2010. szeptember 3., péntek

Mandulás narancstorta pisztáciával szórva - Arabella torta


Volt egy pár napja, hete egy születésnap nálunk. ITT írtam róla.
Erre a nevezetes napra készült ez a torta. Hogy miért ezt választottam, magam sem tudom. Nem látszott túl bonyolultnak, viszont ehhez képest nagyon dekoratívnak gondoltam, és a recept végén külön megemlítették, hogy nagyon kis csinos, mert olyan, mintha a teteje mohás lenne. Bírom a mohás dolgokat, így ez meggyőzött...

Nem csalódtam benne, mert nagyon finom torta lett, érdemes ünnepi alkalmakkor elkészíteni, mert nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis pazar a végeredmény.

Mandulás narancstorta pisztáciával szórva - Arabella torta

Hozzávalók

a piskótához:

a krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 dl narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dkg cukor
  • 5 dl tejszín

a tetejére:
  • 3 dkg natúr pisztácia aprítva
A cukrot a 8 tojássárgával habosra keverjük. Jön hozzá a hámozatlan mandula, a cukrozott narancshéj, a fahéj. A 4 tojásfehérjét habbá verjük, és a mandulás krémhez keverjük. Két tortaformát kivajazunk, és fele-fele arányban megtöltjük a tésztával. 180 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Muszáj külön-külön sütni, mert nagyon szaftos tészta, szinte lehetetlen  lenne szépen felvágni, és megtölteni, jóval egyszerűbb így, két külön darabot sütni belőle.
A krémhez a három tojás sárgájához adjuk a narancslét, és a narancshéjat, a cukrot. Vízgőz felett összefőzzük, azaz addig kavargatjuk, míg krémes állagú nem lesz. (Kb. 10 perc) (Figyeljünk rá, hogy ne főzzük meg a tojássárgáját mert könnyen narancsos tojásrántottát kaphatunk...)
Ezt a krémet kihűtjük. Közben felverjük a tejszínt. Ha a krém kihűlt a felvert tejszínnel összeforgatjuk. 
A torta egyik lapját megkenjük vele, ráhelyezzük a másik lapot, azt is megkenjük, illetve az egész tortát bevonjuk vele. Formázzuk, majd a tetejére szórjuk a darabolt pisztáciát.


Sajnos a natúr, azaz a sótlan pisztácia valamiért horror drága, de erre a tortára kb 2-3 dkg került, ami még azért vállalható összeg volt, és remélhetőleg más is olyan egyszerűen szépnek látja, ahogy én.


Az Arabella torta eredetileg Vízvári Mariska szakácskönyvében szerepel. Egy-két apró változtatással készítettem.

Ebből a tortából, illetve a krémjéből készült egy-két fagylalt is, hamarosan azokat is hozom!

12 megjegyzés:

  1. tyűűű, ez igen!
    Nagyon mutatós, és mintha tényleg mohás lenne :DDD.
    Kérek szépen belőle ! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűséges! Legszívesebben beleharapnék:)

    VálaszTörlés
  3. Fenséges, hamarosan ebédelek, de jó lenne utána egy szeletke

    VálaszTörlés
  4. Hű, Szepy, ez fantasztikus lett! Szinte érzem a számban az ízét. Egy hűvös estén egy szeletke biztos megmelengetné a szívem és lelkem egyaránt.:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm:))
    Nagyon szép lett, mandula-narancs, finom is lehetett.
    Mamának ízlett?

    VálaszTörlés
  6. Nyáhhhh....hogy ezt én most mennyire megkívántam, olyan guszta!

    VálaszTörlés
  7. nagyon jól néz ki! Egy baj van vele, h nem lehet kapni - vidéken - natúr pisztáciát...

    VálaszTörlés
  8. Ami, hát, öööö, na ok, mindjárt megyek, csinálok megint egyet!:))))

    Családi tűzhely, nem csalódnál!:)

    Bianka, szólok, ha megint elkészül!:))

    Ms.Poppy jaj, az a hűvös este, nah, az megvan hozzá!:)))

    Moha!:) Igen, ízlett neki. Aranyos volt, ahogy ette, és mondogatta, hogy érzem benne a narancsot, meg valami alkoholt... mondom, mama, nincs benne alkohol! Erre Ő, nem baj, akkor is finom!:))) Betojok rajta, komolyan!:))))

    Araniel, kedves vagy!:)))

    Turák Kinga, itt se nagyon van. Kipróbálom, hogy a sós pisztáciát lehet e sótlanítani... ha megtudom, hozom a hírt!:)

    VálaszTörlés
  9. És ééén hol voltaaam??? Ez így nem ééér!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a receptet. Kipróbálva, a család befalta. Nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés
  11. Lila fecske, ennek igazán örülök!:)) Köszönöm, hogy visszajeleztél!:)

    VálaszTörlés