2010. december 3., péntek

A bolognai spagetti új formában tálalva...



A bolognai ragu most kicsit máshogy készült, ahogy szokott... A hozzávalókat megcsavartam és lett belőle egy paradicsomos húsgombócos tésztás egytálétel.

Bolognai húsgombóc tésztával

Hozzávalók:
  • 40-40 dkg marha és sertés darálthús vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 liter sűrített paradicsom, vagy hámozott paradicsom konzerv
  • 2-3 evőkanál ketchup
  • 2-3 evőkanál olaj
  • oregano
  • bors
  • majoranna
  • bazsalikom
  • spagetti tészta
  • 1-2 gerezd fokhagyma

A hagymát megtisztítom, megmosom, felkockázom. Az olajat melegítem, majd jöhet rá a felkockázott hagyma. A hagymát üvegesre párolom, sózom, borsozom, hozzáadom a majorannát, a bazsalikomot, az áttört fokhagymát, a húst. Ebbe a masszába beletördelek 10-15 szál tésztát. Összekeverem, illetve kézzel "átgyúrom", ahogy a fasírthoz tenném. Gombócokat formázok belőle, majd a paradicsomlébe téve kb. fél órát forralom. Hozzáadom a ketchupot.

Ha elkészült, kifőzzük hozzá a tésztát és tálaljuk. 

Ennek a tetejére nem kell reszelt sajt, viszont főzés helyett meg is süthetjük, így egy teljesen más ételt kapunk, ami mégis szinte ugyanez
Ehhez tegyük egy sütőbe tehető edénybe a megfőzött tésztát, rá a gombócokat, öntsük rá a paradicsomlét, amiben előtte keverjük el a ketchupot. Szórjuk meg reszelt sajttal, fedjük le és 35-45 percig 180 fokon süssük meg. Elkészülte előtt tíz perccel vegyük le róla a fedőt, és a sajtot pirítsuk rá. 

Érdemes kipróbálni!


Hatalmas adag, így négy-hat embernek is elég, maximum több tésztát főzzünk hozzá!

9 megjegyzés:

  1. Köszi az ötletet. A jövő hét egyik napjára megvan a menü!!

    VálaszTörlés
  2. Guszta, s biztos finom is.A fotó pedig nagyon ötletes.

    VálaszTörlés
  3. Szia Szepyke!
    Ha elolvastad, töröld ki.
    1./ a spagetti 2x szerepel a hozzávalók között.
    2./ Először azt írod, hogy sajt nem kell hozzá, majd a sütéskor mégis teszel rá sajtot.
    Baráti üdvözlettel Hobbychef

    VálaszTörlés
  4. Eisenstock Ildikó, remélem, hogy ízleni fog!:)

    Hobbychef, köszönöm, hogy szóltál!
    Nem törlöm ki, csak javítom a bejegyzést!:) Köszönöm!!

    A sajtot a második variációnál írtam, ha sütőben sütjük meg, rétegezve.

    Köszönöm, hogy szóltál!!!

    VálaszTörlés
  5. Ötletesen finom :)
    Ma épp paradicsomos tészta volt, de ha előbb látom a gombócaidat, akkor.... :))

    VálaszTörlés
  6. Férjem nagyon fogja díjazni. Imádja a tésztákat
    El is mentem, köszi

    VálaszTörlés
  7. Ez nálunk is jöhetne, köszi az ötletet! Most már csak időt kérek hozzá:))

    VálaszTörlés
  8. Szerintem ez a legjobb fotód! :)
    Elképesztően hangulatos az egész, és hát a bolognai alapkedvenc így is, úgy is. :)

    VálaszTörlés
  9. Csibe, majd legközelebb..:)))
    Bianka, én köszönöm!

    Moha, azt én is...:)))))

    Raindrop, túlzol... :)))Hogy vagy?

    VálaszTörlés