Ez az édesség nálunk bajor krém néven is ismert. Könnyű, habos desszert, melynek elkészítése megéri a ráfordított időt és energiát. Ha felnőtt társaságnak készítjük, keverhetünk a krémhez narancslikőrt vagy bármilyen más alkoholt, illetve társíthatjuk gyümölcsszósszal is.
CRÈME BAVAROISE, AZAZ BAJOR KRÉM
Hozzávalók
- 5 lapzselatin
- 1 vaníliarúd
- 5 dl zsíros tej
- 4 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tejszín
a szószhoz:
- 30 dkg málna
- 10 dkg cukor
- 1 lapzselatin
a tálaláshoz:
- reszelt csokoládé
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. (Mind a hat lapot, ami a krémhez és a málnához kell!) A tejet a hosszában felvágott vaníliarúddal és annak kikapart magjaival melegítjük, de nem kell felforralni! A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd gőz felett folyamatosan kevergetve, a langyos tejet apránként hozzáadva, sűrű krémmé főzzük. 5 beáztatott zselatinlapot a vízből kiszedünk, kinyomkodjuk, és a még meleg krémhez adjuk. Csomómentesre keverjük és félretesszük hűlni.
Elkészítjük a málnaszószt, azaz a málnát 10 dkg cukorral összefőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne mag. A maradék beáztatott zselatinlapot kinyomkodjuk és hozzákeverjük.
Amikor a vaníliakrém már csak langyos, kemény habbá verjük a tejszínt, és óvatos mozdulatokkal a krémhez forgatjuk.
Tálalhatjuk pohárba szedve, kihűtve, majd a málnaszószt rácsorgatva.
Rétegezhetjük úgy, hogy a pohár aljára adagolt málnaszószt a hűtőben megdermesztjük, majd a krémet óvatosan rákanalazzuk. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a málnaréteg fölé egy kanalat tartunk, erre öntjük nagyon óvatosan a vaníliakrémet. Ezzel a technikával lassíthatjuk, illetve megakadályozhatjuk a krém és a málnaszósz keveredését.
Tetejét megszórhatjuk reszelt csokoládéval is.
Impozánsan tálalhatjuk, ha a poharakat ferdén beleállítjuk egy nagyobb tálba vagy dobozba. Először a málnaszószt öntjük a poharakba, hűtőben dermesztjük, majd a vaníliakrém kerül rá, így tesszük vissza a hűtőbe. A krém dermedése után, tálalás előtt, díszíthetjük tetszés szerint.
Hú, ez mesésen néz ki, és milyen finom lehet!
VálaszTörlésSzepy, ez nagyon szép lett!!!
VálaszTörlésRáadásul a gyengémim a krémes desszertek....hmm!
Jajj, de szééép! Jópofa ez a döntött poharas rétegezés, nagyon mutatós! :)
VálaszTörlésSzemirámisz, nagyon finom!:)
VálaszTörlésPocak Panna, ez nagyon könnyű hab.. Próbáld ki!:)
egycsipet...:)) Ugye, hogy milyen jól néz ki? Szerintem is!:)))))
Annyira jól néz ki, hogy ilyen ferdén töltötted bele!Ez egy nagyon finom és tartalmas krém lehet!:-)
VálaszTörlésMost azonnal, Imádom
VálaszTörlésNagyon Guszta! Hmmm....:)
VálaszTörlésMentettem! Szuper recept! Köszi!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésNagyon mutatós, ahogy olvastam, igen finom is lehet!
VálaszTörlésNelli, bizony jól néz ki ilyen ferdén!:)
VálaszTörlésBianka, :)) én is!:)
Tündér, köszönöm!:)
Eszter, én köszönöm!:)
Éva, készítsd el, nagyon egyszerű!:)
Életünk és ételeink, bizony az!:)