2012. május 12., szombat

Calas - rizsfánk





Ez a rizsfánk New Orleans tradicionális desszertje. Készülhet maradék főtt rizsből, tejberizsből, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy a rizsnek teljesen hidegnek kell lennie, ellenkező esetben sütés közben széteshet a fánk. Ez a változat a hagyományos fűszerekkel készült, de a rizst ízesíthetjük bármilyen tetszés szerinti fűszerrel, például sáfránnyal, zöld kardamommal is. (A calas szó kiejtése: kálá.)

Calas - rizsfánk

Hozzávalók 
  • 5 dl főtt rizs vagy tejberizs
  • 12 dkg liszt
  • 6-8 dkg cukor
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 tojás   
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

a sütéshez:
  • olaj
a tálaláshoz:
  • porcukor 


A tojást a sóval felverjük. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd apránként hozzákeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fűszereket. A főtt rizst villával átdolgozzuk, hogy ne maradjon benne összetapadt csomó, majd hozzákeverjük a tésztához. 
Közepes lábosban egyujjnyi olajat forrósítunk, és két evőkanál segítségével diónyi tésztadarabokat szaggatunk bele. A fánkocskák pár pillanat alatt átsülnek, ha elég helyük van, maguktól át is fordulnak. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük őket, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Szemi írta...

Recept mentve, ezt tuti elkészítem! :) Férj imádja a rizst minden formában, úgyhogy ez biztos bejön majd neki. :)

szepyke írta...

Én is imádom a rizst és ez olyan, mint a sült tejberizs, ha a végén sok fahéjas porcukorral szórod meg...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...