2010. június 13., vasárnap

Francia puding, vagy meggyes trifle


Ezt a süteményt már kb 10 éve elkészítem néha, de én eddig Francia pudingként ismertem...
Aztán egyik nap Tündér feltett a blogjára valamit, ami szakasztott a mása az én pudingomnak, csak nála Trifleként van emlegetve.

Hát, gondoltam, rendben, akkor legyen trifle... Akárhogy hívják, finom, és nagyon egyszerűen elkészíthető. 
Szerintem bizonyos változatai szinte minden konyhában előfordulnak, és lehet, hogy rakott piskótának hívják...

Elkészítése több lépésben történik, mutatom:

Francia puding vagy Meggyes trifle

Hozzávalók
  • 2 piskótatekercs (6 tojásos piskótából, két részletben megsütve)
  • 30-40 dkg meggy (befőtt, vagy fagyasztott, természetesen az utóbbi kiolvasztva)
  • vanília puding (1 liter tejből, 2 zacskó pudingporból főzve)
  • tejszínhab a tetejére
  • ízlés szerinti cukor
  • a meggy leve, kb fél dl
  • meggyszirup, de ez el is hagyható

A piskótát megkenem a felaprított, vagy leturmixolt meggyel. Én nem cukroztam, mert a fanyarságára volt szükségem. Feltekertem, és szeletekre vágtam. 
Egy üvegtálat kibéleltem a piskótatekercsekkel, majd meglocsoltam a közben elkészített vanília pudinggal. 

Készen vagyunk!

Tálalás előtt a tejszínhabot felverem, ízesítem a cukorral, és hozzá keverem a meggy levét, vagy mindezt habszifonba töltöm, és azzal végeztetem el a hab elkészítését. Ha ezzel készen vagyok, rárétegezem a vanília pudingra, majd ha van, megöntözöm meggysziruppal.  

Tálaláskor egy nagy kanállal adagokat szedek belőle. 

Nálunk az igazi kedvenc a barackos változat... mandulával a tetején...





Azért, biztos, ami biztos, leírom a 6 tojásos piskótát is, íme:

6 tojásos piskóta, piskótatekercsnek sütve
Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • egy csipet

A tojásokat (sárgája, fehérje együtt, nem kell szétválasztani!) a robotgéppel felverem, jöhet bele a cukor, ha lehet kanalanként, majd az olaj. A lisztet már nem a géppel kevertetem hozzá, hanem egy arra alkalmas kanállal, vagy fakanállal könnyű mozdulatokkal elkeverem benne. A csipet sót bármikor hozzá tehetjük.
Egy kb 40x30-as tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonlapot teszek, és ezt az adagot két részletben megsütöm, azaz kétszerre. 180 fokos sütőben, gázsütő 4-es fokozatán kb 10 perc alatt elkészül. Ha kész, kiveszem, és még melegen feltekerem, vagy még melegen megkenem a meggyel, vagy ha csak piskótatekercset készítek belőle, akkor a lekvárral. 

Házi meggyszirupot ugyanúgy készíthetünk, mint házi eperszirupot, amit ITT mutattam. 

A vanília pudingot kiválthatjuk főzött vanília krémmel, azt majd később mutatom.
Most, hogy megírtam végre ezt a posztot, és átdátumoztam, akkor láttam, hogy május 20-án töltöttem fel a képeket, hogy majd megírom valamikor ezt a bejegyzést... Hát, nem siettem el, az tény...

16 megjegyzés:

  1. Tényleg egyszerűnek és nagyon finomnak tűnik! A liter tejhez gondolom 2 puding kell.. Vagy nem?

    VálaszTörlés
  2. Bianka, az az!:)))
    Dia, igen, köszönöm, javítottam!:)

    VálaszTörlés
  3. hagyomanyos angol desszert a trifle. nagyon kedvelt itt, bar en meg nem csinaltam. tetszik a rucid :) kuldesz emailt az adomanyozassal kapcsban: delishlondon@gmail.com. Koszi!

    VálaszTörlés
  4. Ez nálam is fél éve listás, kicsit másképp. De isteni finom minden formában!!!

    VálaszTörlés
  5. Juj nagyon guszta ! Vettem belőle!:)

    VálaszTörlés
  6. Húúú nagyon gusztusos! Legszivesebben fejest ugranék bele, olyan habos! :-)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek a pipacsaid és isteni lehet a trifle, most már lehet friss meggyből is készíteni!

    VálaszTörlés
  8. Tőlem aztán hívhatják akárminek, annyira guszta, hogy így ahogy van enném! Nagykanállal!!!!:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépen néz ki. Bele tudnék kanalazni.:))

    VálaszTörlés
  10. Szuper az új blogruha! Isteni a puding is!!!

    VálaszTörlés
  11. Legyen bármi is a neve, jöhet!!!

    VálaszTörlés
  12. Delish, köszönöm és küldtem!:)

    Trinity, nem kell piskótatekercsből, de nagyon jól néz ki, a kép nem adja vissza, hogy mennyire.. pocsék kép lett sajnos.

    Maryenne, csak tessék!:)))

    Pocak Panna, hát, megértelek!:)))

    Liza, amiket én láttam, azokból még sajnos nem..., de lassan hátha..:))

    Latsia drága, merőkanál esetleg?:)))

    Mónika, köszönöm, kedves vagy!:)

    Andi, sziiiiiiiiia! Köszönöm!:)

    Csibe, ok, adom máris!:)

    VálaszTörlés
  13. Juj de jól néz ki!Nem olyan nagyon rossz ez a kép!!nekem simán lejött a cucc szépsége.DE ennék belőle:((

    VálaszTörlés
  14. Ez brutál jó lehet :)))
    Én is kérek szépen mailt, köszönöm!!!!!!

    VálaszTörlés
  15. Ekszerlada, köszönöm, kedves vagy, de a kép pocsék ahhoz képest, hogy milyen lehetne, de ez van..:)))

    Lekvároskukta, küldtem mailt!:)

    VálaszTörlés