2010. június 2., szerda

Grillázstorta



A napokban feltettem már a karamellt, most itt a grillázs, és rögtön egy tortában, tortán. 

Ez a torta diós, mandulás, csokis... Finom, nem tömény, mégis édes, és tejszínhabbal valami pazar! Nem bonyolult, maximum annak látszik. Érdemes elkészíteni, mert nagyon egyszerű,  de a végeredmény garantált!

Grillázstorta

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet
  • 10 dkg puha vaj
  • 22 dkg porcukor
  • 2 tojás szétválasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor
  • 10 dkg aprított dió 
  • 1 dl tej

A hozzávalókból a lisztet, a sütőport, a sót, és a puha vajat elkeverjük, jöhet hozzá a porcukor, és a tojássárgája, az aprított (nem darált!) dió, illetve a tej és a vaníliakivonat. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a lisztes masszához keverjük. Kivajazott formában 180 fokon megsütjük (gázsütő 4-es fokozat). Én két formában sütöttem egyszerre a fele-fele adagot, kb 10-12 perc alatt sült meg, de tűpróbát végezzünk!


A torta egy diós alap, amibe minden krém jó, ami a dióhoz passzol. A krémből el is hagyhatjuk a grillázst, mert ez a krém magában is nagyon finom.

Párizsi krém

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 27 dkg cukor (kb 9 evőkanál)
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg cukrozatlan kakaópor (kb 7-8 evőkanál)


A tejszínt, a cukrot melegítjük. Hozzáadjuk a vajat, és a kakaóport, jól elkeverjük. Ha csomómentes, a hűtőben hűtsük ki. Ha kihűlt, egy habverővel keverjük krémesre, majd tegyük vissza a hűtőbe, amíg fel nem használjuk.  (Ha a krém sok lesz, nem használjuk el mind, tegyük egy jól zárodó dobozban a hűtőbe, majd mutatom, hogy mi készülhet még belőle...)


Grillázs, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:
  • 5 dkg hámozott, szeletelt mandula (lehet, darabolt is)
  • 1 dl víz
  • 1 dl cukor
A mandulát egy olyan edényben kezdjük pirítani, amiben majd a cukrot karamellizáljuk, mert így a mandula olaja beleolvad majd a cukorba. Ez lehetőleg teflonos lábos legyen. Sűrűn rázogassuk a serpenyőt, mert lassan melegszik át, de nagyon hírtelen oda is kap, megég. Ha szép színe lett, öntsük egy tálcára, amire előzőleg szilikonlapot tettünk, vagy vékonyan megkentük olajjal.
A cukrot és a vizet egy arra alkalmas edénybe öntjük, majd takarékon (kis lángon) melegíteni kezdjük. Lassan a víz és a cukor összeolvad, majd buborékolni kezd. A buborékok, és az egész elegy még szinte átlátszó. Hagyjuk egy ideig forrni, de vigyázzunk, mert nagyon forró!!!
A forrás folyamatán megmondhatatlan, hogy mikor, de hírtelen kezd elszíneződni, lassan bebarnul. Először sárgás, majd egyre mélyebb vörösesbarna színű lesz. Nem kell, hogy nagyon sötét legyen, amikor már aranyszínű, vegyük el a lángról, mert még utána is barnul!!!
Ezt az iszonyatosan forró, bugyborékoló masszát öntsük a mandulákra, amit előzőleg elsimítottunk a tálcán. Ha készen vagyunk, hagyjuk hűlni. Ha marad karamellünk, elkezdhetünk vele játszani, de nagyon óvatosan, mert horror forró!!! ITT mutattam, hogy micsoda szépségeket lehet csinálni belőle.


Ha ez a massza kihűlt, egy részét tördeljük nagyobb darabokra, egy részét tegyük a késes robotba, vagy turmixba, vagy kávédarálóba és daráljuk le. Egészen finom, mégis ropogós darabkákat kapunk, amit keverjünk a krémbe, és azzal töltsük meg a tortát belül, majd húzzuk át kívülről is a krémmel. Diszítésként a nagyobb darabokra tördelt grillázst dobáljuk a tetejére.
A grillázst nem kell mind felhasználnunk, ha marad, tegyük egy üvegbe, és tároljuk a hűtőben, mert szobahőmérsékleten egy ragacsos masszát kapnánk egy pár órán belül belőle... Remekül használhatjuk díszítésre, mind süteményekhez, mind fagylalthoz, pohárkrémekhez, bármihez!


