2011. január 14., péntek

PROFITEROL VKF!


A nagy kedvenc...

Volt idő, amikor minden péntek este hatalmas adagot készítettem belőle, mert eteti magát a kis ééédes.
Nem bonyolult, és túl sok idő sem kell hozzá. Tessék kipróbálni, mert nagyon szerethető dolog. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/1-es számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

És ezt a receptet nevezem a VKF-re aminek a háziasszonya TücsökBogár!:)


Hozzávalók

az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • csipet só

a töltelék hozzávalói:
  • 2-3 dl tejszín, vagy mascarpone
  • 2-4 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint kakaópor

a külső alapkrém hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
  • 5 dl tej

a csokoládés krémhez:
  • alapkrém
  • 15 dkg keserű csokoládé
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

a fehércsokoládés krémhez:
  • alapkrém
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 3 dkg finomliszt
Az égetett tésztához a tejet, a vizet, a vajat és a porcukrot feltesszük forrni. 
Ha forr, beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. 
A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat.

A langyos tésztát robotgép táljába tesszük, és több részletben hozzáadjuk a tojást, miközben a habverővel keverjük. Fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából dió nagyságú tésztákat nyomunk. Enyhén megspricceljük vízzel, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozhasson.
A tejszínes töltelékhez a tejszínt felverjük, cukorral ízesítjük.
Ha kakaósra szeretnénk, kakaóport is keverünk hozzá. Ha mascarponés krémet töltünk bele, azt a cukorral kikeverjük, esetleg kakaóporral színezzük, ízesítjük.
A külső krémhez elkészítjük az alapkrémet. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral vagy a kivonattal. Hozzáöntjük a tejet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. Attól függően, hogy étcsokoládés vagy fehércsokoládés krémet akarunk külső bevonatnak, hozzáadjuk a csokoládét; a keserűcsokoládés változatnál a cukrozatlan kakaóport, a fehércsokoládés változatnál a lisztet.
Még mindig vízgőz felett összeolvasztjuk a krémet és a csokoládét. Csomómentesre keverjük. 
A fánkokat habzsák segítségével megtöltjük a tejszínnel vagy a mascarponés krémmel. A megtöltött fánkokat lapos tányérra vagy tálba tesszük és leöntjük a bevonókrémmel.  Hidegen tálaljuk.


Habzsák hiányában a fánkokat gyógyszertárban vásárolható műanyag fecskendővel is megtölthetjük. A legnagyobb fecskendőnek elég hosszú a csőre, ezzel a fánkokat felszúrhatjuk és a krémmel óvatosan megtölthetjük őket.
A fecskendőt - alaposan elmosva - többször használhatjuk konyhai célokra. A külső krémeket a fánkok megtöltésére is használhatjuk.  Ebben az esetben az egyik krémet a fánkba töltjük, a másikkal pedig leöntjük őket. 


Az első képen igazán fotógén a kicsike... de itt ezen a másodikon, olyan, mint egy... nah, szóval, az elsőn szerintem csinosabb lett..., de biztosíthatom, hogy mindkettő ugyanolyan finom!:)

9 megjegyzés:

  1. Upsz :))) Megelőztél, ma ezt akartam készíteni vendégvárásra + VKF-re
    Na majd lesz inkább más
    Viszont csodásan néz ki, nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Nah kérem ebből is szívesen elfogadnék egy jóóóó nagy adagot!

    VálaszTörlés
  3. Hát ilyet se csináltam még, pedig milyen finom is! Ide nekem a maradékot :)

    VálaszTörlés
  4. Én sem csináltam még profiterolt, sőt nem is ettem még. Ideje lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  5. Én is imádom,de kicsit másképp töltve:))guszta mindenképp:)

    VálaszTörlés
  6. Tessék kipróbálni, mert naaaaagyon finom kis desszert. A tölteléket szabadon változtathatjátok, a külső krémet viszont mindenképpen így csináljátok meg! Ez a legjobb változat szerintem!:)

    VálaszTörlés