Ennek a levesnek gyönyörű színe van, ráadásul maga a zöldség is nagyon egészséges! Nem is hinnénk, milyen szerencsénk van, hogy a céklához szinte egész évben hozzájuthatunk. Készítsék el, kóstolják meg, mert ez a leves igazán rabul ejti az embert.
Ez a leves is a Kifőztük 8-as számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahonnan egy klikkeléssel máris az Kifőztük Karácsony adománygyűjtési oldalára lehet menni nézelődni, adományozni. Köszönjük!
Céklaleves
Hozzávalók
- 50 dkg sült cékla (tisztítva mérve)
- 1,5 l zöldség alaplé vagy 3 zöldségleves kocka + 1,5 l víz
- 1 vöröshagyma
- só
- bors
- 1-2 evőkanál olaj
a levesbetéthez:
- kifli- vagy bagettszeletek
- bármilyen reszelt sajt
- fokhagymás olaj vagy
- 1 gerezd fokhagyma
A céklát először megsütjük, így teljesen más íze lesz, mintha rögtön nyersen készítenénk belőle a levest. Ehhez a céklákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Lehetőleg teflon edénybe tesszük, és forró sütőben minimum egy órát sütjük. Ha készen van, megvárjuk, amíg kihűl; hidegen szinte elválik a héja, így könnyebb megtisztítani. A meghámozott céklát megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt céklát, majd a zöldséglevest vagy az alaplevet. Húslevesből is készíthető.
A levest forralva főzzük minimum egy órát, hogy az ízek jól összefőjenek és a cékla teljesen megpuhuljon. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, de ne hígítsuk fel a levest. Amikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.
A kifliszeleteket kevés olajon megpirítjuk, a sajtot ráreszeljük, meglocsoljuk a fokhagymás olajjal, de ha ez nem áll a rendelkezésünkre, sütés előtt dörzsöljük be a kenyér- vagy kifliszeleteket fokhagymával. Tálaláskor a levest a sajtos kifliszeletekkel fogyasztjuk.
Ez a leves tejszínesen is elkészíthető, 1-2 dl tejszín hozzáadásával. Ha így készítjük, tálaláskor a tetejére tegyünk egy kanálnyi tormával elkevert tejszínt. A leves remekül tűri a fagyasztást, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk belőle! A hozzávalóknál említett zöldségalaplé elkészítése megtalálható ITT.
De szép színe van, nagyon izgalmas íze lehet
VálaszTörlésHát ez valami csodás:) És az a sajtos pirítós hű na megyek is reggelizni :)
VálaszTörlésDe szép színű!És az a pöttyös tál!:-)
VálaszTörlésIgazán gyönyörű színe van!
VálaszTörlésMég soha nem ettem céklalevest :o ...lehet, hogy ki kellene próbálnom?!
:)
Lányok tündérek vagytok, köszönöm!
VálaszTörlésCéklára fel, nagyon egészséges, úgyhogy tessék sokat enni belőle!:)