28 megjegyzés:

  1. Hmmm...kérhetek egy vékony szeletkét? ^_^
    Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  2. Én akkor egy vastag szeletet kérek :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Araniel, csak egyet?:)

    Viki, tejszínhabot hozzá???:)

    VálaszTörlés
  4. Én meg kérhetem az egészet :D :D :D

    Na jó csak vicceltem. Csodálatos

    VálaszTörlés
  5. Elég egy, annyira nem vagyok tortás, de ez tetszik :)

    VálaszTörlés
  6. Én meg jóóó naaagy szeletet kérnék! Kettőt :) Guszta!!!

    VálaszTörlés
  7. Szépséges! Megennék egy szép nagy szeletet most belőle! :)

    VálaszTörlés
  8. Itt ülök és nagyokat nyelek:) gyönyörű és kedvencem a grillázs! Grillázsfagyi nem lesz?

    VálaszTörlés
  9. Bianka, háááááát, az egész az bajos lenne... szörnyen gyorsan párolog...:))

    Araniel, ok, akkor máris hozom!:)

    Csibe, igenis!:))))

    Egycsipet, :)))))))))

    Moha drága, Te beszélsz??? Hát, mi az a torta nálad??? Cserélhetünk, esetleg...:)))

    VálaszTörlés
  10. Ha én grillázst hallok, egyből nyílni kezd a szám.
    Lehet, hogy tudott valamit Pavlov? :-)

    VálaszTörlés
  11. Imádom a grillázst, van még egy kis adag kimaradva, eszek is belőle. Meghoztad a kedvem...
    A torta istenien néz ki!!!!!

    VálaszTörlés
  12. Azt a mindenit! Ez eszméletlen jól néz ki! Egy óriás szelet még kijönne belőle? 8)

    VálaszTörlés
  13. Már megint kávézhatnánk! ;)) Köszi a receptet, épp ilyesmin gondolkoztam!

    VálaszTörlés
  14. Én csak egy szerényke szeletre jelentkezem. Lehet még ? Húúúú de jó lenne azért még egy kisérőszelet hozzá! Na jó!, ha már senkinek nem kell, akkor viszem ami maradt :))

    VálaszTörlés
  15. Viki, ne vidd el mindet, egy icike-picike darabkát hagyjál nekem is:)

    VálaszTörlés
  16. De nagyon finom lehet! Krémes és ropogós egyben!

    VálaszTörlés
  17. Jókaja, ezt már soha nem tudjuk meg...:)))

    Thrini, egészségedre!:)

    Puszedli, még kettő is!:)

    Padparadsa, én köszönöm, és majd mesélj, most kicsit késő van a kávéhoz, de majd a hétvégén...:)))

    Viki, két szeletet azonnal hozom!:))

    Kata, jut bőőőőőőven!:)))

    Gyöngyi, de még milyen finom!:)))

    Melinda, igen, igen! Mindjárt írok neked e-mailt, a habszifonról!:)

    VálaszTörlés
  18. Gyanítom cukrász voltál előző életedben!

    VálaszTörlés
  19. Hát, ebben minden van, amit szeretek. Imádom az ilyen tömör tortákat:)

    VálaszTörlés
  20. Réka, bárcsak az lettem volna...:)))))) most hátha jobban értenek az ilyesmihez, csak kullogok a többiek profizmusa után...:)))


    Családi tűzhely, én is, de nem tömör egyébként, egész könnyű kis torta! Meg lehet belőle egyszerre több szeletet is enni...:))))

    VálaszTörlés
  21. hű, ezt énis megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  22. kínzás ezt a tortát képeken nézni:DD

    VálaszTörlés
  23. Maggie... a házi cukrász?
    Esetleg, szóljak neki, hogy lepjen meg vele?:))

    VálaszTörlés
  24. Óh, micsoda új kép... anyád kitette a lábát, és máris vettél egy új napszemüveget? Helyes!:))))

    VálaszTörlés
  25. :o nem tudom mért az a kép lett:D megőrült ez a blogger:D
    de természetesen napszemüveget vennék boldogan,viszont elsősorban most a Madeirai szuveníreket várom, hehe:))

    VálaszTörlés
  26. :)) Például csipkét, vagy másra gondoltál?:)

    VálaszTörlés