Ez a kincs, nem más, mint egy családi szakácskönyv, ami az apai nagymamám "ágáról" maradt rám . Nagymamám már nem süt, főz belőle, de némelyik receptnek megmondja az oldalszámát, illetve a sorszámát, a hozzávalóit és a készítési módját is bármikor...
Én még elolvasni sem tudom a legtöbbet, ha viszont elolvasom, néha "leakadok a rendszerről" a hozzávalók láttán, a mértékegységeken, vagy ezen a kettőn együtt.
Most, hogy megint elővettem ezt a szakácskönyvet, úgy döntöttem, hogy már pedig kipróbálom, valamit megcsinálok belőle.
Ez a valami egy fánk lett, mely a 121-es sorszámot viseli, megnevézes pedig ennyi:
Fánk. (Nagyon jó)
Nah, ha jó, akkor ide vele!
Hozzávalók:
- 40 dkg nullás liszt (nálam sima fehér liszt)
- 4 tojás sárgája
- 1 tetős evőkanál porcukor (3 dkg porcukor)
- 1 kávéskanál só
- 2 dkg élesztő
- tej az élesztő felfuttatásához
- diónyi felolvasztott vaj (2 dkg olvasztott vaj) (kiváltható zsíros tejföllel!)
- annyi langyos tejjel, amennyit a tészta felvesz (nah, ezt nem mértem le..., de kb 2-3 dl lehetett minden tejjel együtt, azaz, az élesztő alapjául szolgáló tejjel együtt)
- került bele egy evőkanálnyi rum, de ez nem volt az eredeti receptben...
zsírolaj a sütéshez
A lisztet a tojások sárgájával, a porcukorral, a sóval, a tejben felfuttatott élesztővel, a felolvasztott vajjal, a rummal és annyi tejjel, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk összegyúrom. (A tejet egy mérőedénybe tettem, és a dagasztás közben adagoltam a tésztához.)
Jól kidolgozzuk, illetve a gép jól kidolgozza. Megszórjuk liszttel és langyos helyen kelesztem. Ha megkelt, lisztezett lapon, konyhapulton kinyújtjuk, és letakarva újra kelesztjük. A szaggatáshoz használhatunk pogácsaszaggatót, vagy egy nagyobb poharat is.
Ha megkelt, forró olajban kisütöm.
Nem tudom, hogy szalagosnak kell e lennie... Van amelyiken látszik a szalag, van amelyiken abszolút nem. A "szalag" helye látszik, de barna, csak némelyiken világos...
Mondjuk, ettől még elfogyott, és mivel a nevében, a leírásában nem említik, hogy hogy kell kinéznie, én megelégszem ezzel.
Könnyű, nem tömör, alkalmas a töltésre is, természetesen ez meg is történt vele, erről majd később...
Ott a szalag! De ez nem volt jellemző rá, csak egy-két darabon volt látható.
Mennyiség: három-négy embernek elég, ha nagyétkűek, akkor a dupláját készítsük!
Tálalása lekvárral, vagy csokiszósszal, kókusszal megszórva, vagy simán porcukorral szórva!
Szép kis fánkocskák.
VálaszTörlésKb. 2 perce raktam fel az én fánkjaimat.
:))))))
Szepyke, látom nálad a fánknál is a csoki-kókusz győzőtt:-)))
VálaszTörlésDebiGabi, láttam!:)
VálaszTörlésHelyes lett a tiéd is!:)
Úgy látom hétvégén olajszagban úszott mindenki...:))))
Pedke, ez szinte egyértelmű, de volt lekváros is, sőt, meg is töltöttem őket, egyem a szívüket...:))))
Olyan jók ezek a régi recik...én is szétnézek otthon!
VálaszTörlésMilyen finom lehet, főleg a kókusz reszelék miatt. Valóban még mindig illatózik a lakás tőle
VálaszTörlésHúú..szeretem a fánkot^^
VálaszTörlésMaradt még pár darab esetleg?^^
Adok helyette hummuszos, csirkés, salátás tortillát :D
Szepyke, nálad mindig megy a bizniszelés. :D
VálaszTörlés"kajabiznisz"
De egy rugóra jár az agyunk :)
VálaszTörlésNagyon guszták! Főleg csokival a tetejükön:)
VálaszTörlésMindegyik képről elvettem egyet, köszi! Kapsz cserébe forrócsokit!
VálaszTörlésFááááánk!
VálaszTörlésJúúúúj,nem tudok fánkot sütni,mindig nehéz a tésztája és megszívja magát olajjal nem olyan szép levegős.
Vajon mit ronthatok el?
Ha nem próbáltam ki eddig 20 féle variációt akkor egyet sem.
Irigy!
Irigy!
A Tiéd kifejezetten guszta.
Olyan mint régen a mamáé. :)
Andi, azért lehetett volna hozzá egy kis leírás is..:))
VálaszTörlésB., én ezt az olajszagot nem hívnám illatnak...:))) Mondjuk, a fánk illata tényleg mesés, de az olajszag...Hááááááát...:)
Araniel, ok, cseréltünk!:)
Christaylor, barterezünk...:)))
Mandy, nálad is? Nah, mindjárt megyek, megnézem!:)
Gál Edith, köszönöm, nagyon kedves vagy!:)
Csibe, ok, megbeszélve!:)
Ninca80, nem tudom, hogy mit rontasz el...
Elvileg úgy kell sütni a fánkot, hogy amikor kinyújtottad, kiszaggatod, hagyod kelni. Aztán amikor már forró az olaj, úgy teszed bele, hogy ami eddig alul volt, az jön felülre, de előtte az ujjadat belenyomod abba az oldalába, ami eddig felül volt, és ezzel az oldalával lefelé teszed az olajba. Ez azért kell, hogy közben a másik oldal még meg tudjon kelni, míg a másik megsül. Az első oldalt lefedve sütöd, és amikor megfordítottad, már nem feded le. Így csinálod?
Igen, igen, a sok tojásos fánknak nincs párja!
VálaszTörlésSzepyke,nem,nem így csinálom úgy szoktam az olajba tenni ahogy felveszem a deszkáról. De a kelésével nem gondolom hogy volna gong hisz mindig olyan szépen megkel.
VálaszTörlésBuktával batyuval kaláccsal más keltekkel sosincs gondom de a fánk.... Az agyamra megy,főleg mikor a lányom közli anya ez nem olyan mint a dédikéé.
Hát erről ennyit majd ha 80 :) éves leszek megtanulok fánkot sütni addig meg még jó pár adag a kukában fog landolni.
Kata!:)
VálaszTörlésNinca80, lehet, hogy ez tényleg korral jár??? Jesszusom, megnézem, hogy hány éves vagyok!:))))