2010. szeptember 28., kedd

Mandula és fahéj szirup készítése házilag




FAHÉJSZIRUP 

Hozzávalók

  • 2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
  • 15-20 g egész fahéj (jó a töredezett is, csak ne őrölt legyen!)
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg barna vagy nádcukor

A vizet a fahéjjal és a kétféle cukorral 10-15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kislyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük. Ha kihűlt, sokkal sűrűbb lesz, ezért ne főzzük túl!








MANDULASZIRUP

Hozzávalók


  • 5 dkg egész mandula (vékony barna héjával együtt)
  • 2 dkg finomra őrölt mandula (mandulaliszt)
  • 3 dl víz (palackozott ásványvíz)
  • 50 dkg cukor
  • 1 kávéskanál narancsvirágvíz vagy rózsavíz (el is hagyható)
A mandulát nagyobb darabokra vágjuk. A vizet, a cukrot, a finomra őrölt és a darabos mandulát addig főzzük, míg a kívánt 
sűrűséget el nem éri; szirupszerű, tömény folyadéknak kell lennie. A narancsvirágvizet vagy a rózsavizet a folyamat legvégén tegyük bele. Jól elkeverjük, majd tisztára mosott üvegekbe szűrjük, lezárjuk.

Tárolhatjuk szobahőmérsékleten, de felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Ebből a mennyiségből 1,5-2 dl szirupot kapunk.

Mindkét recept a Kifőztük 7-es számában jelent meg. Az újság letöltheő a www.kifoztuk.hu oldalról!

10 megjegyzés:

chriesi írta...

De jó ez a mandulaszirup! Ki fogom próbálni.

szepyke írta...

Chries, nem fogod megbánni!:)

Rita nyirati írta...

mindkettőt megcsinálom, nagyon jól hangzik:)

szepyke írta...

Imádni fogod!:)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Szepyke!
Nagyszerű két recept, egyszerű és gyors, nagyon finom lehet:-)

szepyke írta...

Gesztenye, tényleg az. És tényleg pikk-pakk elkészülnek!:)

plutyka írta...

Mire lehet használni ezeket a szirupokat? Nem vagyok édesszájú, ezért vagyok tanácstalan, de ajándéknak szívesen elkészíteném.

szepyke írta...

Ha valaki szereti a fahéjat vagy a mandulát, akkor simán tejbe keverve is imádni fogja. De jó öntetként tejberizshez, fagylaltokhoz, palacsintához. A fahéjasat kimondottan imádni fogja az, aki szereti a fahéj ízét, mert tejbe keverve nagyon finom!

Névtelen írta...

Az én párom például egy budapesti helyen ivott fahéjas sört. Azóta nyaggat, hogy készítsek neki fahéjszirupot. Kipróbálom, aztán meglátjuk milyen :D Szóval csak fantázia kell, és kiderül, hogy mennyi mindenhez jó még.

szepyke írta...

Huha.. fahéjas sör?:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...