A húsvéti sonka főzővízéből is készülhet ez a leves. Annyira finom, hogy egymás után háromszor készítettem el, mert abbahagyhatatlan. A sonka főzőleve nélkül húslevesből vagy alapléből is készülhet. Nálunk csemege tormából készült, de Isteni lehet erősből is, sőt, bátrabbak maguk is lereszelhetik a tormát hozzá. A recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg, az újság, ahogy eddig is, most is ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Tormakrémleves
Hozzávalók
- 1 üveg ecetes torma (20 dkg)
- 1 l sonkafőzőlé vagy húsleves
- 4 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- só
- bors
- 2 dl tejszín
a tálaláshoz:
- pirított húsos szalonna
- snidling vagy újhagyma
- 1 dkg olvasztott vaj vagy 1 evőkanál olaj
A fölolvasztott vajon átpirítjuk a tormát meg a lisztet. Csomómentesre keverjük a sonkalével vagy a húslevessel, majd dúsítjuk a tejszínnel. Szükség esetén sózzuk – bár a sonkalé általában elég sós –, megszórjuk frissen őrölt borssal. Forrás után azonnal tálalhatjuk.
Tálaláskor megszórjuk pirított szalonnával vagy sonkával, snidlinggel vagy újhagymával, meglocsoljuk pár csepp olvasztott vajjal, esetleg olajjal.
Szepyke, zseniális vagy. Köszönöm a receptet, vittem! :)
VálaszTörlésTetszik a tálalás
VálaszTörlésNagy leveses vagyok, ezt tuti kipróbálom!
VálaszTörlésAnyám...akarom ezt a levest!!!
VálaszTörlésDuende, remélem ízlett!:)))
VálaszTörlésBianka, nekem is, imádom a pöttyös edényeimet!:)
Puszedli, majd meséld el, hogy hogy ízlett!:))
Mézeskalács, kipróbáltad?:)
Még nem, de a sonka főzőleve a fagyasztóban várja, hogy tormát vegyek:)
VálaszTörlés