A nagy kedvenc...
Volt idő, amikor minden péntek este hatalmas adagot készítettem belőle, mert eteti magát a kis ééédes.
Nem bonyolult, és túl sok idő sem kell hozzá. Tessék kipróbálni, mert nagyon szerethető dolog.
Ez a recept a Kifőztük 2011/1-es számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
És ezt a receptet nevezem a VKF-re aminek a háziasszonya TücsökBogár!:)
Hozzávalók
az égetett tésztához:
- 4 nagy tojás
- 12 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- csipet só
a töltelék hozzávalói:
- 2-3 dl tejszín, vagy mascarpone
- 2-4 evőkanál porcukor
- ízlés szerint kakaópor
a külső alapkrém hozzávalói:
- 15 dkg porcukor
- 8 tojássárgája
- 1 evőkanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
- 5 dl tej
a csokoládés krémhez:
- alapkrém
- 15 dkg keserű csokoládé
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
a fehércsokoládés krémhez:
- alapkrém
- 15 dkg fehér csokoládé
- 3 dkg finomliszt
Ha forr, beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától.
A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat.
A langyos tésztát robotgép táljába tesszük, és több részletben hozzáadjuk a tojást, miközben a habverővel keverjük. Fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából dió nagyságú tésztákat nyomunk. Enyhén megspricceljük vízzel, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozhasson.
A tejszínes töltelékhez a tejszínt felverjük, cukorral ízesítjük.
Ha kakaósra szeretnénk, kakaóport is keverünk hozzá. Ha mascarponés krémet töltünk bele, azt a cukorral kikeverjük, esetleg kakaóporral színezzük, ízesítjük.
Ha kakaósra szeretnénk, kakaóport is keverünk hozzá. Ha mascarponés krémet töltünk bele, azt a cukorral kikeverjük, esetleg kakaóporral színezzük, ízesítjük.
A külső krémhez elkészítjük az alapkrémet. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral vagy a kivonattal. Hozzáöntjük a tejet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. Attól függően, hogy étcsokoládés vagy fehércsokoládés krémet akarunk külső bevonatnak, hozzáadjuk a csokoládét; a keserűcsokoládés változatnál a cukrozatlan kakaóport, a fehércsokoládés változatnál a lisztet.
Még mindig vízgőz felett összeolvasztjuk a krémet és a csokoládét. Csomómentesre keverjük.
Még mindig vízgőz felett összeolvasztjuk a krémet és a csokoládét. Csomómentesre keverjük.
A fánkokat habzsák segítségével megtöltjük a tejszínnel vagy a mascarponés krémmel. A megtöltött fánkokat lapos tányérra vagy tálba tesszük és leöntjük a bevonókrémmel. Hidegen tálaljuk.
Habzsák hiányában a fánkokat gyógyszertárban vásárolható műanyag fecskendővel is megtölthetjük. A legnagyobb fecskendőnek elég hosszú a csőre, ezzel a fánkokat felszúrhatjuk és a krémmel óvatosan megtölthetjük őket.
A fecskendőt - alaposan elmosva - többször használhatjuk konyhai célokra. A külső krémeket a fánkok megtöltésére is használhatjuk. Ebben az esetben az egyik krémet a fánkba töltjük, a másikkal pedig leöntjük őket.
A fecskendőt - alaposan elmosva - többször használhatjuk konyhai célokra. A külső krémeket a fánkok megtöltésére is használhatjuk. Ebben az esetben az egyik krémet a fánkba töltjük, a másikkal pedig leöntjük őket.
Az első képen igazán fotógén a kicsike... de itt ezen a másodikon, olyan, mint egy... nah, szóval, az elsőn szerintem csinosabb lett..., de biztosíthatom, hogy mindkettő ugyanolyan finom!:)
Upsz :))) Megelőztél, ma ezt akartam készíteni vendégvárásra + VKF-re
VálaszTörlésNa majd lesz inkább más
Viszont csodásan néz ki, nagyon guszta
De finom lehet!:-)
VálaszTörlésNah kérem ebből is szívesen elfogadnék egy jóóóó nagy adagot!
VálaszTörlésHát ilyet se csináltam még, pedig milyen finom is! Ide nekem a maradékot :)
VálaszTörlésÉn sem csináltam még profiterolt, sőt nem is ettem még. Ideje lenne kipróbálni.
VálaszTörlésImááádom!
VálaszTörlésÉn is imádom,de kicsit másképp töltve:))guszta mindenképp:)
VálaszTörlésHú, nyami-nyami! :))
VálaszTörlésTessék kipróbálni, mert naaaaagyon finom kis desszert. A tölteléket szabadon változtathatjátok, a külső krémet viszont mindenképpen így csináljátok meg! Ez a legjobb változat szerintem!:)
VálaszTörlés