Hozzávalók:
- 2 kg ribizli (pucolt, tisztított állapotban)
- 20 dkg mák (egyben, nem darálva)
- 40 dkg cukor
Ha valaki járt már Budapesten a Daubner cukrászdában, valószínűleg látta, vagy kóstolta már azt a mákos tortájukat, aminek a tetején ribizlis zselatin van, a torta tésztájában pedig mák. Ez adta az ötletet ehhez a lekvárhoz. A savanykás ribizli és a mák még lekvárban is tökéletes párosításnak ígérkezik.
Elkészítése semmi nehézséget nem tartogat. A ribizlit megpucoljuk, azaz szemenként leszedjük a szárról, figyelve, hogy a kis szemeken ne maradjon rajta a szár zöld vége...
Mehet egy arra alkalmas edénybe, és mehet rá a cukor és a mák. Ezekkel főzzük, nem kell sokat, mert a ribizli pillanatok alatt levet enged, a cukor olvad, a mák pedig ropogós marad, mivel nincs megdarálva, tehát az ő puhulására ne várjunk.
Rottyanjon kettőt, hármat, és kész is. Előzőleg jól elmosott, kifőzött edényekbe töltöm, (nekem 13 db 2 dl-es üveg lett tele vele) majd szintén jól elmosott, kifőzött kupakot tekerek rá, és negyed órára fejre állítom. Ha a negyed óra letelt, mehet a szárazdunsztba, nálam jelen esetben a mosógépbe kerül két törölközőbe csavarva, így szépen lassan, fokozatosan fog kihűlni.
Szia szepy, spéci oka van annak, hogy nem daráltad meg a mákot?
VálaszTörlésSzia gabojsza! Igen is, meg nem is. Azt akartam, hogy úgy ropogjon, mint egy friss pékárú tetején.
VálaszTörlésÉrdekes lett. A ribizlimagok között fel sem tűnik a mák... Én nem bírom a magokat, mondjuk, nem értem, hogy a mákot hogy ehetem meg, de ezt most hagyjuk, szóval engem jobban zavar benne a ribizli magja, mint a mák.
A nem is, meg azért van, mert nem tudtam eldönteni, hogy úgy nem fő e teljesen szét a lekvárban.
Nekem épp a durván mákos sütik jönnek be-úgyhogy ezt is szeretném!!!
VálaszTörlésTrinity, ez durván mákos. Durván. Majndem fekete a lekvár,annyira...:)
VálaszTörlésÉn is szeretem a ropogós mákot a péksütik tetején! Ahogy egy kicsit megpirul, nyam!
VálaszTörlésMeddig áll el vajon? Nem avasodik meg a mák a melegtől?
Viki, remélhetőleg sokáig. Mivel a bejgliben is elég sokáig eláll(na).
VálaszTörlésÉs ezt főztem, tehát hőkezeltem, kapott egy kis cukrot is, hát, térdre, imához, hogy karácsonyig elálljon.