Nálam sokszor készül úgy egy sütemény, hogy egy munkával kétféle, alapjaiban ugyanaz, mégis nagyon különböző végeredmény születik. Ez a csiga mindig 2-3 féle töltelékkel készül. Most az ősz egyik nagy kedvence került bele, a szilvalekvár, hozzá pedig a tökéletesen passzoló fahéjas töltelék volt a másik befutó.
Ez a csiga is megtalálható a Kifőztük 8-as számában.
Szilvalekváros és fahéjas csiga
Hozzávalók
a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 8 dkg cukor
- 1 zacskó instant élesztő
- 10 dkg puha vaj
- 2 dl tej
- 2 tojás
a töltelékhez:
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- kb. 5-8 dkg szilvalekvár
a tetejére:
- fahéjszirup (elkészítése a Kifőztük 7. számában) vagy juharszirup
A tészta hozzávalóit kimérjük, és géppel vagy kézzel kidolgozzuk, megdagasztjuk. Letakarva legalább egy órán át pihentetjük, kelesztjük.
Közben felolvasztjuk a vajat. A vajhoz adjuk a lisztet, a fahéjat, a cukrot, és csomómentesre keverjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk, és az egészet megkenjük a fahéjas-vajas keverék kétharmadával. A tészta egyik oldalát megkenjük a szilvalekvárral, majd a tésztát feltekerjük. 9-12 darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Ismét pihentetjük, nagyjából fél óra múlva annyira megkel, hogy kitölti a tepsit. Ekkor a sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztatekercsek tetejét megkenjük a maradék fahéjas keverékkel, majd a csigákat 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Kivesszük a sütőből, és még forrón juharsziruppal vagy fahéjas sziruppal meglocsoljuk.
Finomak és illatosak lehetnek!:-)
VálaszTörlésEgy finom tejes kávéval reggelire: a lehető legtökéletesebb kezdése a napnak! Pláne frissen, melegen, illatosan! :)
VálaszTörlésNálunk is több fajta töltelékkel készülnek a sütik, hisz a változatosság jó! :)
VálaszTörlésEl tudnám most fogadni a fahéjas csigát a kávém mellé :)
Csak sóhajtozok:)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésCsorog a nyálam
VálaszTörlésNelli, illatos és finom...
VálaszTörlésPadparadsa, úgy, úgy!:))
Ami, akkor küüüüüüüüüüldöm!
Ildy, én is, mert ez már a múlt...:))
Anna, ahogy haladok a postázásban írok, és küldöm is. Miért aggódsz?
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésTeljesen fel vagyok háborodva!
VálaszTörlésAzonnal csomagolok és indulok :)
Szilvalekváros, nagyon jól hangzik! A bolti száraz csigáktól sokszor elmegy a kedvem!
VálaszTörlésMég nem láttam a Kifőztük 9-et elmegyek megnézni!
Imádom a fahéjas csigát! Szilvalekvárral még nem próbáltam, de biztos,hogy azzal is finom.
VálaszTörlés