Zsemle
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő, vagy fél zacskó porélesztő
- 1 dkg só
- 3 dl langyos víz
- kevés cukor az élesztő segítségéül
Ára:
50 dkg liszt 100,- Ft
élesztő, egyebek 50,- Ft
összesen: 150,- Ft, melyből 10 db boltinál nagyobb, tartalmasabb zsemle hozható ki.
A munkafolyamat hosszúnak látszik ugyan, de tulajdonképpen ennyi volt:
kimértem a hozzávalókat: 2 perc
formáztam a golyókat: 5 perc
A többi a várakozás volt, de közben remekül meg lehet nézni egy filmet, lehet enni egy kis konyakos-narancshéjas fagyit, és ha kicsit többet eszik az ember a konyakos cuccból, remekül lehet énekelni is!
Tehát, megéri elkészíteni! Szerintem...
fú, de szépek lettek!! :) egy kis kóstolót nem tudsz küldeni? :D
VálaszTörlésHm, de guszták! Vajjal, zöldpaprikával, ide vele!
VálaszTörlésKérdés: mik azok a kisárgított szavak?
Dög (hu, de érdekes így leírni...) küldöm!:DDD
VálaszTörlésViki, a helyesírás ellenőrzésre küldött szavakat így hozta ki...
Most javítottam, mert először nem így látszottak.
Kész vagyok, milyen baromságokat csinál mostanában a blogspot....
Nagyon szépek ezek a zsemlék, látszik, hogy a bélzete gyönyörű, laza és foszlós.
VálaszTörlésÉs ma, legalább is az én környékemen 20 Ft-nál olcsóbban nem lehet zsemléhez jutni. De az olyan, hogy a fele levegő, a másik fele meg E23478. Természetes, hogy érdemes sütni... Ügyes vagy!!
Köszönöm, Yasmine!:))
VálaszTörlésSzia! Még "anno" ajándékoztam neked egy mosolydíjat, de elfeledkeztem szólni róla. Mea culpa!:-$ Bár tudom, hogy mástól is megkaptad, gondoltam, azért szólok...
VálaszTörléssedith, köszönöm szépen, már voltam is nálad!:DD Köszönöm!!!
VálaszTörlésSzépek lettek ezek Szepyke!!
VálaszTörlésAhaaaaa, hogy énekeltél is, az tök jó:DD
Trinity köszönöm!:D
VálaszTörlésNagyon profi lett! Én is azt szoktam mondani, hogy a legtöbb kelt tészta nem igényel sok munkát, csak egy kis előrelátást, időbeosztást...
VálaszTörlésTényleg nem. Lehet, hogy közel két órát keleget, de az kit érdekel?
VálaszTörlésKözben rá se kell nézni. Én még vásárolni is el szoktam menni közben...
O de szepek! Mar egy ideje tervezem kiprobalni, talan a napokban osszejon...
VálaszTörlésJudith, a sóra figyelj. Szerintem érdemes megkostólni a tésztát, nekem egy kicsit sótlan lett, de én eleve sótlanul eszem. Himalája sót használok és még mindig nem tanultam meg, hogy mennyire sós... Mert teljesen más, mint az eddigi tengeri sóim.
VálaszTörlésLimara, köszönöm szépen! :D
VálaszTörlésNagyon köszönöm!:D
Nekem egy kérdésem lenne: neked milyen állagú szokott lenni a tészta? Én ugyanis tegnap álltam neki, és konkrétan majdnem síró görcsöt kaptam, amikor még mindig folyt (igaz, én kézzel csináltam, nincs hozzá masinánk)... én ugyanis abban a hiszemben voltam/vagyok, hogy nagyjából ugyanolyannak kéne lennie, mint a leveles tésztának, ergo: kézbe fogható, gyurmázható, miegymás...
VálaszTörlésMatt, rugalmas tésztát kell kapnod már az elején, amikor meggyúrtad. Csak így lehet majd formázni. Mi lehetett a baj?
VálaszTörlésFogalmam sincs... :S valószínűleg az élesztővel volt valami gáz, de nekem azzal eddig mindig volt... nálunk a hűtőben tároltatik a drága, lehet, hogy mondjuk szobahőmérsékletűnek kéne lennie, de legalább langyosnak, felhasználáskor...? Már csak erre tudok gondolni, mert végső elkeseredésemben már azt is csináltam, hogy minimális folyadékot tettem hozzá, hogy biztosan megfusson, és csak utána töltöttem bele a már kikevert tésztába a maradék vizet... de akkor legközelebb szobahőmrésékletűvel próbálom meg, aztán ha úgy sem... :D Akkor instant élesztő, más ötletem már nincs...
VálaszTörlésAzért köszi a gyors választ :)
Matt, én nagyon sokszor használok szárított élesztőt. Próbáld meg azzal, és ne adjál hozzá plusz folyadékot.
VálaszTörlés