Hummusz, azaz csicseriborsókrém.
Gondolkodtam, hogy hova soroljam, mert főételnek, szerintem kevés, előételnek akár sok is lehet, de maradjunk az előételnél.
50 dkg csicseriborsóval számolok, általában ilyen kiszerelésben lehet kapni. Az enyém nem konzerv, valahogy nekem kicsit gusztustalannak hat, a konzerv, vagy az üveges verzió, ezért zacskóban veszem.
Hozzávalók:
- 50 dkg csicseriborsó
- 2-3 kanál Tahini (arab boltokban kapható, de ha ide klikkelsz, megtalálod a házi változatot is!)
- 1 citrom leve (friss, nem üveges citrom)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2-3 kanál olívaolaj
tálalásnál:
- pirospaprika
- római kömény
- olívaolaj
- petrezselyem
- bors
A száraz csicseriborsót legalább egy nappal a készítése előtt vízbe áztatom. Bő vízbe, mert dagad, felszívja a vizet. Másnap átmosom, és friss vízben teszem fel főni. Minimum egy órával számoljunk, mert nehezen adja magát...
Ha megfőtt szűrjük le, de ne dobjuk ki a főzővízét. (Vegyünk ki belőle egy pár szem egész csicseriborsót a tálaláshoz!) Botmixerrel törjük át, közben adagoljuk hozzá a főzővizet, a fokhagymát, a sót, borsot, olajat, és a Tahinit. (Figyelem, nagyon tömény, ezért először krumplinyomón törjük át, és csak utána essünk neki botmixerrel!)
Akkor jó, amikor krémesnek ítéljük, fedjük be és tegyük a hűtőbe tálalásig.
Tálalni egy nagy lapos tányérban célszerű, amin körkörösen elsimítjuk, és a közepében kis mélyedést csinálunk, ahova olívaolajat öntünk. Szórjuk meg pirospaprikával, római köménnyel, és frissen aprított petrezselyemmel, lángon átpirított, füstös pitával tálaljuk.
Hmmm, nagyon szeretem és most nagyon jól is esne! Küldesz nekem? :))
VálaszTörlésHát, persze! Olyan mennyiséget csináltam, hogy ha gyalog elindulna, akkor is odaérne, mert nem kopna el útközben! Küldöm, most légpostán, nyitva az ablakod? (Jah, hülye kérdés, 35 fokos kánikulában, gondolom, hogy nyitva van! :DDD)
VálaszTörlésEz jó, meg fogom csinálni!
VálaszTörlésA VKF!-re is jó lett volna ;)
VálaszTörlésWise Lady, a fokhagymából mehet bele több is!
VálaszTörlésVesta, nincs benne semmi friss idényzöldség...
Arra mást "kell" csinálnom.:D
Szepyke ne várd a tormát,ki sem mozdultam itthonról!(mondtad,hogy ne fáradjak,de nem lett volna fáradtság,ha van időm)
VálaszTörlésEmlítettem volt,hogy renoválás előtt állunk,sajnos nagyobb a baj,mint gondoltuk!Még jó,hogy nem tűntünk el a süllyesztőben,annyira alááztunk a fürdőszobában.(ha egy üzlet beindul :( )Rossz belegondolni,hogy mennyi pénzt fizetünk a csatornadíjra,aztán meg nem is nagyon használtuk......
Szóval a torma nem megy,de gratula a zöldséghámozóhoz!
Szepyke,
VálaszTörlésnyert-süllyedt: a konzerv nekem sem jött be, olyan "nyálas"...Én is szárítottat áztattam, abból készítettem.
A konzervet csak egyszer próbáltam-többet nem is szándékozom!
Szazala, majd legközelebb megcsinálom. Szerintem jövőre úgy fogok időzíteni, hogy torma legyen addigra, amire cseresznye...
VálaszTörlésÉs sok erőt, én tavaly csináltam végig a fürdőszoba projektet....
Trinity, ugye, hogy milyen gusztustalan? Mintha romlott lenne...
VálaszTörlésBrrr...