Ez a torta nagyjából negyedóra alatt összeállítható. Akár rögtön is fogyaszthatjuk, de ha 2-3 órát a hűtőben tölt, még jobban összeérnek az ízek. A hozzávalókból kisebb vagy nagyobb tortát is készíthetünk; kisebb tortaformában magasabb, nagyobb formában alacsonyabb tortát kapunk. Ez a recept megjelent a Kifőztük 2011/4. számában. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahogy eddig is, most is ingyenesen. Elkészítésekor a tortaforma mérete befolyásolja, hogy a torta magasabb, vagy alacsonyabb lesz, illetve, hogy mekkora gesztenyegolyók kerülnek bele. Minél kisebb a forma, annál magasabb lesz a krém, annál nagyobb golyók készülhetnek bele, ha 26-os formában készítjük, a golyók nagyságánál vegyük figyelembe, hogy a krém jobban szétterül és "laposabban" fedi a golyókat.
Gesztenyegolyó torta
Hozzávalók
a torta aljához:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kakaós keksz
a gesztenyekrémhez:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 50 dkg mascarpone
- 10-15 dkg porcukor
- 1/2 dl rum (elhagyható)
a gesztenyegolyókhoz:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1-2 evőkanál rum
- 1-2 evőkanál porcukor
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
a torta tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Felolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a ledarált kakaós keksszel. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírból vágott korongot rakunk. Rányomkodjuk és elegyengetjük a vajas kekszet.
Egyneművé keverjük az 50 dkg gesztenyemasszát és a mascarponét (késes robotban kb. 1 perc), apránként hozzáadjuk a porcukrot és a rumot. Ezt a masszát további felhasználásig hűtőben tároljuk.
A golyókhoz szánt 25 dkg gesztenyemasszát összekeverjük a rummal és a porcukorral. Mérettől függően 8-10 darab golyót gyúrunk belőle.
Gőz fölött felolvasztjuk a 2 dkg vajat az 5 dkg étcsokoládéval. Belemártjuk, majd a torta aljára tesszük a golyókat. Köréjük és föléjük rétegezzük az eddig hűtőben tárolt mascarponés gesztenyemasszát, és elegyengetjük.
A 10 dkg étcsokoládét összeolvasztjuk az 5 dkg vajjal, majd a tortára öntjük, és elsimítjuk. Ha a masszát a hűtőben tároltuk, a torta szinte azonnal tálalható.
Magában vagy tejszínhabbal is fogyasztjuk.
Ezzel a recepttel "neveztem" ITT a gesztenyével készült ételek pályázatra. További gesztenyés receptek : www.gesztenyepure.hu .
Juuu, de nagyon jó recept, torta és fotó! El is mentettem, köszi! ;-)
VálaszTörlésEz zseniális!
VálaszTörlésEz jó fotó? Hátul repül a tányér...:))))) De azért kedvesek vagytok, köszönöm!:)
VálaszTörlésÉs már régi, a 4. számban jelent meg, az meg április...:))))
Repül a tányér... :-)
VálaszTörlésAkkor úgy írom: gusztusos. Legalábbis nekem összefutott a nyál a számban, na. ;-)
Jaj, ez mesés! De tényleg!
VálaszTörlésSzepy, nem tudom, én ezt hogy nem láttam eddig! Tömény élvezet, az biztos! A legközelebbi jövőben nincs semmi alkalom a családban, de az tutti, hogy bármiylen ürügy kapcsán el fogom készíteni. Mit beszélek? Két hét múlva lesz a házassági évfordulónk! No, akkor egy héttel előbbre hozom a tortázást, mert akkor épp nem leszünk itthon.:)
VálaszTörlésAnnyira guszta! Nekem tetszik a fotó, úgy beleharapnék abba a szeletkébe :)
VálaszTörlésNagyon jó recept, csupa gesztenye, nagyon szeretem:)
VálaszTörlésMár akkor is, és ott is...de most aztán nagyon-nagyon!! :))
VálaszTörlésNagyon guszta, és a recept is nagyon jó, mert egyszerű az elkészítése is! Szeretem a gesztenyét így kipróbálásra fog kerülni az biztos!
VálaszTörlésTömör gyönyör torta:) Szeressük:DD
VálaszTörlésEszter.. tényleg repül a tányér, nézd meg...:)))) és köszönöm!:)
VálaszTörlésPuszedli, köszönöm, kedves vagy!:)
Sedith, ez bizony tömény.. közel egy kiló gesztenye van benne.. hát, nem mondom, hogy kalóriaszegény...:) Sedith, majd írd meg, hgoy hogy ízlett és köszönöm, és jó az új hajad!:))
Ami, vigyek majd, tudod hova..:)?
Trollanyu, bizony... ennél több gesztenye csak a gesztenyében van..:DDDD
Csibe, imádlak, nah.
Éva, majd mesélj, hogy hogy ízlett!:)
Trinty, mi is szeressük!:)
Nem is tudom mi hatott rám jobban, a fotó vagy a recept egyszerűsége, de tegnap hazafelé bevásároltam a hozzávalókból és el is készítettem. Kicsit több idő volt mint negyed óra, de megérte. Isteni lett. A krémbe mondjuk csak 25 dkg gesztenyét tettem a fél kg Mascarpone-hoz, így nem lett olyan tömény... :)
VálaszTörlésNagyon jó kis recept, mindenkinek ajánlom! :)
Zseniális
VálaszTörlésVerkaBead, örülök, hogy ízlett!:)))
VálaszTörlésBianka, ez bizony az!:))
Ez itt maga a gesztenyés tökély, nem csoda, hogy méltóan díjazták, szívből gratulálok! :)
VálaszTörlésVicuska, igen, az maga a tömény gesztenye és még tökéletes is!:) Köszönöm!
VálaszTörlésSzia Szepyke, megcsináltam! :-)
VálaszTörlésA család szereti a gesztenyét, a hétvégén tehát elkészítettem.
Egyik nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan egy egyszerűen készen van. Másodszor pedig, nagyon fini! Nagyon gesztenyés, de nagyon jó!
Érdekelne, hogy milyen méretű kapcsos tortaformát használsz ehhez a mennyiséghez.
VálaszTörlésKöszönöm
Szia! Ha jól emlékszem, ez 22-es formában készült, de ha ugyanezt 26-os formában készíted, csak annyi történik, hogy laposabb lesz. Ha magasabbat szeretnél, minél kisebb formában készítsd. Természetesen, a forma méreténél, a benne lévő golyók nagysága is változik, de nálam készült azóta úgy is, hogy sok pici golyót tettem a krémbe, szinte, mintha meggyszemek lettek volna benne.
VálaszTörlésKöszönöm, hogy szóltál miatta, ki is írom a recept elejére.
Milyen étcsokit használtok a golyók bevonásához ill a torta tetejére? Köszi
VálaszTörlésAnita, én a Lidlben vagy az Aldiban veszek minimum 60%-os csokoládét hozzá.
VálaszTörlés