Könnyű pohárkrém, ami imádni valóan alkoholos, előre elkészíthető, így ideális vendégváráshoz is. Ez a "recept" megjelent a Kifőztük 2011/6. számában. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Hozzávalók 4 db 2,5 dl-es pohárhoz
- 15 dkg kakaós keksz
- 1 dl cseresznyepálinka
- 15 dkg fekete cseresznye
- 1 dl víz
- 5-10 dkg cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3-4 dl tejszínhab
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 dkg vaj
Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal, majd üveglapra vagy bármilyen sima felületű, lapos tálra öntjük, és vékonyan elkenjük. Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.
Ledaráljuk a kekszet, összekeverjük a pálinkával.
Kimagozzuk a cseresznyét, felaprítjuk, majd összefőzzük a cukorral, a vízzel és hozzákeverjük a keményítőt. (A cukrot apránként adjuk a cseresznyéhez, közben kóstolással ellenőrizzük, kell-e még több.) Kihűtjük.
Kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral.
A poharak aljába adagoljuk a kekszes masszát. Erre tejszínhab következik, majd a cseresznyés réteg és ismét tejszínhab.
A pohár fala mentén megszurkáljuk a masszát hústűvel úgy, hogy amikor kifelé húzzuk a tűt, megfestjük a cseresznyével a tejszínhabot.
A sima felületről késsel lekaparjuk a dermedt csokoládét így nagyobb csokoládéspirálokat kapunk belőle. Négy részre osztjuk, és a poharak tetejére szórjuk.
Hűtve tálaljuk.
Előre is elkészíthető, ebben az esetben csak tálaláskor réte-gezzük a tetejére a csokoládét. Ha gyerekeknek is kínáljuk, akkor pálinka helyett a cseresznye levével itassuk át a kekszmasszát. A kek-szes alap nélkül gluténmentes lesz a pohárdesszert. Ebben az esetben a pohár aljára is csokoládéspirá-lokat tegyünk, és azokat locsoljuk meg a pálinkával.
A csokoládés réteg elkészítését kiválthatjuk úgy is, hogy étcsokoládéból krumplihámozóval hámozzuk le a kellő mennyiséget.
Most jól esne a lelkemnek ilyen esős időben
VálaszTörlésNagyon szép! Csatlakozom Biankához, nekem is jól esne... ;D
VálaszTörlésBianka, Petra, hamar elkészül!:)))
VálaszTörlés