Ezt a süteményt két különbözúő krémmel is el lehet készíteni. Összefolyt már a mézes krémes és a mézes zserbó fogalma, ha máshol nem, hát nálam, mert én magam sem tudom, hogy melyik, melyik... A tészta ugyanaz, a krém más. Mindkettő finom, talán a grízes változat finomabb. Nekem.
Tehát, a tészta hozzávalói:
- 5 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál tej
- 6 dkg méz
A vajat az egész tojást. a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről és pár percig kavargatva hűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és még melegen késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Aranybarnára színűre kell sülnie, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
Egyik krém:
A grízes változat:
- 20 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 dl tej
- 6 dkg búzadara
- kb. 15 dkg baracklekvár
- + 4 evőkanál tej, 1 evőkanál rum
A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert puha vajat, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb megkentem a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket.
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Gőz felett a csokoládét a vajjal felolvasztom, és a sütemény tetejére kenem. Hűtőben tárolom.
Másik krém, a vajas változat, nálunk mindig ez készül:
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 5,5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál rum
- + 4 evőkanál tej + 1 evőkanál rum
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, majd jön hozzá a liszt, és a tej. Jól kikeverjük, és kis lángon, sűrű, sima krémet főzünk, majd kihűtjük.
Amíg ez krém hűl, addig a vajat kikeverjük a porcukorral, és a rummal. Ehhez a krémhez keverjük a tojássárgából főzött krémet. Jól kidolgozva fényes, selymes krémet kapunk.
Amíg ez krém hűl, addig a vajat kikeverjük a porcukorral, és a rummal. Ehhez a krémhez keverjük a tojássárgából főzött krémet. Jól kidolgozva fényes, selymes krémet kapunk.
A megsütött mézes lapokat megkenem a 4 evőkanál tejben elkevert 1 evőkanálnyi rummal, hogy ne kelljen megvárni, hogy megpuhuljon, majd a krémmel megkenem.
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Gőz felett a csokoládét a vajjal megolvasztom, majd a sütemény tetejére kenem, hűtőben tárolom.
Te direkt ingerled így délelőtt az ízlelőbimbóimat? :D
VálaszTörlésNem nagyon vagyok édesszájú, de ez tetszik^^
Tesco-s dologra visszatérve, tegnap sikerült beszereznem egy csomó édesburgonyát nagyon jó áron :)
Ti olyan okosak vagytok, hátha tudtok nekem segíteni. Ha elültetek majd a kertbe egy ilyen burgonyát, az fog nekem teremni?
Egyik kedvencem, csak a sok lap megrettent, de enni bármikor, bármennyit meg tudtam enni.
VálaszTörlésÉpp a frissen kisült sajtos pogit eszem nagyon szeretem. A mézes krémest egyenesen imádom! Loptam is belőle! Cserébe küldjek pogácsát?
VálaszTörlésAraniel, bocsánat!:)))
VálaszTörlésÉn nem vagyok "kiskertes", nem tudom, hogy az édesburgonyából lesz e valami, ha elásod...:)
B.csinálj fél adagot, azt kettőbe megsütve, fele akkora lesz, de megvan a négy lapod!:) Nah???:))))
Egyébként, mire az egyiket kisütöd, pont kinyújtod a másikat, olyan, mint a mézeskalács, hogy ott állsz, mert gyorsan megsül, közben meg kinyújtod a következőt, stb...
Maryenne, imádom a sajtos pogácsát, cseréljünk!:)))
óóó, köszi mekkora ötlet, hogy felesbe.
VálaszTörlésKösziiiiii :)))))
VálaszTörlésImádom! A grízes változatra szavazok én is.
Csodásak lettek ;-)
És egyáltalán nem gáz, hogy karácsonyi. Jobb későn....tudod?
:))
Imádom :) Na, már látom, hogy ha sütnöm kell valamit :D
VálaszTörlésmeg írni is megtanulhatnék :) Szóval, MA sütnöm kell valamit
VálaszTörlésJajjjjjj, Szepyke!! Kérhetnék???? -hozok egy (nagyobbacska) tányérat....Nagyon szeretem!!
VálaszTörlésKész merénylet volt kitenni ezeket a képeket!!! :P Most odavagyok.. Nyüff..
VálaszTörlés:D
Jaj Szepyke...ne tud meg most mit eszem....de irigy vagyok hogy neked ez a süti van az asztalodon.....
VálaszTörlésGuszta nagyon!
De guszta, én is sütök a hétvégén, nagyon szeretjük.
VálaszTörlésAraniel, én úgy tudom az édes burgonya a melegebb éghajlatot szereti, de próbáld ki, hátha megterem, Próba szerencse.....
B., nálunk is úgy készül, mert nem kell egy egész tepsinyi...
VálaszTörlésLekvároskukta, ez így van, jobb...:)))
Mandy, sütni már tudsz, írni minek?:))
Trinity, hozzad, hozzad!:)
Lukinyuszi, a nyulam pont így nyüszög, amikor simogatjuk... az szokta mondani: nyüff, nyüff...:))
Andi, dehogy van az asztalomon... Ez még karácsony körüli kép..:)
Pedke, igen, nálunk is imádott darab!:)
Még soha nem csináltam, de szeretni nagyon szeretjük:) most viszont meg kell már sütnöm :))
VálaszTörlésHű a képen nagyon guszta ::))))))
Nagyon finom, és most mérges vagyok, mert nem ettem, így pedig nem szabad idejönni.. Ajjaj..
VálaszTörlésKrisztina, tényleg finom, a rumos-tejes cuccot ki ne hagyd belőle!:)
VálaszTörlésGyöngyi, elnézést!:))))
Degeszre tömtem magam így reggel, valami csoda finom volt!
VálaszTörlésCsibe, egészségedre!:)
VálaszTörlésNagyon szuper a mézes-krémesed, vagy zserbód. Én mindkettőt imádom és készítem is. De egybe még nem. Talán most karácsonyra:))
VálaszTörlésTücsi, én a jövő héten sütöm.. a mézeskrémest.. meg "sima" zserbót.. jön a karácsony, jönnek a karácsonyi sütik!:)))))
VálaszTörlés