Ez a rizsfánk New Orleans
tradicionális desszertje. Készülhet maradék főtt rizsből, tejberizsből, de arra
mindenképpen figyelni kell, hogy a rizsnek teljesen hidegnek kell lennie,
ellenkező esetben sütés közben széteshet a fánk. Ez a változat a hagyományos
fűszerekkel készült, de a rizst ízesíthetjük bármilyen tetszés szerinti
fűszerrel, például sáfránnyal, zöld kardamommal is. (A calas szó kiejtése:
kálá.)
Calas - rizsfánk
Hozzávalók
- 5 dl főtt rizs vagy tejberizs
- 12 dkg liszt
- 6-8 dkg cukor
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a sütéshez:
- olaj
- porcukor
A tojást a sóval felverjük. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd apránként
hozzákeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fűszereket. A főtt rizst villával
átdolgozzuk, hogy ne maradjon benne összetapadt csomó, majd hozzákeverjük a tésztához.
Közepes lábosban egyujjnyi olajat forrósítunk, és két evőkanál segítségével
diónyi tésztadarabokat szaggatunk bele. A fánkocskák pár pillanat alatt
átsülnek, ha elég helyük van, maguktól át is fordulnak. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük,
papírtörlőre szedjük őket, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat, majd
porcukorral megszórva tálaljuk.
Recept mentve, ezt tuti elkészítem! :) Férj imádja a rizst minden formában, úgyhogy ez biztos bejön majd neki. :)
VálaszTörlésÉn is imádom a rizst és ez olyan, mint a sült tejberizs, ha a végén sok fahéjas porcukorral szórod meg...:))
VálaszTörlés