Alig egy éve ismertem meg ezt a zöldséget. Sajnos elég ritkán jutok hozzá, pedig nagyon finom. Ha valaki szereti az édes sárgarépát, ezt a zöldséget egyenesen imádni fogja. Ne keverjük össze a fehérrépával, mert bár kinézetre szinte egyformák, ez a zöldség sokkal édesebb, és megfőzve, megsütve jóval krémesebb textúrájú, mint a fehérrépa, azaz a petrezselyemgyökér. Ez a recept megjelent a Kifőztük 9-es számában. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Paszternákleves, paszternákkémleves
Hozzávalók
- 20-25 dkg paszternák
- 10-15 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5- 2 l zöldségalaplé vagy zöldségleveskocka + víz
- só
- bors
- 1-2 evőkanál olaj
a krémleves változathoz:
- 1 dl tejszín
- a tálaláshoz:
- pár csepp tejszín
- petrezselyemzöld
A paszternákot és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt felkarikázzuk, megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt sárgarépát, pár percig pároljuk az olajon, ettől lesz majd szép színe a levesnek. Hozzáadjuk a paszternákot, felöntjük az alaplével, vagy hozzáadjuk a vizet és a leveskockát.
A levest gyöngyözve főzzük minimum egy órát, hogy az ízek jól kioldódjanak és a zöldségek teljesen megpuhuljanak. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, de ne hígítsuk fel a levest.
Ha a zöldségek megfőttek, magában tálaljuk vagy szórhatunk a tetejére paszternák- vagy sárgarépachipset. Ezek elkészítése ebben a számban az "Előételek" kategóriában található.
A krémleves változathoz kiszedjük a levesből a zöldségek felét, a kész leveshez adjuk a tejszínt, felforraljuk vele, majd a levest botmixerrel turmixoljuk. A zöldségeket a leves sűrítéséhez apránként adagoljuk, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk készíteni.
Tálaláskor a leves tetejére tejszínt csepegtetünk és hústűvel mintát "rajzolunk" bele. Megszórjuk színes borssal és friss vagy szárított petrezselyemzölddel.
Nagyon finom lehet
VálaszTörlésÉpp kezdek éhes lenni így kérek egy tányérral!:)
VálaszTörlésEgészségetekre!:)
VálaszTörlés