A rakott krumpli igazán egyszerű étel, melynek ahány ház, annyi receptje van. Mi szaftosan szeretjük, rengeteg tejföllel készítve. Ezt az elkészítési módot a nagymamámtól tanultam, aki mindig azt mondta, hogy az igazi rakott krumplit nem lehet kockára vágva szeletelni, mert az annak a jele, hogy nem elég szaftos az étel. Ez az étel a Kifőztük 9-es számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Rakott krumpli
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 3-5 keményre főtt tojás
- 10 dkg bacon
- 30 dkg sonka
- 10 dkg kolbász
- 5-7 dl tejföl
- só
a tálaláshoz:
- tejföl
- savanyúság
A krumplit héjastól megfőzzük, majd megtisztítjuk, felszeleteljük. A bacont felkockázzuk és saját zsírján megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, ezzel is átpirítjuk. A bacont és a sonkát kiszedjük a zsírból, beletesszük a felkarikázott kolbászt és átpirítjuk azt is. A visszamaradt zsírt tegyük félre.
Sütőtálba rétegezzük a felszeletelt krumplit, erre szórunk a sonkából, a baconból és a kolbászból, a szeletekre vágott tojásból, majd bőségesen meglocsoljuk tejföllel. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg az utolsó hozzávaló el nem fogy.
Ekkor megszórjuk sóval, bőségesen meglocsoljuk a tejföllel, majd a félretett zsírral meglocsoljuk a tetejét.
A tálat befedjük alufóliával és a forró sütőbe toljuk, ahol nagyjából 30-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő végén szedjük le az alufóliát és pirítsuk át az étel tetejét.
Tálaláskor tányérokra adagoljuk, tejföllel és savanyúsággal fogyasztjuk.
A krumpli sok sót igényel, mégse sózzuk túl az ételt, mert mind a bacon, mind a kolbász sós, így inkább tálaláskor mindenki a saját ízlésének megfelelően után sózhatja.
De jó ötlet!Régen készitettem már rakott krumplit!
VálaszTörlésImádom, nagyon guszta. Jó rég készítettem én is :)
VálaszTörlésÉn 2 db karikára szelt vöröshagymát is átpirítok,dinsztelek a kolbászzsíron és a tojás, kolbász után azt is rászórom rétegenként, és én is 4 nagy doboz tejfölt használok,igaz 2-3 kg krumplival indítok, mert borzasztóan szeretjük, de tényleg szaftosan finom. Egyszer valahol vendégségben ettem olyan szárazat, hogy majd megfulladtam tőle, hát az borzasztó volt :-)))
VálaszTörlésJajj...kínzol...napok óta majd megveszek érte...olyan guszta, csorog a nyálam^^
VálaszTörlésÉn is régen készítettem!Felveszem a listámat.
VálaszTörlésTessek, en is felveszem a listamra! Ugy megkivantam :)
VálaszTörlésBori akkor Te is szereted?:))
VálaszTörlésBianka,melós, de milyen finom!:)))
Anikó, fú, hát én is ettem olyat, ami olyan száraz volt, pedig volt rajta tejföl, aztán kiderült, hogy nem főzték meg előtte a krumplit, az meg mind elszívta a tejföl nedvességét. Érdekes, hogy egy halál egyszerű étel, de úúúúúúgy el lehet rontani...
Araniel, és még milyen finom.. volt..:)))
Nelli, helyes!:)))
Erinacea, szóljatok, megyek ebédre!:)))
Finom ám! Két hete volt ebédre, aztán nasinak is rájártunk :)
VálaszTörlésAzzal szokták elrontani, hogy zsemlemórzsát szórnak a rétegek közé, ettől sokszor száraz, élvezhetetlen lesz. no meg, ha kispórolják a tejfölt és kolbászt.
Rég volt de nagyon szeretjük !
VálaszTörlésGuszta lett nagyon.:)
Hú,h én mennyire szeretem, jó szaftosan, sok tojással és a jó fajta parasztkolbásszal. Csorog a nyálam. Jó kis házi savanyú mellé, nyamnyam.
VálaszTörlésMélységesen egyetértek a nagymamáddal! :))
VálaszTörlésMi is így, és ilyen jó tejfölösen, szaftosan szeretjük. Az,hogy nem lehet rendesen fényképezni , kit érdekel, mikor az egyik legfinomabb kaja a világon?? :))
Garffyka, jesszus, de minek tesznek bele?
VálaszTörlésMaryenne, guszta, és abbahagyhatatlan...:)))
Jdudar, úgy, úgy!:)))
Szemirámisz, nah, igen!:)
Sok-sok tejföl - kirááály! :)
VálaszTörlés