Ez egy olyanfajta gasztroajándék, amit az utolsó pillanatokban érdemes elkészíteni. Mivel nem sima sajtgolyók, hanem töltöttek, ne hagyjuk, hogy a töltelék miatt esetleg megromoljon, időzítsük úgy, hogy az átadás előtti napon készüljön el. Ha átadjuk, úgyis meg lesznek számolva az órái...
Nem olcsó, és nem gyors. Viszont, bár látszólag sok pepecs munka van vele, szerintem nem szorul be az ember vele a konyhába, napi egy-két perces törődést igényel, majd a folyamat vége felé kb fél órás munka van vele. Viszont az eredmény fergeteges! Mind külsőleg, mint belsőleg!
Hogy mi is ez?
Tej, joghurt, némi fűszer, idő, kis munka, olaj, látványos ajándék. Ennyi. De mivel gondolom, hogy ez így nem sok, részletezem is!
A folyamat képekben:
Veszek három liter zacskós tejet. Egy arra alkalmas lábasban felmelegítem, hozzá öntök egy doboz joghurtot elkeverem, majd magára hagyom őket. Azaz ott hagyom a konyhapulton, nem csinálok vele semmit, maximum lefedem, vagy letakarom. Pár óra elteltével már látszik, hogy "beindult a folyamat". Még hagyom, a pulton, majd egy-két nap elteltével, amikor már ilyen az állaga, mehetünk tovább.
Egy nagyobb szűrőbe gézlapot terítek. Erre tökéletesen alkalmas a tiszta konyharuha is. Gézlapot a patikában 180,- Ft-ért lehet kapni. Befőzéses időszakban hiánycikk, de ilyenkor biztos lesz megint. Ha van, én többet veszek egyszerre, bár használat után tökéletesen kimosható, pár óra alatt megszárad, és megy a fiókba.
Tehát, a szűrőbe egy sűrű szövésű anyagot terítek, a szűrő alá egy mély tálat teszek!
A szűrőbe öntöm a "masszát". Már rögtön látni, ahogy a savó folyik belőle. Most várok egy pár órát, annyit, hogy olyan formát vegyen fel, hogy a géz négy sarkát össze tudjam kötni, és egy fakanálra fellógatni. Ha ezzel megvagyok, megy a hűtőbe! Naponta ellenőrzöm, a kifolyt savót kiöntöm egy másik edénybe, mert roppant egészséges dolog az is! Mehet levesekbe, süteményekbe is. Adagonként le lehet fagyasztani! Egy ilyen három literes adagból minimum két liternyi savó keletkezik! A napi ellenőrzésnél kibontom a gézlapot, a masszát átkeverem, hogy minél jobban kicsöpögjön. Sózhatom, fűszerezhetem. Jelen esetben ez nem történt, majd mutatom, hogy miért nem... Még valami! A napi átkeverésnél egy idő után már olyan sűrű a massza, hogy nem lehet keverni rajta. Én akkor a gézzel együtt megcsavargattam, mint a vizes ruhát. Még így is rengeteg savó távozik belőle! Tehetünk rá nehezéket, hogy az is nyomja, könnyítse a savó távozását!
Kb egy-másfél hétnyi csöpögtetés után ilyen sűrű massza lesz belőle! Ez itt a képen a három liter tejből készült sajt. Az egyiken még rajta van a géz, a másikon már nincs.
A masszát krumplinyomóval összenyomom, átdolgozom.
Ennyire krémes lett:
Fogok egy jégkockatartót, vékonyan bekenem olajjal, és a sajtból egy kanál segítségével félig megtöltöm a lyukakat.
Ez az adag kb másfél ilyen jégkockatartónyi lesz!
A sajtot most sózom, borsozom és minden lyukba teszek valamit. Jelen esetben került bele rozmaring, dió, fűszeres paradicsompüré, és szenya módon iszonyat csípős chili... :))
Hagytam üresen is. Olyan ez, mint a Harry Potterben a cukrok, ki tudja, hogy milyen ízű lesz, amibe beleharapsz....
A kis lyukakat a sajttal befedem.
Így néz ki, ha teljesen lefedtük a lyukakat. A paradicsompüré keveredhet a sajttal, ez nem gond, még jól is mutat!
Az így megtöltött jégkockatartót a hűtőbe teszem, és kihűtöm. Mehet egy pár órára a mélyhűtőbe, könnyebb lesz kiszedni a tartóból. Ha könnyebben akarom kiszedni, beleszúrok egy-egy fogpiszkálót.
A jégkockatartóból való eltávolítás után kicsit formázom, ha szükséges, de nem fogja a kocka alakot elveszíteni, maximum a tetején kell a fogpiszkáló okozta rést betömni, vagy a formán túllógó sajtot eltávolítani.
Ha készen vagyunk, egy tiszta befőttes üvegbe tesszük, amibe zöldfűszereket, rózsaborsot és olíva olajat öntünk. Felhasználásig a hűtőben tároljuk!
