A Kifőztük 2011/8. számában jelent meg Trinity pillecukor (marshmallow) receptje. Ehhez a recepthez is tökéletesen használható ez a valami, amit a kukoricaszirup helyett használhatunk.
Felhasználható fagylaltokhoz, helyettesíthetjük vele a mézet és a juharszirupot is. Percek alatt elkészül, majd jól zárható üvegbe adagolva elfogyásáig használhatjuk. Nem kell a hűtőben tartani!
Hozzávalók
- 20 dkg kristálycukor
- 1,8 dl víz
- 1 g borkősav (nagyobb élelmiszeráruházakban beszerezhető)
- csipet só
Mély lábosba tesszük a hozzávalókat, majd folytonos kevergetés mellett nagy lángon melegítjük, fölforraljuk. (Ez a mennyiség 2-4 perc múlva kezd gyöngyözni.)
Ha felforrt, kisebbre vesszük alatta a lángot, és továbbra is folyamatosan, óvatosan kevergetve 8 percig főzzük. (Figyelnünk kell rá, hogy az edény oldalán ne maradjon kristálycukor, mert ismét kristályossá válik tőle a kész szirup, ha belekerül.)
A folyamat közben halványsárgára színeződik a lé. Időnként ellenőrizhetjük, elérte-e a kívánt ragacsos állagot: a keveréshez használt kanálról sima, függőleges felületre cseppentünk belőle. Ha a csepp folyékony marad, akkor még nincs készen. Ha szinte rögtön megdermed, akkor már jó.
Ne forraljuk 8 percnél hosszabb ideig, mert nagyon besötétedik.
Akkor ez most tulajdonképpen tartosított cukorszirup?
VálaszTörlésIgenis meg nem is. Igen az, de inkább arra jó, hogy olyan dolgokhoz adjuk, aminél számít, hogy ne kristályodhasson vissza a cukor...
VálaszTörlésJuharszirup helyett is jó, bár nincs olyan karakteres íze, mint annak...