2011. december 20., kedd

Krémleves sült fokhagymából



Ez a leves gyorsan, könnyen elkészíthető. Lakto-vega vendégeinket is meglephetjük vele, illetve mindenki mást, aki szereti a füstös fokhagyma ízét. Nagyon finom karakteres leves, mindenképpen ajánlom az elkészítését, akár az ünnepek valamelyik étkezésére is. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/11. számában jelent meg, az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 


Krémleves sült fokhagymából

Hozzávalók 3-4 személyre
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé vagy 1 l víz és 1 zöldségleveskocka
  • bors
  • 2 + 2 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

a tálaláshoz:
  • kenyérszeletek
  • fokhagyma
  • aprított újhagyma
  • trappista sajt


Keresztben félbevágjuk a fokhagymafejeket. Felolvasztjuk a 2 dkg vajat, majd a vágott felületével lefelé rátesszük a fokhagymát, lassú tűzön megpirítjuk, és hozzáadunk 1 dl vizet. Forrásig melegítjük, azután lefedjük az edényt, és elzárjuk a gázt. Így a fokhagyma átfő a forró vajas vízben.
Annyira kihűtjük a fokhagymát, hogy meg lehessen fogni, majd kinyomkodjuk a száraz héjból. Megmelegítjük a maradék 2 dkg vajat, rádobjuk a kinyomkodott fokhagymát, felöntjük az alaplével, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket, bedörzsöljük fokhagymával és sajttal szórjuk őket.

A tálkába szedett levest a rárakott kenyérrel és aprított újhagymával megszórva tálaljuk.

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta!

Nelli írta...

Nagyon finom lehet!Szeretjük a hagyma leveseket!A pöttyös tálkád is csodaszép!
Ilyen tálkát még nem láttam sehol pöttyösből.Hol lehet szert tenni rá?:-)

Petra írta...

Nagyon finom lehet. A pöttyös készleted elbűvölő.

szepyke írta...

Jutka, köszönöm!:)

Nelli, valamelyik vásárban vettem tavaly karácsonykor. Talán Győrben.:)

Petra, én is imádom!:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...