Hihetetlenül szeretem azt a kis szezámmagos szeletet, ami akkora, mint a régi Sportszelet. Iszonyatosan édes, és tömény szezámmag. Az ötlet valahonnan innen jött, és sikeredett belőle valami olyan...
Ez a fagyi a képen, a kép készítése előttig a mélyhűtőben várakozott... Mert megcsináltam, de este lett kész. Fény nem volt, viszont tudtam, hogy valami olyan jött létre, ami megkívánja a (a képességeimhez képest) legjobb feltételekkel készült fotót. Fájó szívvel betettem a mélyhűtőbe, és szinte biztos voltam, hogy másnap, ha előveszem, jéggé fagyva, beton keménységben várakozik majd, így csak valami béna képet tudok majd csinálni. De inkább a napfénynél legyen béna formája, mint a lámpánál szép formájú, adagolható, de sárgás színű...
Engem is meglepett, hogy a fagyi ugyan jóval keményebb volt, mint bármelyik "bolti dobozos" fagylalt, amit ha kiveszünk a mélyhűtőből már kanalazhatjuk is, mégis egészen jól lehetett adagolni. A képeken sima fagyiskanállal készített gombócok szerepelnek.
Szezámmagos-mézes fagylalt
Hozzávalók:
- kb 2 dkg szezámmag
- 4 dl cukrozatlan sűrített tej
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál juharszirup
tálaláshoz:
- eperszirup, de ez el is hagyható
A cukrozatlan sűrített tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a mézet és a juharszirupot. Ha nincs juharszirup, jó csak mézzel is. Betesszük a mélyhűtőbe kb egy fél órára, vagy ezt az egészet elkészítjük reggel, és délutánig a hűtőben tároljuk, hogy a fagylaltgépnek könnyű dolga legyen.
Megpirítjuk a szezámmagot, azaz egy serpenyőbe tesszük a kb 2 dkg szezámmagot (ebből, aki szereti, tehet többet is, de vigyázzunk, mert a szezámmag, ha túl sokat használunk, keserű is lehet!) és fedő alatt néha megrázva a serpenyőt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A fagylaltgépet bekapcsoljuk, ahogy a kanál kavarni kezd lassan öntsük bele a mézes-sűrített tejes elegyet. Amikor majdnem készen van, hozzá adjuk a szezámmagot, de ebből a tálaláshoz tegyünk félre egy-két csipetnyit!
Készen vagyunk!
Ez a fagylalt azért kapta meg az "egyszerű" címkét, mert nem feltétlenül szükséges hozzá a fagylaltgép. A szezámmagtól olyan magas zsír/olaj tartalma lesz a masszának, hogy nyugodtan elkészíthetjük egy sima robotgéppel jól kikeverve, majd egy jól záródó dobozba téve mehet a mélyhűtőbe, ahonnan kb fél óránként vegyük ki, egy botmixerrel keverjük át, ezt ismételjük minimum háromszor, és kb ugyanazt fogjuk kapni, mint fagylaltgéppel.
Ha kész, nyugodtan betehetjük a mélyhűtőbe, mert a teljes kifagyása után is kis ráhatással adagolható fagylaltot kapunk!
Tálaláskor én epersziruppal locsoltam meg, ami ITT megtalálható.
Nem szeretem az epret, de ehhez a fagyihoz remekül passzol az eper íze.
Aki nagyon édesen szeret mindent, az kóstolgassa, mert lehet, hogy neki ez nem elég édes, nekem pont jó volt így.
Nagyon különleges és remekül néz ki!
VálaszTörlésHű, de remekül néz ki. Nem inkább mennyeien. És a szezámmag, ahogy ropoghat a fogad között. Isteni
VálaszTörlésMmmm... ez nagyon-nagyon jóóóó!!! Kipróbálom én is. Én is imádom egyébként azt a kis szezámszeletet! :)))
VálaszTörlésÉn már nem dicsérem. :P :D
VálaszTörlésEl fogom készíteni... vagy valami ilyesmi(t)... :D
Állati jó!
VálaszTörlésFagyi is, kép is :-) Jöhet!
Micsoda klassz ötleteid vannak!
VálaszTörlésSzeretnék én is egy fagyi gépet, de addig is jó lesz ezt a receptet megjegyezni! :))
Ha lesz időd, légyszi nézz be hozzám, van ott a számodra valami.
http://szemiramisz.blogspot.com/2010/05/cukker-blogger.html
Gyönyörködöm és csorgatom a nyálam.:))
VálaszTörlésÉn is imádom a szezámos szeletet, gyanítom ezt a fagyit is imádnám :)
VálaszTörlésVettem egy gombóccal! Köszi!
VálaszTörlésJajj az a szezámos szelet tök fincsi :D Ez is biztos szuper. Szívesen elnyalnám, úgyis olyan fülledt idő van.
VálaszTörlésCsak ismételni tudom magam:) nagyon jó ötlet!!! Ügyes!!Elkészítendők listájára felvéve:)
VálaszTörlésMelinda, tényleg az :)!
VálaszTörlésBianka, kérsz?:)
Ildinyó, majd mesélj!
Egycsipet, habbal?:)))
Viki, köszönöm, és küüüüüüüüldöm!:)
Szemiramisz, majd mesélj!
És megyek hozzád!:)
Mónika, köszönöm!:)))
Livi, gyanítom, hogy igen!:))
Maryenne, egészségedre!:)
Araniel, akkor hány gombócot kérsz?:)
Tündér!:))))
Szepyke: nem vagyok telhetetlen, 2 gombócka elég lesz egyszerre :D
VálaszTörlésAztaaa, ez nagyon bejönne!...szuper ötlet!!!!
VálaszTörlésDe jó ez már megint, micsoda ötlet :)))
VálaszTörlésEgy időben ettem én is azt a szezámszeletet.
Szepy, milyen fagyigéped van????
Félek, ha nekem lenne, állandóan fagyit gyártanék és az nem lenne túl szerencsés. Így is most édességmegvonás van :((
Araniel, mára készült egy fahéjas szilva... Abból tegyek mellé? Valamikor a héten felteszem. Anyám... Abbahagyhatatlan...:))))
VálaszTörlésCsibe, gyere, hozok tölcsért is!:))))
Lekvároskukta, Bosch gépem van, illetve a Bosch alapgéphez van egy "fagyigép", ami tulajdonképpen egy tartály, amit a mélyhűtőben kell tartani. Eszméletlenül bírom, hogy reggel bekeverem a cuccot, beteszem a hűtőbe, hazamegyek, átteszem a mélyhűtőbe egy fél órára, utána kiveszem a tartályt a mélyhűtőből,"összeszerelem", bekapcsolom, megy bele a jól lehűlt cucc, és kevesebb, mint egy óra múlva saját fagyit kanalazok. Ha jól le van hűtve a krém, akkor van, hogy 10 perc múlva teljesen kanalazható! Viszont, a mélyhűtőbe téve beton keménységűre fagy, ezért én elég kicsi adagokat csinálok, ami még aznap elfogy, hogy ne kelljen tárolni. Ha marad, akkor a szilikon muffin formába adagolom, mert az olyan, mint két gombóc fagyi, és akkor utána nem kell adagolni, csak kivenni a mélyhűtőből egy ilyen izét, és elnyammogni!:)))
Naná, hogy kérek :D Nagyon belelendültél a fagyikészítésbe :D
VálaszTörlés