Ez a recept a Kifőztük pdf magazin 8-as számában jelent meg. Az újság, az előző számokkal együtt letölhető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Az alaplé a legtöbb leves, krémleves, rizottó egyik fontos hozzávalója. Nagyon könnyen elkészíthető házilag is, így kiválthatjuk vele a különféle leveskockákat. Ha nagyobb adagot készítünk, lefagyaszthatjuk a felesleget. Minél többféle alapanyag kerül bele, annál ízletesebb lesz a végeredmény, és akár önmagában is megállja a helyét, mint zöldségleves.
Zöldségalaplé
Hozzávalók
- 3-4 kisebb sárgarépa
- 1-2 kisebb fehérrépa
- 1/4 zeller vagy egy csokor zellerlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1/4 kelkáposzta
- 1 vöröshagyma
- só
- 10 szem feketebors
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Ha gyorsan szükségünk van az alaplére, akkor kicsi darabokra vágjuk a zöldségeket, egyébként pedig nagyobb hasábokra. A sárgarépát pár percig pároljuk az olajon vagy a vajon, ettől lesz majd szép színe a levesünknek. A többi hozzávalót is a sárgarépák mellé tesszük, átkeverjük, majd az edénybe annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
Gyors elkészítésnél a forrástól számítva fél órán át főzzük a levest, éppen csak gyöngyözve. Ha elkészült, átszűrjük és már használhatjuk is.
Ráérős elkészítésnél a főzési idő legyen egy óra, és az alaplevet a zöldségekkel együtt hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
Nagyjából fél literes adagokban lefagyasztjuk, hiszen ennél kevesebbre álatalában nincs szükség.
A léből kiemelt zöldségeket köretként is tálalhatjuk magában vagy főtt rizzsel keverve. A legtöbb élelmiszerboltban árulnak leveszöldség néven vegyes zöldségcsomagot. Akár ebből is főhet az alaplé, de ha valamivel még kiegészítjük, nem rontjuk el vele.
Én úgyanígy készítem, csak még fokhagymát teszek hozzá.
VálaszTörlésIlyesmin már én is nagyon gondolkodtam, köszi, hogy eszembe juttattad :)
VálaszTörlésNelli, de akkor nem tudod mindenhez használni, nem?
VálaszTörlésAraniel, én köszönöm, hogy elolvastad!:)