2010. május 26., szerda

Zabpelyhes keksz


Másoknak ízlett,nekem nem. Azért felteszem, mert akinek nincs mellékíze a zabpelyhének, annak akár be is jöhet...

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:
  • 8 dkg zabpehely
  • 5 dkg liszt
  • 1 kiskanálnyi sütőpor
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg méz

Hozzá keverhetünk még:
  • színes cukorkákatdiót
  • kókuszreszeléket
  • mandulát
  • mogyorót
  • csokoládé darabokat
  • gyümölcsöt (akár aszalt gyümölcsöket is!)
A liszet a sütőport, a  zabpelyhet elkeverjük. Hozzá reszeljük a hideg vajat, hozzá keverjük a mézet. Ha bármilyen plusz dolgot szeretnénk hozzá adni, azt most adjuk hozzá! Össze gyúrjuk, majd egy hengert formálunk belőle. Tegyük a hűtőbe egy fél órára, hogy visszadermedjen.
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk (gázsütő 4-es fokozat). A hengerből kb egy centis darabokat vágunk, és sütőpapíron, szilikonlapon, vagy kivajazott tepsiben kb 10 perc alatt készre sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni!


A hozzá keverhető dolgoknál a súly kb annyi legyen, mint a zabpehely súlya!
A zabpelyhet át is piríthatjuk felhasználás előtt, azaz tegyük egy serpenyőbe és folyamatos kevergetés mellett melegítsük át egy kicsit.
A színes cukorkákat még Sopronban vettem a Harrer Chocolatban, amiről ITT írtam.
Ha ilyen nincs otthon, tökéletesen megfelel a Francia drazsé, vagy az M&M's is. 



Ebből az adagból kb 25 db keksz készül, természetesen ez függ a méretétől is!


15 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszenek a színes tallérjaid!:))

    VálaszTörlés
  2. Azt hittem smarties van benne,szerintem nagyon mókás.
    Így egy gyerek is simán megenné a zabpelyhet.
    Én a LIDL-be vettem jó minőségű zabpelyhet,kék a csomagolása.
    Ajánlom neked is.
    Egyébként én is gyakran érezek olyan mellékízeket amiket más nem.
    ...de én ennek örülök!

    VálaszTörlés
  3. Pedig tényleg jól néz ki :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon aranyos. Látom te is kincsként tartalékolod a harreres dolgokat, és nem pazarlod :D

    VálaszTörlés
  5. Innen nem látszik a hűtő illat:))))
    A keksz nagyon csodás. Nálunk a színes csokik már rég elfogytak volna , és nem a lányok ették volna meg :))))))

    VálaszTörlés
  6. Látványban teljesen rendben van! Nagyon jól mutat benne a színes cukorka! :))
    Rékához csatlakozom, én is azt a márkát használom és eddig nem volt vele gond...

    VálaszTörlés
  7. Látványra csuda guszta, de átérzem a hűtőíz- dolgot.:S A helyedben simán kieszegetném belőle a csokibogyókat.:)
    (Csak zárójelben jegyzem meg: pech, hogy pont egy olyan sütibe "pazaroltad" a finom csokidat, ami neked nem ízlik.)

    VálaszTörlés
  8. Ma már csak a bedagasztott pizzát akartam kisütni, de erre még szorítok időt :)

    VálaszTörlés
  9. Szuperül néz ki!!!
    Én is sokszor érzek fura ízeket a sütiken, vagy a serpenyő izét a húson:D
    Mások meg hülyének néznek, hogy ők nem érzik...

    VálaszTörlés
  10. Teljesen jol nez ki, en gyakran keszitek ilyet! Azota mar megkedvelted a zabpelyhet, kostoltal mast?

    VálaszTörlés
  11. Nálunk is gyakori vendég a zabpehlyes keksz, édese/sósan, minden formában :).

    Szerintem próbálj ki egy más márkájú pelyhet, lehet azon nem fogod érezni. Amúgy lehet, hogy már maga a tudat, hogy érezni fogod rajta a hűtő "ízét", ront az élvezeti értéken. Én így jártam a legutóbbi kuglófommal, a pudingnak volt fura íze, amit csak én éreztem. Ezért nem is ízlet...

    VálaszTörlés
  12. Bianka, köszönöm!:))

    Andi/cuki, köszönöm, külsőleg nekem sem volt vele bajom...:))

    Réka, még átgondolom, hogy akarok e megint kisérletezni vele...:))

    Csibe, ez tény...:)

    Araniel, még jó hogy. Csak a csokikat pusztítottuk el eddig...:)

    L.Krisztina, mesélj, ki ette volna meg?:)))

    Felhőlány, köszönöm a megerősítést, még várok vele!:))

    Ms.Poppy, nah, azért nem pazaroltam el, úgy, ahogy írtad.. kiettem belőle a csokit!:)))

    Jucy, majd mesélj!:)

    Mandy, köszönöm, a nevükben is!:)

    Maryenne, kedves vagy, köszönöm!:)

    SzandraDEE, én nem néznélek hülyének... én szoktam olyat mondani, hogy tyúkol íze van a csirkének... pedig soha nem ettem tyúkolat..:))

    Delish, még nem, még várat magára..:))

    Ami, nah, igen... én egyszer tettem valamibe tejport és mosópor íze lett a sütinek...:)

    VálaszTörlés