Nyár, meleg - helyett.. július, farkasordító hideg... és mit eszünk hidegben? Levest. Egy tál forró levest. Szeretem a levest. Az egyik kedvencem a hagymaleves. Krémesen vagy csak úgy ahogy elkészül. Cipóban, tányérban, bárhogy. Ez a leves A FRANCIA HAGYMALEVES. Tessék elkészíteni, aztán a júliusi szeptemberben beülni vele a fotelbe és jól megenni, hogy testet, lelket melegítsen. Ez a recept a Kifőztük 2011/3. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. Ahogy eddig, most is ingyenesen.
Francia hagymaleves
Hozzávalók 6-8 adaghoz
- 8 dkg vaj
- 5 nagy fej hagyma (1 kg)
- 1,8 dl száraz fehérbor
- 1 liter víz
- 1,5 l marhahúsleves
- 1 babérlevél
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- fejenként 1 nagyobb cipó
- sajt
A hagymát kettévágjuk, felszeleteljük, majd a vajon karamellizáljuk. Folytonos kevergetéssel aranybarnára pároljuk. (Vigyázzunk, oda ne égjen!)
Hozzáadjuk a bort és 1 percig forraljuk vele, majd hozzáöntjük a vizet és a marhahúslevest, beletesszük a babérlevelet.
Megszórjuk a liszttel, ezzel 2 percig forraljuk.
Ha szeretjük a nagyobb hagymadarabokat a levesben, kiveszünk belőle néhányat és félretesszük. A levest összeturmixoljuk, visszatesszük bele a hagymadarabokat és további 20 percig forraljuk. Megszórjuk a friss kakukkfűvel.
Nagyobb cipó tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük. A tetejét megszórjuk kevés reszelt sajttal, megpirítjuk vagy grillezzük. A levest a cipóba szedjük, a tetejét rátesszük, megszórjuk még reszelt sajttal és tálaljuk.
Ha szeretjük a tejszínes krémleveseket, ezt a levest próbáljuk ki tejszínes habarással is!
Fantasztikus
VálaszTörlésNagyon jól néz ki guszta! Bár én még nem ettem hagymalevest, de hallottam már hogy nagyon finom.
VálaszTörlésFenomenális!
VálaszTörlésNagyon guszta. Én még abban a júniusi forróságban főztem egyszer, de nem nagyon volt étvágyunk, s eltettem a fagyasztóba. Jó hogy felhivtad a figyelmem. Holnap előszedem mert még nálunk is didergünk :)
VálaszTörlésBianka, köszönöm!:)
VálaszTörlésÉva, próbáld ki, megéri!:)
Nea, igen, igen!:))
Viki, nah, már megérte!:)))