Remek ajándék, de drága!!!
Ebből az adagból, azaz a három liter tejből, az egy joghurtból az első képeken látható adag + 5-6 db jön ki! Ez még így nem lenne drága, de a ráöntött olaj miatt nem túl olcsó ajándék, viszont, hihetetlen látványos!
Még valami! A hűtőben csöpögtetés közben van egyfajta "szaga". Ez az érzékenyebb orrúakat zavarhatja. Ha van ilyen körülöttünk, zárjuk dobozba, vagy erre az időszakra tiltsuk el fent nevezetteket a hűtőtől, különben folyamatosan azt fogjuk hallgatni:
- Savanyú tejszaga van a hűtőnek!
Nah, persze, hogy az, milyen "szaga" lenne, füstölt csülök???
Friss hír a sajt eltarhatóságával kapcsolatban olvasható ITT!
Nagyon guszta és jól néz ki, de egy kérdésem lenne: az 1 doboz joghurt kicsi vagy nagy dobozos????
VálaszTörlésEgy kicsi doboz.
VálaszTörlésDe ha nekiállsz, és van hely, több tejből csináld, mert ugyanannyi idő alatt csöpög ki 6 liter, mint három... Viszont a háromból ilyen kevés lesz!
Jah és nem muszáj tölteni, simán golyókat is lehet belőle csinálni. Azt a házi sajt alatt találod!:)
ez valami fergeteges! remek ötlet, főleg a sajtok belsejébe rejtett meglepetésekkel! :)
VálaszTörlésStarfokker, emlékszel arra a részre a Harry Potterben, amikor azok az idétlen cukrok voltak?
VálaszTörlésFülzsír, hányás, stb, stb...
Ez azért annál jobb!:)))
Sokkal jobb!:)))
Mondjuk a chilis, az azért vicces is lehet!:)
Köszike:D
VálaszTörlésEgy ideje már készülök rá, de mindig közbejött valami más. Most már tényleg elkészítem!!!
Nemrégiben joghurtot csepegtettem tejszínnel. Na az is valami fergetegesen finom ám:o)
Szepyke, ez valami szuper! A lányoknak megcsinálom Mikulásra.
VálaszTörlésHát ez k..va jó! Bocsáss meg, kicsúszott a számon, de elsőre ez jutott eszembe!
VálaszTörlésBennem is felébresztetted a kisördögöt a chilis verzióval... :))) Remek ötlet, köszönöm! :o)
VálaszTörlésDe jó, Nálad már havazik!? :-)
VálaszTörlésSzepyke,
VálaszTörlészseniális!!
Oké, lehet, hogy drága, de nézd meg mennyiért árulják az Intersparban a hasonlót-akkor már nem is olyan vészes..
Nagyon jó ötlet !!!!
VálaszTörlésEszméletlen ügyes vagy! Csak gratulálni tudok ehhez az ötlethez! :))
VálaszTörlésKlassz! :))
VálaszTörlésHát ez valami fantasztikus:))
VálaszTörlésMár csak helyet kell csinálni, na nálam ez a nehezebb:))
Szerinted a teraszon meleg van hozzá?
Azért szeretem a telet, mert ilyenkor megnő a hűtőm kapacitása!
De ez a se hideg se meleg :(
DebiGabi, johurt, tejszínnel???És mi lett belőle?
VálaszTörlésNotburga, majd mesélj!
Viki, köszönöm! :))))
Felhőlány, nah igen, pont a kisördög van a chilisben...:)
Nóra, igen, már havazik!:))))
Trinity, ez igaz!
Á la carte, köszönöm!
_Yasmine, csak szeretnék az lenni!:))
Palócprovence, köszönöm!
L.Krisztina, hány fok van a teraszon??? Szerintem jó neki a fűtetlen terasz
Az agyamat dobom el, miket nem csinálsz! Eszméletlen jó ötlet, és micsoda látvány!
VálaszTörlésHUUUUUUUUUU Szepy,ez nekem nagyon tetsziiiiiik!Nagyon kreativ,nagyon mutatos,nagyon valtozatos,es biztos nagyon fincsi is. Szoval,ez a nekem valo:)Le a kalappal es koszi:)
VálaszTörlésnagyon finom lehet, csak nekem kicsit macerásnak tüni:-( pedig a diós milyen finom lehet!!
VálaszTörlésNagyon tutti! nekem is icipicit maceras. De szuper az egesz!
VálaszTörlésSzepykém, ez nagyon ott van!! :)
VálaszTörlésIntegetek!!!!!
Köszönöm!!:)))
VálaszTörlésNem olyan macerás egyébként, és az a kis chilis biztos meglep majd valakit...
:)))
persze hogy emlékszem:) a chilis keltette fel leginkább ám az érdeklődésem! (ismersz):D
VálaszTörlés