A hétvégén megint hűvösebb lesz, így semmi akadálya beindítani a sütőt és elkészíteni ezt a remek ételt. Remek, mert pár perces előkészület után elvan a sütőben, és a remek, mert nagyon finom ételt kapunk. Vendégváráshoz is ideális, mert előkészíthetjük, majd a vendégek megérkezésekor betoljuk a sütőbe és kb. 45 perc alatt megsütjük.
Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság ezen száma, mint ahogy az eddigi összes, még letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Sajtszószban sült csirke
Hozzávalók 4 főre
- 1 filézett csirkemell vagy kb. 40 dkg szeletelt pulykamell
- 1 l tej
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 40 dkg trappista sajt + 10 dkg a tetejére
- 10-20 dkg zöldborsó vagy bármilyen zöldség, de el is hagyható
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- bors
- majoránna vagy sültcsirke fűszersó
a tálaláshoz:
- sült krumpli
- saláta
Megmossuk és kisebb darabokra vágjuk a húst. Fölmelegítjük az olajat, pár perc alatt megsütjük benne a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával vagy sültcsirke fűszersóval.
Mély edényben melegíteni kezdjük a vajat. Miután fölolvadt, megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként adagolva hozzáöntjük a tejet. (Ezt a mártást hívjuk besamel- vagy fehérmártásnak.) Csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig melegítjük, amíg a sajt teljesen föl nem olvad.
Tűzálló edénybe fektetjük a földarabolt húst, rászórjuk a zöldborsót, ráöntjük a sajtos mártást. 180 fokos sütőben lefedés nélkül nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor sült krumplit és savanyúságot kínálunk hozzá.
Bármilyen zöldséget tehetünk a szószba, arra azonban figyeljünk, hogy az is megpuhuljon annyi idő alatt, amíg az átsütött hús összesül a sajtmártással. Minél nagyobb átmérőjű edényben készítjük, annál jobban összeáll, így hidegen szeletelhető is lesz, és zöld salátával remek főétel válik belőle.
Ezt tuti kipróbálom! Köszi a receptet! ;-)
VálaszTörlésTejszínnel szoktam hasonlót, de a borsó (zöldség) új benne. Szuper lehet, ki kell próbálnom! :)
VálaszTörlésEz tényleg nagyon finom lehet
VálaszTörlésNagyon guszta, jó szaftos lehet a husi ettől a sajtmártástól!
VálaszTörlésÉn is szeretném!
VálaszTörlésÉn még akkor elkészítettem, amikor megjelent, és azóta is rendszeresen, a család megőrül érte, annyira finom:-))))
VálaszTörlésEszter, majd mesélj, hogy hogy ízlett!:)
VálaszTörlésEgycsipet, helyes, helyes!:)
Bianka, az bizony!:)
Éva, maga a cucc a szaft, szóval, tényleg nagyon finom!:)
Csibe, hát, tessék megcsinálni!:)
Anikó, ennek nagyon örülök!:))))Szerintem is nagyon finom, és pikk-pakk összeállítható!:)
Imádom az ilyen recepteket. :))
VálaszTörlésTuti elkészül :))