megy bele,vagy darálva?

    VálaszTörlés
  2. Nekem is van egy ilyen meggyes-mákos süti receptem és nagyon izlik a családnak.
    NAGYON NAGYON FINOM ÉS GUSZTA!! Főleg azzal a karamellizált gyümölccsel a tetején...:))

    VálaszTörlés
  3. Azt a leborult…..ez csodásan néz ki. Mit nem adnék egy szeletkéért. Csak vékonyan :)

    VálaszTörlés
  4. Jajj de guszta *___*

    Tegnap megkaptam unokanővéremtől a cuccokat, mégegyszer köszi szépen, nagyon szuperek ^_^ Bár anyám csak nézett a sodrófa láttán, hogy ez meg mi a fene :D

    VálaszTörlés
  5. Meggy+mák=mmmmmmmm! Tudnék mit kezdeni vele... :))

    VálaszTörlés
  6. Nézz be hozzám, vár valami!:)
    Puszi

    VálaszTörlés
  7. Moha, mák egészben, és olyan illata van, hogy ihaj!:)

    Gál Edith, így van!:)

    Bianka, ebből már nincs, a család felfalta, de sütök neked!:))

    Araniel, igen a sodrófa tényleg furcsa, de nagyon jó vele dolgozni, majd meglátod!:)

    Egycsipet, csak óvatosan a mákkal, mert a gyermek danolni fog egész nap...:))

    Chef Viki, én is!:))

    Sedith, megyek már!:))

    VálaszTörlés
  8. Hú de jó párosítás, én is kértem volna, de hát ha nincs...tessék gyorsan sütni még egyet....:-)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm ;)

    Mennyit utaljak érte :)))

    VálaszTörlés
  10. Andi, "érik", hogy megint jön hozzánk... én is alig ettem belőle...

    Bianka, ajándék!:)))

    VálaszTörlés
  11. Az összeállításból hiányzik a mák. Sajnos figyelmetlen voltam és én is kihagytam akkor kevertem a masszába mikor már a tortaformába volt. Igy sajnos leragadt, mert a zsírt a keverés közben leszedtem a forma aljáról-oldaláról, de az íze igy is nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  12. Huha, köszönöm, hogy szóltál, javítottam. Annak viszont örülök, hogy azért így is ízlett. :)

    VálaszTörlés