2010. november 2., kedd

Cukrozott mandula - és indul a gasztroajándék gyártás!


Amikor a nyáron megláttam egycsipetnél ezt az illatos kis finomságot, tudtam, hogy idén a fontosak a karácsonyi ajándékcsomagjukban ilyet is találnak majd. 

Elég sűrűn járok el olyan helyen, ahol ilyen cukrozott mandulát árulnak és gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy ha lehetne ezt az illatot inhalálnám egész nap.

Mert Isteni illata van. A fahéj, a cukor és a pirított mandula úgy tölti meg a lakást a készítése közben, hogy még órák múlva is érezni, jobb, mint bármelyik lakásillatosító.

Tehát, akkor hogy is készül?

Cukrozott mandula

Hozzávalók
  • 10 dkg egész mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • víz
  • 5 dkg cukor a folyamat végére

A mandulát forró vízbe teszem és nagyjából 5 percig benne hagyom. Utána a mandulákról a héjat eltávolítom. Elég megnyomni őket, kiugranak a héjból. 
Teflon edényben a mandulaszemeket átpirítom, majd megspriccelem egy kis vízzel, és megszórom a cukorral és a fahéjjal. Addig kevergetem, míg a fahéjas cukor hozzátapad a mandulához, közben időnként megspriccelem vízzel, hogy jobban tapadjon a cukor a mandulához. 
Ha késznek ítélem, megszórom még egy kis cukorral, majd sütőpapírra öntöm és hagyom kihűlni. (Vigyázat, nagyon forró!)

Üvegbe zárva, vagy egy szép fémdobozban is tárolható. 

Szobahőmérsékleten párolgó fajta, így átadásig lakat alatt őrizzük!


Bővebb leírás, és képek egycsipetnél ITT.


14 megjegyzés:

  1. Ez valami eszméletlenül jó :)

    VálaszTörlés
  2. Csodás felvettem a listáre :)

    VálaszTörlés
  3. Én is készítettem már és tényleg isteni. Sótlan erdei mogyoróval is már próbáltam, azzal is legalább ugyanannyira jó. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagy kedvencem!!! Ha ez nem lenne nem tudom hogy vészelném át a telet! :-)

    VálaszTörlés
  5. Ez isteni lehet! Ki fogom próbálni.
    Csak az a párolgás ne lenne...
    :))

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretnék a megajándékozottak listájára kerülni . Egész évben jó kislány voltam :))) ! Majdnem !

    VálaszTörlés
  7. Csak nem a karácsony közeleg?! :)

    VálaszTörlés
  8. Hol is őrzöd a készterméket?:D szeretnék bővebb információt....

    VálaszTörlés
  9. Ami, és még ha azt is beleszámoljuk, hogy a képen felismerhetetlen...:)))Jah, és képzeld, ma kaptam csomagot... almásat!:)

    Bianka, bizony az!:)

    Sedith, holnap jön a sós változat!:))

    Pocak Panna, :DDDDDD nah, igen...:))))

    Szemirámisz, jaj, ne is mondd a párolgást... ennek már annyi ennek az adagnak, pedig szigorúan őrzött területen tartottam...:)))

    TücsökBogár, felveszlek!:)))Mennyire majdnem????:DD

    Csibe, deeeeeeeeeeeeee, jön máááááááááár, itt van a sarkon!:)))

    Kata, öööööööö, már sehol. Ez már megboldogult, de intézkedtem manduláról, hogy a fontosaknak is tényleg jusson...:))))

    VálaszTörlés
  10. Idén is közeleg a karácsony :) ki is próbáltam ezt a finomságot (csak mandula helyett mogyoróval) de nem sikerült :( Sehogy se akart a mogyorókra ragadni a cukor. Hiába spricceltem, a cukor csak összetapadt, de nem a magvakra. Mit ronthattam el? Még jó hogy van időm próbálkozni az ünnepekig :)
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  11. Zuzmó, ha nem ragadt a mogyorókra, akkor hova lett? Semmi nem ment a mogyorókra? Sima fehér cukorral csináltad? Nem értem, hogy mi lehetett a gond...:(

    VálaszTörlés
  12. Sima kristálycukrot használtam. A cukorból kis csomók lettek, de a mogyoróra nem ragadt :( Ugyanúgy csináltam, ahogy nálad és Egycsipetnél olvastam. Lehet, hogy nem kevergettem elég ideig? De már olvadt a cukor a serpenyő alján.

    VálaszTörlés
  13. Valamennyire fel kell olvadnia..., különben nem tapad. Szerintem,akkor hamarabb abbahagytad, mint ahogy kellett volna.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a segítséget! Akkor próbálkozok még :)

    VálaszTörlés