Ez a leves gyorsan, könnyen elkészíthető. Lakto-vega vendégeinket is meglephetjük vele, illetve mindenki mást, aki szereti a füstös fokhagyma ízét. Nagyon finom karakteres leves, mindenképpen ajánlom az elkészítését, akár az ünnepek valamelyik étkezésére is.
Ez a recept a Kifőztük 2011/11. számában jelent meg, az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Krémleves sült fokhagymából
Hozzávalók 3-4 személyre
- 3 fej fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé vagy 1 l víz és 1 zöldségleveskocka
- só
- bors
- 2 + 2 dkg vaj
- 2 dl tejszín
a tálaláshoz:
- kenyérszeletek
- fokhagyma
- aprított újhagyma
- trappista sajt
Keresztben félbevágjuk a fokhagymafejeket. Felolvasztjuk a 2 dkg vajat, majd a vágott felületével lefelé rátesszük a fokhagymát, lassú tűzön megpirítjuk, és hozzáadunk 1 dl vizet. Forrásig melegítjük, azután lefedjük az edényt, és elzárjuk a gázt. Így a fokhagyma átfő a forró vajas vízben.
Annyira kihűtjük a fokhagymát, hogy meg lehessen fogni, majd kinyomkodjuk a száraz héjból. Megmelegítjük a maradék 2 dkg vajat, rádobjuk a kinyomkodott fokhagymát, felöntjük az alaplével, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket, bedörzsöljük fokhagymával és sajttal szórjuk őket.
A tálkába szedett levest a rárakott kenyérrel és aprított újhagymával megszórva tálaljuk.
Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon finom lehet!Szeretjük a hagyma leveseket!A pöttyös tálkád is csodaszép!
VálaszTörlésIlyen tálkát még nem láttam sehol pöttyösből.Hol lehet szert tenni rá?:-)
Nagyon finom lehet. A pöttyös készleted elbűvölő.
VálaszTörlésJutka, köszönöm!:)
VálaszTörlésNelli, valamelyik vásárban vettem tavaly karácsonykor. Talán Győrben.:)
Petra, én is imádom!:))))