2012. április 23., hétfő

Reteklevél-leves



Ne dobjuk ki a gyönyörűséges piros retek levelét sem, mert nagyon finom leves készíthető belőle. 

A recept a Kifőztük 2012/4. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, az eddig megjelent összes számmal együtt. 

Reteklevél-leves

Hozzávalók 2-3 személyre

  • 2 nagy csokor retek levele
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • bors
  • 2 dkg vaj
a tálaláshoz:
  • retekszeletek
A reteklevelet jól megmossuk, felaprítjuk. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, megmossuk. A hagymát felszeleteljük, és a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, felöntjük 6-8 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Ekkor hozzákeverjük a reteklevelet, pár percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük a levest. Forrón tálaljuk, a tetejére friss retekszeleteket teszünk.

Hidegen is kitűnő leves. Igyekezzünk minél frissebb, zsengébb leveleket felhasználni hozzá.

5 megjegyzés:

  1. No ezt jó lenne kipróbálni, mert retket már ezer éve nem tudok enni. Csak arra lennék kiváncsi, hogy a retek levele is csípős egy kicsit ? Lehet, hogy buta kérdés, de nem tudom.

    VálaszTörlés
  2. Nem mondanám, hogy csípős. Nagyon érdekes, semmihez nem tudnám hasonlítani az ízét. A krumplitól nagyon lágy, selymes lesz, és nagyon finom! A kedvemért, pirítsál hozzá pici szalonna darabkákat is a tetejére!:)

    VálaszTörlés
  3. Most egyeltem ki a retket, a leveléből már rotyog a leves, csak kb. 6x ennyi mennyiséggel. :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Orsi, ennek nagyon örülök, majd meséld el, hogy hogy ízlett!:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ízlett mindenkinek, de az én gyerekeim még a vasszöget is megennék, állandóan éhesek! :)
    Sajtos pogácsát faltak hozzá!
    Köszönöm a receptet, nagyon fájt volna, ha a komposztra kellett volna dobnom ezeket a zsenge leveleket a kicsi retkekkel.

    VálaszTörlés