Még októberben jelent meg a Kifőztük 2011/10. számában, tehát szeptemberben készült... A szilvakrém mirelit szilvából is elkészíthető, vagy szilvalekvárból is továbbgondolható. Egyszerűen összeállítható, gyorsan elkészül, ideális hétvégi desszert. És most a jövő héten a Kétker-Étkemtől még meg is rendelhető, mert a jövő héten a Kétker-Étkem a Kifőztük és a Szépségtár receptjeiből is főz... Ez a túrófánk szerdán lesz napirenden, ha van kedvetek, próbáljátok ki, rendeljétek vagy süssétek meg. A Kifőztük 2011/10. száma, illetve az összes eddig megjelent szám megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon.
TÚRÓFÁNK MARCIPÁNOS SZILVAKRÉMMEL
Hozzávalók 4
személyre
a fánkhoz:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 kis doboz tejföl vagy joghurt (175 g)
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
a sütéshez:
- olaj
a szilvakrémhez:
- 40 dkg szilva
- 10 dkg barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 5 dkg marcipán
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Megmossuk,
kimagozzuk a szilvát, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, meglocsoljuk a
vaníliakivonattal, ráreszeljük a marcipánt, félretesszük.
A felsorolás sorrendjében összekeverjük a fánk hozzávalóit, 15 percig
pihentetjük. (Nokedli tésztájánál sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk.)
Amíg a fánk pihen, elkészítjük a szilvaszószt. Botmixerrel pürésítjük a cukortól levet engedett gyümölcsöt, majd folyamatos kevergetés mellett kb. öt
percig forraljuk. (Vigyázzunk, mert pöföghet!)
A fánk pihentetése után mélyebb lábasban olajat melegítünk. Amikor már
forró, két evőkanállal tetszés szerinti méretű „tésztalabdákat” adagolunk bele.
Egyszerre csak annyit, hogy legyen elég helyük megfordulni. A kisebbek
maguktól átbillennek, a nagyobbakat átfordítjuk.
Amikorra aranybarnára változik a színük, akkorra sülnek meg. Papírtörlőre
szedjük őket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj, majd a szilvaszósszal meglocsolva tálaljuk.
Ha szezonja van a szilvának, akkor ezt a szilvaszószt akár be is főzhetjük, tartósíthatjuk is. Ez esetben csírátlanított üvegekbe szedjük, amelyeket lezárunk, fejreállítunk. Öt perc után törölközőkbe csomagoljuk őket, és lassan hagyjuk kihűlni, azaz dunsztoljuk a szószt.
Ez a recept már fent van a blogon, csak ott még telefonnal készült képpel... és szósz nélkül. ITT
Nagyon jól néz ki:-))
VálaszTörlés