2011. május 10., kedd

Medvehagymás tejfölben sült tarja - tepsiskrumplival


Nah, kérem... Ez pazarul sikeredett, így telefonnal készült kép ide, vagy oda... megörökítettem....

Még szezonja van a medvehagymának, illetve még el lehet csípni egy-két helyen... Az újkrumpli meg itt kopogtat már az ajtóban, bár, nálunk még 500,- Ft körül adják kilóját, de élni tudni kell, nah...

Ez az étel, mint nálam a legtöbb a véletlen műve, illetve a "mi van a hűtőben" maradékhasznosítás jegyében született... És mint már oly sokszor... megint nagyon jó kis étel kerekedett belőle...

Medvehagymás tejfölben sült tarja - tepsiskrumplival

Hozzávalók 2 főre

a húshoz:
  • 40 dkg tarja (szeletben)
  • 20 dkg feta jellegű sajt (feta, vagy krémkönnyű)
  • 3 dl tejföl
  • 10-15 szál medvehagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény
a körethez:
  • 40 dkg újkrumpli
  • 2-3 evőkanál olaj
  • bors
  • őrölt pirospaprika
A húst a pirospaprikával, borssal, köménnyel meghintjük. A hagymákat megmossuk és nagyjából centis darabokra vágjuk. A medvehagymát hozzáadjuk a tejfölhöz és botmixerrel vagy késes robottal átdaráljuk vele. Jöhet hozzá a sajt, majd ezzel is eldolgozzuk.
Tűzálló edénybe fektetjük a hússzeleteket, ráöntjük a medvehagymás öntetet, alufóliával befedjük és a forró sütőbe tesszük.

A krumplit megmossuk, centis darabokra szeleteljük. Tűzálló edénybe sütőpapírt teszünk rádobáljuk a krumplit és meglocsoljuk az olajjal. 

Amikor a hús már kb. 15 perce a sütőben van, betesszük a krumplit is és innen már együtt sütjük őket. (Légkeverés nélküli sütőben a krumpli menjen alulra, fölötte sülhet a hús.) Kb. 40 perc után levesszük az alufóliát a húsról, átforgatjuk a krumplit, hogy mindenhol jól átsüljön, majd még 5 percre visszatesszük a sütőbe mindkét ételt.

Elkészülte után együtt tálaljuk őket. A krumplit szórjuk meg kevés sóval, borssal és a pirospaprikával.

Aztán jól együk meg és jól jegyezzük meg ezt az ételt jövőre is, amikor jön majd megint a medvehagymaszezon. 

Tejföl helyett használhatunk joghurtot is, így diétásabb ételt kapunk. 









6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Elkébzelem milyen jó illatok terjengtek nálad mikor sütötted!

    VálaszTörlés
  2. De fincsi :))
    Nekem is nagyon-nagyon!!!

    VálaszTörlés
  3. Éva, valóban, illatozott!:))
    Ceffa, nekem is...:)))

    VálaszTörlés
  4. Hol a géped? :O

    Jó kis kaja lehet, ma én is szemeztem az újkrumplival, de lebeszéltem magam. Má' bánom, de majd holnap... :D

    VálaszTörlés
  5. Egycsipet, hol, hol... hát otthon. Ezt meg bent sütöttem... nah.
    Mindig nem cipelem magammal... így még mindig csinálok telefonos képeket. Halál gáz vagyok, ez van.

    VálaszTörlés